Vertrouwen schept een band

Van kleins af aan leren we te vertrouwen. Eerst op onze ouders en daarna op de mensen om ons heen. Duidelijkheid verschaffen en open en eerlijk zijn is iets waar een vertrouwensband mee wordt gebouwd. Een duidelijke actie en reactie versterkt dit. Onveiligheid en wantrouwen groeien als de reactie op de actie steeds anders is. Vertrouwen zit in elke relatie.

Een afscheidsritueel
Vandaag mag ik weer toeschouwer zijn van een afscheidsritueel. Een moeder komt aan fietsen met haar zoontje. Ze lopen het pleintje op, omgeven door hekken. Moeder belt aan en hij fiets nog een rondje over het pleintje. Duidelijk is dat ze daar wat van vindt. Ze roept wat tegen hem en belt ondertussen aan. De deur gaat open en het jongetje stapt naar binnen met zijn fiets. 

Moeder staat buiten, ze mag vast niet zomaar naar binnen, ze heeft haast. Ze roept haar zoontje die, zonder jas, snel naar zijn moeder loopt. Ze wisselen nog een paar woorden, knuffelen en nemen even de tijd om op hun manier afscheid te nemen. Zij stopt hem nog wat woorden toe. Om zo de uren die zij er niet is te overbruggen. Dan laat ze hem los en hij haar. 

Vertrouwen schept een band
Openheid en eerlijkheid zorgen ervoor dat je iemand gaat vertrouwen. Vaak ingebed in herhaling. Iemand reageert altijd op een bepaalde manier en handelt daarnaar. Laten zien dat het bij jou altijd op dezelfde manier gaat, schept een band. Zo leer je iemand te vertrouwen. Je rustig kunnen omdraaien en ervan op aan kunnen dat iets goed gebeurt, geeft een fijn gevoel. 

Geen vertrouwen, geen band
Heel anders is het als je iemand niet kunt vertrouwen, als iemand steeds wat anders doet. Elke keer is het een verrassing welke reactie en actie er komt. Dat schept geen vertrouwen en geeft geen band. Rustig weggaan en je kind bij iemand, die je niet vertrouwt, achterlaten, is geen optie. Dat geeft een onveilig en onprettig gevoel.

Doen alsof
Nog bedreigender wordt het als iemand doet alsof. Dan verwacht je dat iemand eerlijk en open is en blijkt dat niet zo te zijn. De verwachte actie volgt niet op de uitgesproken reactie. Hierdoor kan je iemand die je eerst vertrouwde gaan wantrouwen. De band die eerst is aangeknoopt raakt dan beschadigd. Soms onherstelbaar. Vaak krijgt iemand een tweede kans. Om te laten zien dat het een incident was en dat de beoogde band toch echt belangrijk genoeg is om het vertrouwen te kunnen herstellen.

Een beschaamd vertrouwen
Zo werkt het in de gewone mensen wereld. Die natuurlijk heel anders in elkaar zit dan de politieke wereld in Den Haag. Daar krijg je bij een vertrouwensbreuk geen een of twee herkansingen maar minimaal acht of negen. Mag je rustig blijven zitten waar je zit. Ook al functioneert je geheugen tijdelijk even niet. Het betreft hier dan ook geen één op één relatie. Dit is veel omvattender. De relatie tussen minister-president Rutte en bijna 18 miljoen andere Nederlanders. Keer op keer is het vertrouwen beschaamd en keer op keer is er niets veranderd. Nog meer mensen beschadigd in de Kamer en in het land. 

Ik zeg mijn vertrouwen op
Vertrouwen valt of staat met het zien van de waarde van de relatie. Deze relatie is al geruime tijd niet zichtbaar tussen de Nederlandse bevolking en minister-president Rutte. Als dit het nieuwe normaal is, waar zo veelvuldig over wordt gesproken, wil ik graag bedanken. Als lid van de Nederlandse bevolking wil ik graag mijn relatie beëindigen met de huidige minister-president. Ik zeg mijn vertrouwen op. Zodat er plaats en ruimte ontstaat voor volksvertegenwoordigers die betrokkenheid, menselijkheid, eerlijkheid en openheid hoog in het vaandel hebben staan. Zodat ik weer kan gaan vertrouwen in plaats van te wantrouwen.

“Geef de macht aan het volk
en laat de angst varen”
– Thyphoon

Nog even roepen en zwaaien
De deur valt dicht en zij zwaait nog eens. Hij, gekleed in een opvallend rood shirtje, zwaait terug terwijl de leidster wat op de achtergrond staat te wachten. Ze doet een paar stappen verder weg van het gebouwtje en hij zwaait er nog steeds stevig op los. Ze kijkt om, zwaait nog eens, roept en zwaait. Vol vertrouwen zwaait hij terug. In de volle overtuiging dat hij na een aantal uren spelen, eten en weer spelen door zijn moeder wordt opgehaald. Zodat ze het samen over de dag kunnen hebben en hij uiteindelijk moe en voldaan in slaap valt in zijn eigen bed. 

Vol vertrouwen
Zij laat hem vol vertrouwen achter bij de leidster van het kinderdagverblijf. Ze brengt haar zoontje een paar dagen in de week, zodat ze naar haar werk kan. Vertrouwend op de kennis en kunde van de leidster. Vertrouwend dat ze goed voor haar kind zal zorgen en dat als er iets is, wat ernstig of belangrijk genoeg is, de leidster haar zal bellen. Na haar werk kan ze dan een tevreden en moe kind ophalen die een leuke dag heeft gehad. Daar hoeft ze zich niet druk om te maken. Daar kan ze op vertrouwen.

1 thought on “Vertrouwen schept een band”
  1. Prachtig stuk Natasia! Het gaat allemaal om vertrouwen. En als we van onze eigen kinderen verwachten dat ze ons kunnen vertrouwen omdat wij hun vertrouwen niet willens en wetens zullen beschamen hoe is het dan mogelijk dat President Rutte ook maar de illusie heeft dat hij nog geloofwaardig is? Hij verwacht dat wij hem vertrouwen terwijl hij willens en wetens ons vertrouwen schaadt. Zou hij echt denken dat heel Nederland als makke schapen achter hem aan blijft lopen? Zou hij niet door hebben dat er toch heel wat schaapjes ruiken dat hij een wolf in schaapskleding is? Ik denk dat het hek van de dam is dat het tijd wordt dat de schapen een andere richting op gaan lopen…daar waar lekker groen fris gras staat…We gaan ons eigen pad en hebben vertrouwen in ons zelf omdat als het goed is we vertrouwen hebben gekregen van onze ouders. WE LATEN ONS NIET DE WET VOORSCHRIJVEN. We zijn baas over ons eigen lijf. Laat liefde zegenvieren

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: