6 Redenen om samen te wandelen

Hoe komt het toch dat wandelen zo fijn kan zijn? Dat komt doordat wandelen een fysieke bezigheid is, maar ook een sociaal proces. Onderzoek toont aan dat vooruit bewegen zelfs tot psychologische beweging leidt. Het beïnvloedt onze gedachten en gevoelens. 

In onze taal gebruiken we veel wandelmetaforen, zoals ‘het loopt lekker’ of ‘we gaan vooruit’ of ‘zo komen we ergens’. Vooruit bewegen maakt ook processen in onze hersenen, die met vooruitgang te maken hebben, toegankelijker. Via beweging kom je in de stemming om ‘stappen te zetten’ of ‘door te gaan’.

Ik geef je 6 redenen om vaker samen te gaan wandelen, want het levert je een heleboel op!

1.    Elkaar ontmoeten
Samen wandelen is elkaar ontmoeten; naast elkaar lopen is gemakkelijker praten dan tegenover elkaar zitten, zeker als het over lastige onderwerpen gaat.

2.    Lekker buiten
Wandelen is bewegen en dat is altijd goed. Je bent lekker buiten, ook bij weer en wind. Dat geeft je energie en het is heerlijk om de wind, zon en kou of warmte op je huid te voelen.

3.     Gedeelde werkelijkheid
Samen wandelen geeft gedeelde ervaringen. Dezelfde bomen, planten en voorbijgangers zien, dezelfde warmte voelen, geuren ruiken en dezelfde geluiden horen. Het er samen over hebben maakt die gedeelde ervaring nog sterker. Je bent nog bewuster van de natuur en zintuiglijke ervaringen.

4.    Verbinding
Wandelen wordt ook wel eens sociale lijm genoemd. Tijdens het lopen voel je meer verbinding met en aansluiting op elkaar. Heel handig als je elkaar wilt leren kennen.

5.    Creatiever denken
Wandelen vermindert stress. Als je ontspant zie je alles positiever. Een positieve stemming vergroot het creatieve en flexibele denken. Het is zelfs zo dat we lopend beter in staat zijn om alternatieve oplossingen voor problemen te verzinnen. Het maakt je blik ruimer, je denkt makkelijk out of the box! Zo fijn om samen te genieten van deze creatieve en flexibele gedachtes en dit met elkaar te delen.

6.    Samenwerking hersenhelften
Wandelen stimuleert de samenwerking tussen de linker- en de rechterhersenhelft.  Het logische en analytische deel van de linkerkant wordt aangevuld met het intuïtieve deel van de rechterkant. Daarom ontstaan nieuwe ideeën vaak tijdens het wandelen. Hoe leuk is het om die meteen uit te wisselen met je wandelmaatje?

Met VakantieAnders wandelen
Iedere laatste zondag van de maand kun je meewandelen met VakantieAnders. De ene keer wandelen we over de Drunense duinen bij Kaatsheuvel, de maand erna in de omgeving Nijmegen, ook een keer in Amersfoort en langs de kust in Den Haag. Je bent van harte welkom om met ons mee te lopen. Om nieuwe mensen te leren kennen, om samen bezig te zijn, een gezellige inspirerende middag te hebben en vol energie weer naar huis te gaan. We verkennen op onze wandeldagen telkens een ander gebied. Onze natuurgids Dorine vertelt onderweg over planten, bomen en andere weetjes van de natuur. We wandelen ongeveer 6 km, soms iets korter, soms iets langer. Ga je mee?

5 thoughts on “6 Redenen om samen te wandelen”
    1. De natuur is ook een mooie inspiratiebron, Jolanda. Dat herken ik. Daarvoor hoef je niet perse samen met iemand te wandelen. Kan wel, dat je elkaar nog meer inspireert! Ook mooi!

  1. Heerlijk wandelen. In Den Haag heb ik dat ook samen met jullie gedaan. Heel fijn en zo waar wat je schrijft.
    Je bent overigens ook van harte welkom om een een keer te komen wandelen bij mij in de Broekpolder, zorg ik voor een lunchplek.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: