Zelfstandig ondernemen doe je nooit alleen voor jezelf

“Ik weet het niet meer. Het gaat allemaal zo moeizaam. En dat doet het al zo lang. Dus ik vraag me af of ik de handdoek in de ring moet gooien en er maar mee moet stoppen, of dat ik toch nog een laatste poging doe om er iets van te maken.” Dit telefoontje kreeg ik vorig jaar, en ik was er stil van. Een kindercoach die ik al jaren ken. Optimistisch, creatief, een ontzettend leuk mens. Maar moe van het altijd maar klanten proberen te krijgen. Een kei in haar vak, iemand die oprecht geniet van wat ze met ‘haar’ kinderen bereikt. Hoe klein, onzeker en soms bang die kinderen binnen komen, en met hoeveel meer zelfvertrouwen ze na verloop van tijd de deur weer uit gaan. Dat betekent niet alleen heel veel voor de kinderen, maar ook voor hun ouders.

Als ik zo’n telefoontje krijg, word ik warm en koud tegelijk. Warm van de gedachte dat ik iemand met die kwaliteiten kan helpen om veel zichtbaarder te zijn, op een manier die past – zodat de drempel om een kindercoachpraktijk binnen te stappen veel lager wordt. Maar ook koud – omdat ik niets kan beloven. Er is geen garantie op succes. Het gebeurt wel eens dat een klant van mij een grote opdracht krijgt op basis van één video. Maar dat zijn de uitzonderingen. Meestal is het echt een kwestie van volhouden, laten zien wie je bent, laten zien dat je er bent en voor wie, en laten zien dat je betrouwbaar bent. Een prettig persoon om bij te zijn.

Er is een ding dat ik heel zeker weet
Je kunt niet een veilige omgeving creëren en tegelijkertijd anoniem blijven. Dat is logisch als je bij jezelf nagaat. Hoe persoonlijker de dingen zijn waar je hulp bij nodig hebt, hoe belangrijker het is om te weten wie er straks aan de andere kant van de tafel zit. Dan is het zo fijn als je al iemand gezien hebt en weet hoe hij of zij klinkt en overkomt. Je weet gelijk of het klikt. Of het veilig voelt. Of jij er je hart durft uit te storten.

Deze week sprak ik de kindercoach weer. Haar praktijk loopt hartstikke goed. Ze heeft een aantal interviews gegeven op lokale media; er is een samenwerking aan het ontstaan met iemand die ze van een aantal jaren geleden kent. Ze geniet van haar werk en van het feit dat ouders en kinderen haar weten te vinden.

Je doet het nooit alleen voor jezelf
Het zou natuurlijk mooi zijn als dit een op een toe te schrijven zou zijn aan de video’s die we samen gemaakt hebben. Vierentwintig video’s in totaal; een half jaar lang elke week een andere video op social media. Het heeft ongetwijfeld bijgedragen aan waar ze nu staat met haar praktijk. Maar eigenlijk maakt het mij niet eens veel uit. Ik word er stikgelukkig van dat zij weer gelukkig is in haar vak. Want dat is niet alleen voor haar geweldig, maar ook voor al die kinderen en al die ouders die dankzij haar met meer zelfvertrouwen en plezier in het leven staan.

De Visiegraaf
Ik ben Esther van Berk, de Visiegraaf. Ik maak socialmediavideo’s met ondernemers die de wereld een beetje beter en mooier willen maken. Korte, krachtige kennisvideo’s waarin jij als ondernemer anderen inspireert, motiveert en adviseert. 

Gratis online strategie-gesprek
Ik denk graag met jou mee om te kijken hoe we jouw bedrijf aan meer klanten en meer omzet kunnen helpen. Mail me voor een gratis en vrijblijvend online strategie-gesprek. Ik geef je sowieso suggesties voor een succesvolle aanpak. Ik zie je graag!

1 thought on “Zelfstandig ondernemen doe je nooit alleen voor jezelf”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: