Naar het land van de Inca’s

Het staat al verschillende jaren op de reiswensenlijst van mijn man. Ik had er niet zoveel mee. Ruim een half jaar geleden hebben we besloten om te gaan en hebben we een retourvlucht naar Peru, van Amsterdam naar Lima geboekt. Vanaf dat moment lees en kijk ik veel over dit Zuid-Amerikaanse land. Blogs, documentaires, reisprogramma’s en duik ik een beetje van de geschiedenis van het land. Het heeft me volledig gegrepen.

Rondreis door het zuiden
Ik heb zin om het grote land te gaan verkennen. Het is 31x zo groot als Nederland, heeft een ‘smalle’ kuststrook en veel bergen en oerwoud. Het Andesgebergte en Amazonegebied. Omdat het zo groot is, kiezen we ervoor om de zuidelijke helft te bezoeken. Vanuit Lima, de hoofdstad in het midden, reizen we dan in een cirkel rond. Met natuurlijk een bezoek aan Machu Picchu, de oude Incastad die in 1866 opnieuw ontdekt is. En de Nascalijnen die vanaf hoogte pas zichtbaar zijn, waarschijnlijk door de Inca’s ooit gemaakt.

Sjamanisme
Ik ben in mijn voorbereidingen ook actief met de oude wijsheid van het sjamanisme. Tijdens een van die initiaties heb ik een opdracht meegekregen. Ik mag iets gaan halen bij Machu Picchu, maar moet er ook iets brengen. Wat dat zal zijn, ontvouwt zich tijdens mijn reis. Daar mag ik op vertrouwen. Dat doe ik en ik ben benieuwd wat er gaat gebeuren.

Land van de Inca’s
De cultuur is er een van de Inca’s, vermengd met de invloeden van de Spanjaarden die daar zijn geweest. Zij hebben het land in 1520 veroverd van de Inca’s. En hebben daarna veel gebouwen vernield. Dat is in Cusco, de oude stad van de Inca’s, nog goed te zien. In 1821 is de onafhankelijkheid weer uit geroepen.
Peru is het land van de Inca’s, van de bijna 30 miljoen inwoners is 45% indiaan. Ze leven vooral in het Andersgebergte. De Spanjaarden hebben het katholieke geloof ernaartoe gebracht. Dat is er nu nog volop met ceremonies en vieringen aanwezig.

Nieuwe gerechten
Een van mijn kinderen is kok en heeft me gewezen op een documentaire over eten. Hoe er op zoek wordt gegaan naar eten uit de streek, om daar met kennis van de Inca’s weer nieuwe gerechten van te maken. Over verschillende producten op telkens andere hoogtes. Een mooie docu, vooral omdat de oude natuurwijsheid van de Inca’s er een plek in krijgt.

Massages?
Het land intrigeert me, ik wil het zien en voelen. Ik heb nog helemaal niets gelezen over hoe mensen daar met elkaar omgaan wat betreft aanrakingen. Zijn massages daar gemeengoed, net als in het oosten van de wereld, of helemaal niet? En als er veel massages zijn, welke technieken gebruiken ze, hoe geven en ontvangen mensen de massages? Ook daar ben ik natuurlijk heel nieuwsgierig naar.

De vrijheid tegemoet
Ik kan niet wachten om te gaan. Mijn tas staat klaar, we gaan op reis met een rugzak, de vrijheid tegemoet. Zien wat op ons pad komt en blijven waar we willen zijn. Alleen de heen- en terugvlucht is geboekt. Ik wil weer ruimte in mijn hoofd krijgen, nieuwe ervaringen opdoen, geïnspireerd worden. Samen met mijn man, ook mijn ideale reispartner. We zijn goed voorbereid en gaan met veel enthousiasme op pad. Nog slechts een nachtje slapen en dan begint dit avontuur.

1 thought on “Naar het land van de Inca’s”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

%d bloggers liken dit: