Vrede met jezelf voor je eigen geluk

Vandaag is mijn zus jarig, ze is vier jaar jonger dan ik en elk jaar ruim een week voor mij jarig. Als kind vond ik dat heel oneerlijk. Ik voelde me tekort gedaan, want ik wilde ook wel eens eerst. Zeker als mijn broer vanaf eind juni tot september maandenlang riep: ‘nu ben ik de eerste die jarig is.’ Ik had maar een week voor dat zinnetje. Het heeft een paar jaar geduurd voordat ik begreep dat dit echt nooit zou veranderen. Nu heb ik er vrede mee.

Je eigen strategie
Vrede hebben met wat is, is volgens mij een belangrijk element om gelukkig te zijn. Dat betekent absoluut niet dat je overal maar klakkeloos blij mee moet zijn, dat is onmogelijk. Het betekent wel dat je dient te accepteren wat er is en vanaf dat punt je eigen strategie bepaalt. Hoe ga je om met de situatie, ook als die niet leuk, lastig of zelfs onverteerbaar is? Het geeft je stof tot nadenken. Wat wil je bereiken, waar heb je invloed op en wat ligt er buiten je macht? Welke behoeften heb je, wat is er voor jou belangrijk? Als je dit helder krijgt, kun je bepalen wat voor jou de beste manier is om ermee om te gaan en waar je de nadruk op legt.

‘Het universum steunt ons volledig bij elke gedachte die we kiezen te denken of te geloven.’
Louise Hay

Perfect lichaam?
Een geweldige uitspraak van Louise Hay die mij vaak helpt als ik het even kwijt ben. Bijvoorbeeld bij mijn eigen lichaam. Ik ben er best tevreden mee. Het is gezond, doet het goed en geef mij signalen over mezelf. Hoe fijn is dat? Ik ben echt ook wel wat ‘aan de maat’ oftewel: ik draag te veel kilo’s op mijn buik met me mee. Ik heb enorm de neiging om mezelf daarop af te keuren en te denken dat ik beter zal zijn als ik slanker ben. Daarop word ik teruggefloten door mijn man en vriendinnen. Ik mag best wat afvallen, maar ik mag mijn lichaam meer waarderen op wat het wel kan en dat ik er blij mee mag zijn. Daar leg ik nu mijn focus op, ik koester het, let op wat ik eet en zorg dat ik voldoende beweeg. Ik denk aan bovenstaande uitspraak van Louise Hay en ben zoveel mogelijk met mijn hoofd, hart en ziel in verbinding.

In mijn massagesalon en -opleiding ontmoet ik ook mensen die iets vinden van hun lichaam en daarom aanrakingen op die plek lastig vinden. Ik neem dat waar en als het kan maak ik dat bespreekbaar. Dat helpt, het geeft inzicht en ruimte voor andere gedachten. Zeker als ik mijn eigen worsteling erbij vertel.

Reflecteren en herkennen geeft groei
Vrede hebben met jezelf betekent voor mij dat je reflecteert en uitwerkt wat je wilt verbeteren om te zijn en te groeien in wie je bent, zonder afkeuring, maar wel met gebruik van je volledige potentieel.

De komende maanden ben ik bij de zomerweken van VakantieAnders, het bedrijf van mijn partner en mij. We faciliteren dit, zijn daar als gastheer en gastvrouw en geven zelf ook workshops. Daar ontmoet ik heel veel mensen. Ze staan allemaal bewust In het leven en willen zichzelf (al dan niet bewust) beter leren kennen. Er zijn gezamenlijke maaltijden, workshops en een dagelijks kampvuur. Ideale plaatsen om met de ander in gesprek te gaan over dat wat je echt bezighoudt in jouw leven. Horen dat de ander ook haar of zijn struggels heeft. Wellicht jezelf daarin (h)erkennen.

VakantieAnders
Kortom, tijdens de zomerweken zijn er volop mogelijkheden om te reflecteren. Om in verbinding te zijn met jezelf en de ander. Uitwisselen verstrekt namelijk de verbinding, je ziet ook andere mogelijkheden om nieuwe keuzes te maken. Om weer bij de vrede in jezelf te komen. En je eigen feestje te vieren op jouw moment.

4 thoughts on “Vrede met jezelf voor je eigen geluk”
    1. Dank je wel Jellie. Dit blog heeft mij al schrijvend inzichten gegeven in een moeilijke persoonlijke kwestie die er op dit moment speelt. Ik kon het ook daarom schrijven denk ik.

    1. Wat fijn dat jij die uitspraak van Louise Hay ook zo mooi vindt. Het is echt een goede ondersteunende gedachte, en gedachten zijn krachten!
      Dank je wel voor je reactie Willy.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

%d bloggers liken dit: