Van chaos naar ruimte

Al een aantal jaar loop ik met mijn huishouden achter de feiten aan, nooit gedacht dat mij dit zou overkomen. Een drukke baan, mantelzorg voor mijn ouders en zelf fysiek niet in orde zorgt ervoor dat aan het einde van de dag mijn energie totaal op is en ik uitgeput op de bank plof. Het lukte me net om de noodzakelijke dingen te doen en bij te houden in huis, maar niet om eens goed op te ruimen en een grote schoonmaak te houden. 

Goed bedoelde adviezen
Ik hoorde mensen zeggen:

 • je bent toch alleen, dan moet het toch makkelijk zijn. 
 • Elke dag voordat je naar bed gaat alles opruimen.
 • Maak een schoonmaakschema. 
 • Etc. etc.

Goed bedoelde adviezen. Maar helaas niet voor mij op dat moment. Ook struinde ik internet en Pinterest af voor tips, kocht ik boeken over opruimen. Leuk om te lezen, maar het lukte me gewoon niet om het voor elkaar te krijgen. Het gevolg was ook dat ik geen mensen meer uitnodigde in mijn huis, omdat ik me er zo enorm voor schaamde. Ik sprak liever af in mijn atelier, buitenshuis of bij hun thuis. 

Mijn eigen proces
Mensen hebben aangeboden om me te helpen, maar ik schaamde me zo erg hoe mijn huis eruit zag, dat ik die hulp maar twee keer heb aangenomen en dat zette daardoor geen zoden aan de dijk. Het was even fijn, maar niet structureel. Ook had ik altijd het gevoel dat het een proces is waar ik zelf doorheen moet en dat het belangrijk is dat ik zelf mijn chaos opruim. Dat dat ook helend voor mij zou werken. Maar ja, het ontbrak aan tijd en energie, dus liet ik het maar zo.

Muizen
Vooral de chaos in mijn werkkamer drukte al een aantal jaar op mijn schouders. Dit is namelijk een kamer geworden waar ik alles maar heb neergezet en snel de deur achter me dicht deed, zodat ik het niet hoefde te zien. Helaas hebben de muizen er deze winter ook aardig huisgehouden, dus ik durfde er ook niet echt meer naar binnen te gaan. Niet dat ik bang ben voor muizen, maar dat ik niet wil zien wat voor chaos ze hebben aangericht. 

Dankzij de coronacrisis
Pats boem, van de ene op de andere dag was mijn agenda leeg. Moesten we vanuit huis gaan werken en begon ik behoorlijk te hoesten. Ik moest een pas op de plaats nemen, want ik val momenteel met mijn gezondheid ook in de risicogroep. Ik doe alleen nog de hoognodige boodschappen. Ik kom niet meer urenlang bij mijn ouders, maar regel slechts het hoog nodige voor ze en ik houd afstand om ze niet aan te steken. Ik greep de situatie waar we met z’n allen inzitten meteen aan om mezelf nu maar eens op de eerste plaats te zetten. Ik heb geen keuze. De eerste dagen sliep ik veel en kreeg ik weer iets meer energie.

Ik trok mijn schoonmaakhandschoenen aan
Ik deed de deur open van mijn werkkamer en bekeek de chaos. Het leek wel alsof er een knop in mijn hoofd omging op het moment dat ik de deur opendeed. Ik trok mijn schoonmaakhandschoenen aan en begon de spullen op te ruimen, elke dag een beetje. Ik kwam erachter dat driekwart van de spullen die op de grond lagen weg kon of weg moest omdat de muizen eraan hadden gezeten. Dat ruimde makkelijk en snel op. Elke dag kwam er meer ruimte in de kamer.

Huilen van geluk
Ik hield al jaren de gordijnen dicht van deze kamer, zodat niemand van buitenaf kon zien wat voor chaos het was. En nu is het moment dat ik de gordijnen opendoe en het licht weer toelaat in deze kamer. Ik moet huilen van opluchting en geluk. Gelijk gooi ik de ramen wagenwijd open. Heerlijk om het zonlicht en de frisse lucht te voelen in deze kamer. Ik voel meteen dat de energie van de kamer lichter wordt en ik bekijk de kamer ineens met andere ogen. 

De druk die op mijn schouders rustte begint weg te gaan en er komt letterlijk ruimte in mijn hoofd. Twee dagen later is mijn kamer opgeruimd en heb ik de kamer met ontsmettingsspul schoongemaakt. Heb ik de ramen gelapt en de gordijnen gewassen. Ik eb de kamer iets anders ingericht en er planten neergezet, zodat de energie nog beter kan stromen.

Er is weer ruimte
In plaats van ervoor te zorgen dat de deur dichtzit van mijn werkkamer, loop ik elke dag even naar binnen om te genieten van de mooie, schone en zeer zonnige ruimte. Het heeft me zoveel energie gegeven, dat ik nu mijn andere kamers in huis een goede schoonmaak aan het geven ben. Zodat ik het makkelijk kan gaan bijhouden. Wat ben ik trots op mezelf en wat voel ik een ruimte in mijn hoofd. Ik voel dit ook tijdens het schrijven van dit blog aan mijn bureau in mijn werkkamer. Ook krijg ik weer zin om mijn muziek weer op te gaan pakken. Er is nu weer ruimte voor in mijn hoofd.

Ervaringsdeskundige
Als energetisch adviseur en coach weet ik hoe belangrijk het is om een ruimte, of het nu je huis of werkplek is, opgeruimd en schoon te houden. Rommel zorgt ervoor dat de energie stokt en niet kan doorstromen. Rommel trekt ook meer vuil aan. En rommel zorgt voor chaos in je hoofd. 
Ik heb het zelf ook ervaren, ik merk dat de energie van mijn huis enorm is verbeterd. Ik had niet in de gaten dat de rommel in mijn werkkamer zo’n impact op mijzelf én mijn huis had. 

Ik kan nu als ervaringsdeskundige zeggen dat een opgeruimd en schoon huis en werkplek het volgende met je doet:

 • rust en ruimte in je hoofd
 • de energie van je ruimte kan weer gaan stromen
 • je krijgt er zelf energie van
 • je wordt er blij van
 • je woont en werkt er met vrijheid en geluk
 • Je creativiteit gaat weer stromen
 • Je krijgt tijd en ruimte om andere dingen op te pakken
 • Je bent uit je comfortzone gegaan.

Wil je weten hoe je de energie stroom in jouw huis of kantoor kan optimaliseren? Neem dan contact met mij op.

8 thoughts on “Van chaos naar ruimte”
 1. Dank jullie wel voor je mooie complimenten. Antwoord op je vraag Monique is niet echt een specifieke kleur, maar de lichtheid en de ruimte die ontstond spoorde me aan door te gaan. Voor mij associeer ik dat met wit licht.

  1. Wat een mooi proces heb je meegemaakt! Door mijn huis te verkopen heb ik ook moeten opruimen. Steeds weer als ik nu door de kamers loop denk ik er aan waarom ik dat niet eerder heb gedaan. Net als bij jou, genoeg opruimboeken gelezen, schema’s gemaakt etc. Maar je kunt alleen zelf die knop omdraaien , als je je mindset verandert of als de omstandigheden je min of meer dwingen.

 2. Melinda,
  Wat herkenbaar. Wij hebben verhuisd en ik kwam er achter hoeveel spullen ik heb verzameld. Nu heb ik heel veel opgeruimd en klaargezet voor de kringloop. En er is inderdaad meer ruimte in mijn hoofd. Heerlijk. Het zorgt er ook voor dat mijn creativiteit weer gaat stromen. Wie weet ga ik weer mooie schilderijen maken!
  Sandra

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: