7 Schrijftips voor startende ondernemers

Als je besluit voor jezelf te beginnen, komt er veel bij kijken. Je hoofd barst uit elkaar van de ideeën, inspiratie en mooie plannen. Hoe zet je dat allemaal gestructureerd op papier? In dit artikel geef ik jou 7 schrijftips.

Ben jij (of start jij als) zpp’er? En vind je het lastig om jouw ondernemingsteksten helder en gestructureerd op papier te zetten? Of voel jij de drang om je huidige content eens goed te herschrijven? Pak het dan stapje voor stapje aan. Het is belangrijk dat je alles goed op papier hebt staan zodat je straks aan jouw potentiële klanten duidelijk kunt maken wie jij bent, waar je voor staat, wat jou onderscheidt van anderen en waarvoor ze bij jou terecht kunnen. Als ondernemer kun je niet zonder website, dus door deze schrijftips op te volgen, heb jij in één klap jouw websiteteksten gereed.

1. Jouw verhaal
Begin met het schrijven van jouw verhaal. Wat heeft jou gemotiveerd je eigen onderneming te starten? Welk pad heb je bewandeld? Hoe word je geïnspireerd? Heb je hiermee besloten je hart te volgen? Wat heeft ervoor gezorgd dat je deze sprong neemt?
Als je deze vragen kunt beantwoorden – je eigen verhaal ken jij zelf als geen ander – heb je de ‘Over Mij’ pagina voor je website bijna gereed.

2. Jouw producten- of dienstenaanbod
Welke producten of diensten bied jij aan? Waar ga je geld mee verdienen? Welke prijs vraag je ervoor? Hoe ziet het assortiment eruit?
Kortom, zet jouw producten- of dienstenaanbod gestructureerd op een rijtje en koppel er direct de prijs aan (in- of exclusief btw).
Hiermee heb je een zeer belangrijk onderdeel van je website en menustructuur ingevuld, namelijk het aanbod dat jij in je winkel verkoopt, waarvoor de klant naar jou toe komt.

3. Werkwijze of aanpak
Vanuit jouw professie en expertise zul je een bepaalde succesvolle aanpak hanteren. Beschrijf in een paar regels wat jouw werkwijze of aanpak is en link desnoods naar beroepsverenigingen of gecertificeerde methodologieën, indien dat van toepassing is. Hiermee toon jij je deskundigheid en eventuele certificeringen. Ook deze tekst is direct te plaatsen op je website.

4. Jouw kernwaarden: waar je voor staat
Om te kunnen bepalen wat jouw onderscheidend vermogen is, dien je voor jezelf op een rijtje te zetten wat voor jou, in de context ondernemen/werk, de belangrijkste kernwaarden zijn. Je kernwaarden zijn namelijk je interne drijfveren. Hierop baseer je vaak onbewust beslissingen. Als iets niet goed voelt, komt dat hoogstwaarschijnlijk doordat jouw kernwaarden in het gedrang komen. Zo kan bijvoorbeeld het werken voor een baas niet goed (meer) voelen omdat vrijheid wellicht een hele belangrijke kernwaarde is voor jou. Als jij je bewust bent van jouw persoonlijke waarden, kun je verklaren waarom je doet wat je doet. Dit kun je vervolgens perfect doorvertalen naar je website (bijvoorbeeld de ‘Over Mij’ pagina) en je elevator pitch.

5. Elevator pitch
Een elevator pitch is voor iedereen handig om te hebben. Ook als je bijvoorbeeld solliciteert dien je jezelf in een paar zinnen te presenteren, jezelf te verkopen. Als ondernemer is een scherpe elevator pitch een ‘must have’. Iedereen die aan jou vraagt wat je doet, en die je wilt verleiden om bij jou te gaan kopen, kun jij in een paar heldere zinnen overtuigen en enthousiasmeren. Zet dus op papier wie je bent, wat je doet (je rol/functie) en wat jij voor anderen kunt betekenen. Probeer dit enigszins origineel te verwoorden. Zo merk ik bijvoorbeeld dat veel mensen geboeid zijn als ik vertel dat ik schrijfcoach ben. Daar willen ze meer over weten, het wekt blijkbaar de nieuwsgierigheid op. Terwijl ik een hele matte reactie krijg als ik mezelf betitel als tekstschrijver of content manager. Tekstschrijver is minder inspirerend en content manager zegt de meeste mensen niets. Pas dus op voor functies/rollen als ‘adviseur’ of ‘coach’ of ‘consultant’. Dat is te algemeen en niet onderscheidend. Experimenteer hiermee. Zodra jij je elevator pitch gereed hebt, kun je deze ‘copy-paste’ op je homepage plaatsen. Bam! In een klap is duidelijk wat je doet.

6. Jouw ideale doelgroep (klanten)
Wie is jouw ideale klant? Aan wie wil jij het liefst verkopen? Neem een persoon in gedachten en schrijf een ‘persona’ van jouw ideale klant. Geef hem/haar een naam. Wat doet jouw ideale klant in het dagelijks leven? Hoe is zijn/haar privésituatie? Wat doet jouw ideale klant in zijn vrije tijd? Waar geeft hij/zij geld aan uit? Wat is belangrijk voor hem/haar? Met andere woorden: jouw ideale klant komt tot leven door er een persona van te maken. Het kan helpen om plaatjes te knippen uit tijdschriften en jouw persona te visualiseren. Vervolgens krijg je ook inzicht in de schrijfstijl, hoe jij jouw ideale klant aanspreekt, op welke toon. Dit is zeer belangrijk om te kunnen verbinden met jouw klanten. En misschien wil je op je website wel heel duidelijk communiceren aan wie jij precies je producten of diensten aanbiedt.

7. Social media profielen
Je kunt op basis van je elevator pitch nu perfect je social media profielen schrijven. Deze zijn nog korter dan je pitch, soms heb je zelfs alleen wat kernwoorden nodig (zoals voor Twitter). Het is wel belangrijk dat je deze stap niet vergeet, want al je ondernemingsteksten dienen op elkaar aan te sluiten, te kloppen.
Het is best een hele klus, maar dit proces kan voor jou heel verhelderend zijn, omdat het je dwingt tot structureren, te ordenen en keuzes te maken. Alles wat tot nu toe misschien alleen nog in je hoofd aanwezig was of uit losse flodders bestond, heb je hiermee op een rijtje gezet. Je bent nu echt klaar voor de start.

Jouw webteksten op papier
Kun jij wel wat hulp gebruiken met je webteksten? Kijk dan op mijn website wat ik voor je kan betekenen. Je hoeft het niet alleen te doen.

0 thoughts on “7 Schrijftips voor startende ondernemers”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: