Adopteren voor dummies

Ze is nu bijna drie weken bij ons, adoptiehond Britt uit Roemenië. We hebben besloten dat ze Britt blijft heten, omdat we die naam bij haar vinden passen. En tenslotte heet ze al twee jaar zo, en is het fijn voor haar dat er tenminste iets hetzelfde blijft bij alles wat ze is kwijtgeraakt.

We zoeken nog even naar de betekenis van Britt en ook dat bevalt ons wel. Britt is afgeleid van Birgitta, een Zweedse meisjesnaam die teruggaat op het Ierse Brigid. Dit komt van het Keltische woord voor ‘de verhevene’. Er was een Keltische godin met de naam Brighid, zij was de dochter van de zonnegod en godin van licht en poëzie. Je kunt het slechter treffen.

Moeilijke start
Elke hond is anders en dat geldt ook voor elke adoptiehond. Van Britt wisten we dat ze sociaal is, goed met andere honden kan omgaan en in de shelter gek was op de puppy’s. Daar moederde ze over, terwijl ze zelf nooit een nestje heeft gehad. Onze eerste hond uit Roemenië is eerst twee weken bij een Foster geweest, en wist dus al een beetje van wonen in een huis, wandelen aan een riem en buiten je behoefte doen. Britt ging rechtstreeks vanaf Schiphol met ons mee. Ze heeft een moeilijke start gehad met grote angst en af en toe blinde paniek. Als het te spannend werd bevroor ze bijna letterlijk. Freeze….don ’t move; het leek de enige manier waarop ze kon reageren op al die nieuwe indrukken.

Nieuwe roedel
Ook de kennismaking met onze andere twee honden was spannend voor haar. Ze deed of ze er niet was en trok zich het liefst terug. Als ze dan toch per ongeluk bij ze in de buurt kwam, draaide ze haar kop helemaal weg. Ik stuurde wat foto’s naar onze dochter en zij moest lachen om wat ze zag. ‘Zij heeft haar PhD struisvogelpolitiek behaald’ appte ze. ‘Nou he, geweldloze communicatie op z’n best’ schreef ik terug.

Het is bijzonder om te zien hoe een hond die er als nieuweling bijkomt de regels krijgt uitgelegd door de honden die er al langer zijn. Zo laat Quinten zien dat hij het niet accepteert dat Britt zich dominant gedraagt tegenover Hera. Hij gebruikt als hoogste in rang het recht om te splitten: hij gaat er middenin staan, zonder enige vorm van agressie. Het feit dat hij ertussen stapt is genoeg om Britt te laten stoppen met wat ze aan het doen is.

En, je bent herdershond of niet: vervolgens ‘drijft’ Quinten Britt naar haar mand en ziet erop toe dat zij er ook echt in gaat zitten. Britt kijkt weg, ze wil geen ruzie en geeft dus een kalmeringssignaal.

Kleine stappen
Alles is de eerste keer voor Britt en ze lijkt heel lang in opperste verwarring. Ze ligt het liefst in haar mand, het duurt dagen voor ze mee naar buiten durft, ze schrikt van elke toenadering en is natuurlijk ook niet zindelijk. We hebben een puppy in de gedaante van een tweejarige hond, haar socialisatie heeft alle aandacht en tijd nodig. Ik besluit een dagboekje van haar eerste jaar bij te houden. Om alle kleine stappen op te schrijven en haar ontwikkeling te volgen. Het helpt me ook als het even tegenzit om terug te lezen waar ze vandaan komt en wat we allemaal al hebben overwonnen. 

Aan de lijn
Op zaterdag 2 november, op de kop af twee weken na haar aankomst, kan ik een korte wandeling met haar maken aan de lijn. Het is de eerste keer dat ze het erf afkomt. Ze is nog heel schichtig en kijkt gespannen om zich heen. Ze lijkt als het ware aan mijn been geplakt te zitten en kijkt voortdurend naar me op. Van binnen moet ik lachen om haar, ik heb nog nooit een hond gehad die me zo prachtig volgt als zij nu doet. Natuurlijk hoop ik dat zij zich vrijer gaat bewegen, maar voor nu is het helemaal goed. We komen er wel, Britt en ik.

Door hondenogen bekeken
Op mijn nieuwe website vind je mijn aanbod Door hondenogen bekeken. Wil je een weekend samen met je hond werken aan je persoonlijke ontwikkeling? Boek dan mijn coachweekend van 7 – 9 februari 2020. Er is nog 1 plek beschikbaar. 

4 thoughts on “Adopteren voor dummies”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: