Alleen geboren tweeling

Veel mensen reageren stomverbaasd dat het verlies van een broertje of zusje in het begin van de zwangerschap levenslang effect op je kan hebben. Toch kom ik het met grote regelmaat tegen in mijn praktijk. Voor iedereen die een broer of zus is verloren in de baarmoeder is het effect hiervan heel verschillend. Geen mens is gelijk, voor iedereen heeft het weer een heel andere betekenis.

De start van je leven is bepalend in het hier en nu
Bij sommige mensen lukt het goed om met deze ervaring om te gaan, maar vaak is er iets ogenschijnlijks kleins voor nodig om deze ervaring wakker te schudden. Vaak is er een onbewust proces gaande. Hoe vaak het daadwerkelijk voorkomt dat er aan het begin van de zwangerschap verdwijnende meerlingen zijn, weten we niet. Zelfs voor verloskundigen en gynaecologen is dit moeilijk in te schatten. Door de specialistische apparatuur kunnen we veel onderscheiden op de echo. Er zijn stromingen die beweren dat één op de tien als meerling in de baarmoeder heeft gezeten. 

Een embryo neemt waar en heeft herinneringen
Het is nog niet zo heel lang geleden dat men dacht dat een pasgeboren baby niet kon voelen. In de jaren 50 zijn er zelfs operaties verricht zonder verdoving. Men ging er immers van uit dat de baby niet kon voelen. Huilen en lachen hield men voor een reflex. We kunnen het ons niet meer voorstellen. Maar dat een embryo waarneemt en kan voelen gaat voor veel mensen nog ver. Toch komt het steeds meer in de bekendheid dat de prenatale periode heel veel invloed heeft op je leven. Veel van ons gedrag en onze gevoelens die we als volwassenen hebben vallen te herleiden uit de manier waarop ons leven bij de conceptie ontstond, hoe ons leven in de baarmoeder was en hoe we geboren zijn.

Je eigen conceptie, zwangerschap en geboorte
Het is belangrijk om je voor te bereiden als je zwanger wilt worden. Hoe was jouw conceptie, hoe verliep de zwangerschap? Hoe was jouw eigen geboorte? Het is eigenlijk heel bizar dat we voor zo veel dingen een gebruiksaanwijzing hebben. Hoe werkt de vaatwasser, hoe zet je deze kast in elkaar en zo zijn er veel voorbeelden te noemen. Maar we hebben geen enkele gebruiksaanwijzing hoe je bewust een kind krijgt. Terwijl dit één van de belangrijkste dingen in je leven kan zijn. Wanneer je zwanger bent, komt er van alles in jou naar boven. Twijfel of je wel een goede vader of moeder kunt zijn. Je eigen onopgeloste angsten of ervaringen kunnen weer gaan opspelen. Jouw eigen bewustzijn, je cellulaire systeem heeft herinneringen opgeslagen. Het ligt aan de aard van die herinneringen hoeveel invloed ze nog hebben in het hier en nu.

Effecten van een alleen geboren tweeling
Wanneer tijdens de zwangerschap een embryo afsterft, geeft dit een groot gevoel van verlatenheid bij diegene die alleen achterblijft. Het embryo wordt niet alleen geconfronteerd met verlatenheid, maar ook met de dood. Met een levensbedreigende situatie. Dit resulteert in: geen ruimte durven innemen, schuldgevoelens, wat heb ik fout gedaan, overtuigingen waardoor je de ander altijd belangrijker vindt dan jezelf, je de ander altijd voor laat gaan, jezelf op de tweede plaats zet. Vaak is het moeilijk om contact te maken met je lichaam. De traumatische ervaring in de baarmoeder heeft ervoor gezorgd dat een deel van je levenskracht verdwijnt naar hogere sferen. Het verlangen om hier niet te zijn en je te verbinden met de sferen waar je tweelinghelft is. 

Compenseren met een huisdier
Een (huis)dier is vaak een ‘plaatsvervanger ’voor de ontbrekende helft. Wanneer dit geliefde dier sterft, is dit voor de eigenaar intens verdrietig. Dit verdriet kan maanden en zelfs jaren aanhouden. Het dier heeft veel meer betekenis dan alleen een huisdier. Je ziet ook vaak dat huisdieren een plaatsvervangende rol krijgen bij kinderloosheid of wanneer de kinderen uit huis zijn. Of als plaatsvervangende partner. 

Effect binnen je relatie
Een vaak gehoorde klacht is dat alleen geboren tweelingen zich totaal verliezen binnen een relatie. Ze geven de behoeften van de ander altijd voorrang. Ze cijferen zichzelf weg. Dit geeft een onderdrukte irritatie, dit kan op verschillende manieren tot uitdrukking komen. Opgekropte woede komt er als een explosie uit, buiten verhouding met wat er speelt. Jaloezie, faalangst, verlatingsangst, maar ook bindingsangst. Het niet aandurven gaan van een relatie. Een diepe overtuiging dat diegene van wie je zielsveel houdt toch weer vertrekt. Je houdt een soort reserve binnen je relatie. Het kan ook zijn dat wanneer je heel gelukkig bent in je relatie en je omstandigheden, je een onderliggende angst ontwikkelt dat dit niet lang stand kan houden. Zo zijn er diverse uitingsvormen, ieder mens is immers uniek.

Wie wil je zijn?
We hebben altijd een keuze, in iedere dag zit als het ware een geboorte. Wanneer je wordt belemmerd in je levensvreugde en energie, het gevoel hebt dat je altijd in de aanpassing zit, kun je hier iets in helen. Wanneer je onbewuste patronen in je leven zichtbaar maakt, kun je hier beter mee omgaan. We dragen het in ons om zowel destructief als constructief te zijn. Het is belangrijk om jezelf te erkennen en los te maken uit symbiotische verstrikkingen. Wanneer we bewust omgaan met de periode rondom de zwangerschap en geboorte krijgen we een wereld met zelfbewuste en liefdevolle mensen. Liefdevolle mensen die samenwerken. Waar angst plaatsmaakt voor liefde.

Wil je meer weten? Neem vrijblijvend contact met me op. Inmiddels heb ik honderden mensen mogen begeleiden om zich te bevrijden van belemmeringen in hun leven. Ik bied je een gratis inzichtgesprek aan van 30 minuten. Ik nodig je uit om mijn voorgaande blogs te lezen, www.anna-smit.nl

12 thoughts on “Alleen geboren tweeling”
 1. Prachtig blog Anna. Dit punt ben ik vaak tegengekomen in mijn opleidingen en werken met mensen. De impact is veel groter dan men denkt. Wat fijn toch, dat jij er bent, zodat het onbewuste bewust kan worden.

  1. Wat mooi dat je hier aandacht aan schenkt Anna ! Ook duidelijk uitgelegd.
   En aantal jaar geleden ben ik er achter gekomen dat dit ook bij mij het geval is. Er vielen veel puzzelstukjes in elkaar.
   Ik herken veel van wat je in je blog schrijft.
   Dank je wel, liefs Nancy

   1. Fijn Nancy, alles begint met bewustwording. 18 januari geef ik weer een geboorteworkshop met veel hooggevoelige vrouwen. Zou jij ook heel mooi tussen passen. Dit geeft nog meer inzichten en verwerking. Ik durf te zeggen dat je leven veranderd door mee te doen. Mocht je meer willen weten hoor ik het graag van je. Ik heb er geen ruchtbaarheid aan gegeven op mijn site tot nu toe. liefs

  2. Ik ben helemaal verbaasd. Een op de 10, dat is veel. Dat betekent dat er heel veel mensen rondlopen met dit gemis, totaal onbewust. Wat mooi dat jíj hen kan helpen in hun zoektocht en bewustwording. Zulk waardevol werk dat je doet. Dank voor dit verhelderende blog.

 2. Fijn Nancy, alles begint met bewustwording. 18 januari geef ik weer een geboorteworkshop met veel hooggevoelige vrouwen. Zou jij ook heel mooi tussen passen. Dit geeft nog meer inzichten en verwerking. Ik durf te zeggen dat je leven veranderd door mee te doen. Mocht je meer willen weten hoor ik het graag van je. Ik heb er geen ruchtbaarheid aan gegeven op mijn site tot nu toe. liefs

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: