Waarom je slecht slaapt bij geldzorgen

Mijn ogen springen open. Ik hoor de vogels vrolijk hun ochtendritueel fluiten. Ik ben klaarwakker. Ik voel weer de gespannenheid in mijn lichaam. Gelukkig ontspant de fluitzang mij wel een beetje. Het is helaas te weinig en daarom stap ik maar uit bed. Ik zucht: houd het nu nooit op?

Bizar wat me wakker houdt
Nee, nee, het is niet wat je denkt. Geen geldzorgen, maar een creativiteitszorg die ik regelmatig heb. Het klinkt een beetje bizar, maar zo vroeg in de ochtend, vijf uur, moet ik een schrijfboekje pakken. Bijna met een dwangmatige plicht vanuit liefde mijn gedachten opschrijven. Van de hak op de tak, go with the flow of een zinnig verhaal komt op papier te staan. Alles kan.

Het blokkeert mijn zijn
Het is bijzonder belangrijk voor mij om te weten wat in mijn innerlijke domein leeft, want anders blokkeer ik mijn intuïtie, talenten, uiteraard creativiteit en zelfliefde. Negeer ik het, dan maalt het door in mijn bovenkamer en maakt het me zwakker en soms ziek. Als eerste uit het zich in mijn rug, de zwakste plek van mijn lichaam. 

Invloed op geld verdienen
Veel van mijn creativiteit stop in mijn bedrijf, dus het wakker worden in de vroege ochtenduren heeft regelmatig met mijn werk te maken. Dus toch geldzorgen? Nee, niet direct, ofschoon je als ondernemer altijd in je achterhoofd hebt: hoe verdien ik deze maand mijn geld?

De creatie van waarde
Geld verdienen bereik je door waarde te brengen naar je klanten. Iets wat zij dolgraag willen ontvangen en primair niet wat jij wilt. En dat vergt creativiteit op vele gebieden. Op alle takken van sport die ondernemen nodig heeft, naast de discipline om tot acties over te gaan. We hebben namelijk de neiging te geloven dat wat goed voor onszelf is, dat ook het juiste is voor een ander. Neem je dit als uitgangspunt dan creëer je maar weinig waarde voor een ander, dus verdien je weinig geld. Kortom, weinig creativiteit, weinig waarde, weinig geld en dus (mogelijk) geldzorgen.

Geldzorgen houden je wakker?
Slapeloze nachten wegens geldzorgen heb ik nauwelijks. Het gekke is dat ik in tijden van armoede als een roosje slaap. In tijden van grote doelen willen bereiken slaap ik veel onrustiger. ’s Nachts gebeurt er dus veel in mijn onderbewuste.

Geldzorgen houden andere ondernemers wel vaak wakker. Een keer zei een zzp’er tegen mij: “Als mijn hoofd het kussen voelt, dan slaap ik direct in. Ook al zijn er ernstig zieken in de familie of zorgen om de kinderen. Ik slaap direct, maar bij geldzorgen ga ik heel slecht slapen. Ik blijf piekeren.”

Een herkenbaar fenomeen, maar ik wist niet waarom dit zo is. Het triggerde de filosoof in mij, want ik kan deze onwetendheid natuurlijk niet uitstaan. Heb ik hier een antwoord op, dan heb ik een wereld van waarde voor me liggen (lol).

Wat is het dat geldzorgen je wakker houden?
Het antwoord komt in kleine beetjes naar mij toestromen. Een half jaar geleden schreef het Financial Psychology Institute Europe dat het vele eeuwen geleden een grote schande was als je schulden maakte. Ik wil het niet invullen, maar ik vermoed dat er barbaren waren die de schuldenaren met de dood hebben gestraft. Op z’n minst de natte, donkere kelders hebben ingezet om de schuldenaar te straffen.

Schaamte voor schulden
Dat gevoel van schande is overgebracht van mens tot mens en duurt al vele generatie lang. Het is wetenschappelijk onderbouwd, dus als ik dit aanneem dan snap ik heel goed wat potentiële schulden met je doen. Wat doet het met jou als er meer rekeningen binnenkomen dan eruit gaan?

Wat gebeurt er dan met je?
Meer geld uit dan in houd je nooit lang vol zonder een flinke geldbuffer. Als de dreiging van tekort aan geld er is, waar focus je dan op? Op het innerlijk plaatje met:

1. Emoties vol met schaarse
Als je te weinig geld hebt om je rekeningen te betalen, voel je je schuldig, ga je je schamen en anderen gaan dit een schande vinden. Kijk je naar wat je niet hebt, wat je mist. Hoogstwaarschijnlijk vraag je je af waarom je tekort komt en hoe je dat kan oplossen. Maar je merkt op dat je nog steeds geen antwoord hebt op je geldprobleem. Je blijft piekeren en op zoek naar oplossingen en ondertussen word je belemmerd door beperkingen.

Klopt het ongeveer? Het kan anders.

2. Emoties vol rijkdom
In een flits zie je bovenstaand plaatje door je geest dwalen. Vlug schuif je het beeld terzijde en je vraag jezelf af: wat als ik geen geldzorgen heb? Wat als ik geld genoeg heb? Wat als er weer nieuw geld komt? Wat als … (vul het positieve maar in).

Je focust je op een mooi geruststellend beeld: ik betaal de rekeningen met gemak en gebruik mijn creativiteit om het voor elkaar te krijgen. Met een rotsvast vertrouwen zeg je tegen jezelf: er komt weer nieuw geld, alleen ik weet nog niet hoe, maar dat wordt mij glashelder als het er weer is.

Welke optie kies jij?
Bij slapeloze nachten door geldzorgen volg je het pad van optie 1. Ikzelf kies en visualiseer optie 2.

Geen gevangenisstraf voor mij
Grappig genoeg besef ik nu na jaren mijn eigen uitspraken in mijn eerste onderneming, dat een financieel drama was: ‘Ik zit nog steeds niet in de gevangenis, dus waarom maak ik me te druk over mijn geldproblemen? Het komt goed.’ Ik heb ergens iets van dat eeuwige gevoel van schande en angst meegekregen. Alleen, ik laat me niet langdurig verlammen. Ik gebruik het in uiterste nood als motivatie om ervan weg te lopen. Op weg naar het pad van meer dan voldoende geld, van overvloed. Ik slaap er een stuk beter door. Jij ook?

P.s. ‘Er komt wel weer nieuw geld’ is een uitspraak van mij als kind naar mijn moeder toe. Zij had geldzorgen in de tijd dat de hypotheekrente 13% was. Hoe zij de eindjes aan elkaar knoopte kun je lezen in mijn boek De illusie van geld, een andere kijk op geld. Ik ben zo trots en blij dat meerdere ondernemers deze mantra integreren in hun leven. Wil jij het verhaal en de rest van het boek ook lezen? Je bestelt het boek hier: https://visionairboekhouden.nl/de-illusie-van-geld/

2 thoughts on “Waarom je slecht slaapt bij geldzorgen”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: