Repeteren om te leren

De meeste dagen nemen vanzelf vorm. Met een standaard ochtendritueel en een agendaplanning. Een zoon op de middelbare school die digitaal les heeft en een paar katten die elke ochtend voor de achterdeur staan omdat ze naar buiten willen. Zo wordt er aan het begin van de dag een standaard cirkeltje afgedraaid dat zich keer op keer herhaalt. Door repeteren van bepaalde gewoontes hoef ik er uiteindelijk niet meer over na te denken. Ook een gevoel is aan te leren. 

Als voorstrijder van ‘anders’ en op avontuur gaan, krijg ik snel last van sleurgevoelens en burgerlijke jeuk. Het is al snel saai voor mij als de dagen zich op deze manier aan elkaar rijgen. Natuurlijk weet en merk ik dat bepaalde routines fijn zijn en tijd besparen. Over bepaalde standaard zaken niet hoeven nadenken en gewoon doen spaart tijd en energie uit. 

Mijn dagindeling is afhankelijk van welke dag het is
Opstaan. Tien minuten lang mijn mond spoelen met kokosolie. Terwijl ik dat doe, maak ik mijn zoon wakker. Ik zet de wasmachine aan en zoek de kleding uit die ik nodig heb, afhankelijk van wat voor dag het is. Is het een doordeweekse dag, schooldag of niet. Kan ik thuis aan het werk, heb ik wel of geen cliënt. Als ik een cliënt heb, ga ik naar de praktijkruimte die ik huur. Dat wordt een totaal andere dag dan als ik ga werken in het ziekenhuis, waar ik een part-time baan heb. 

Al vroeg op de dag wordt mijn daginvulling bepaald. Hierdoor kan ik vaak veel werk verzetten en weet ik waar ik aan toe ben. Nu draait het als een geoliede machine. Het past allemaal goed in elkaar en er is een routine ontstaan waar ik niet meer over na hoef te denken. 

Iets aan- of afleren kost tijd
Na bijna een jaar coronacrisis gaat het als vanzelf. Het kost ook wel even tijd om iets aan- of af te leren. Vooral het repeteren van een bepaalde handeling kost tijd. Alleen het daadwerkelijk gaan doen van iets en dit volhouden zet in beweging wat ik voor ogen heb. Zo werkt mijn hoofd nou eenmaal. Ik heb heel wat gewoontes aangeleerd door de jaren heen. Om zo het door mij beoogde doel te halen of stappen in die richting te zetten. Een flink tijdrovend proces. Herhaling na herhaling tot mijn hoofd er zo aan gewend is dat het vrijwel automatisch gaat en ik er niet meer over na hoef te denken. En dus ook geen afweging hoef te maken of ik iets wel of niet ga doen. Ik doe het gewoon.

Een paar versnellingen trager
Zolang het goed voelt en het me uiteindelijk geeft wat ik beoog vind ik het prima om dit te doen. Repeterend leren is wat er nu eenmaal nodig is om aan te leren wat ik wil leren. Heel anders dan toen ik nog een klein meisje was.  Ook toen werkte repeteren goed. Zoals bij leren lopen. Alleen ging dit veel sneller dan nu. Net of mijn hoofd nu een paar versnellingen trager staat afgesteld. Soms zelfs te traag. Waardoor iets wat me hindert lastig is om te buigen en af te leren. 

Leren om me goed te voelen
Gelukkig weet ik een kortere route die snel veel effect heeft. Met name als een gevoel me blijft hinderen, zet ik dit in. Met het gewenste effect. Zo zorg ik goed voor mezelf. Door voor een goed gevoel te zorgen. Wat juist nu in deze tijd soms erg lastig is. Een positief en fijn gevoel hebben waarbij ontspannen de dag doorkomen een hele opgaaf kan zijn. Zo word ik dan dus weer blij van de keuzes die ik ooit heb gemaakt om hypnose te leren waardoor ik een nog prettiger gevoel krijg. Zelfhypnose zet ik geregeld in om te blijven trainen in me fijn voelen.

Wat doe jij om je prettig te voelen? 

0 thoughts on “Repeteren om te leren”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: