Hoe werkt een klankschaalmassage?

Stipt op tijd staat Paul voor de deur. Voor zijn 50e verjaardag heeft zijn vrouw de eerste massage-afspraak voor hem bij mij gemaakt. Het was een schot in de roos, want sindsdien komt hij elke maand weer terug. Ik weet dat hij uitkijkt naar deze massage, dat doet hij elke keer. En ik ook, want het is een feestje om hem te mogen masseren.

Vandaag komt hij voor de 56e keer op mijn tafel liggen. In de 6 jaar dat hij komt, hebben we een leuke band opgebouwd. Dat verhaal is ook te lezen in mijn verhalenbundel ter ere van het 10-jarig bestaan van Mazzaze. 

Een massage die past bij zijn stemming
Paul komt met een grote glimlach binnen, hij huppelt bijna van blijdschap. Hij is geslaagd voor een moeilijk en belangrijk examen. Onze afspraak voor de 4-elementen massage vind ik nu niet meer passend bij zijn feeststemming. Die massage past beter als je niet zo lekker in je vel zit, wat zwaar op de hand bent of licht depressief. Het is een massage waarbij je heel goed kunt aarden of gronden. Dat is nu helemaal niet nodig. Ik stel een andere massage voor, de klankschalen in combinatie met de traditionele massage die hij al heel vaak van mij ontvangen heeft.

Een helend effect
Terwijl Paul nog rechtop zit, zet ik een kleine klankschaal op zijn uitgestoken platte hand en sla met een stok de schaal aan. Hij voelt natuurlijk meteen de trilling en zegt oprecht verrast: ‘Wat is dit?’
‘De trilling van de schaal veroorzaakt trilling in jouw hand en arm, dat is wat je voelt’ antwoord ik. Ik leg hem uit wat een klankschaal is. Een bijzonder instrument, een kom gemaakt van zeven metalen: goud, zilver, kwik, koper, ijzer, tin en/of lood. Het gebruik veroorzaakt een mooi geluid met verschillende tonen en trillingen wat een helend effect heeft op mensen en dieren.

Singing bowls
Behalve bij massages worden ze ook gebruikt bij ceremonies en meditaties. Ze worden ook wel de ‘singing bowls’ genoemd. Klankschalen kunnen een intense ervaring geven. Paul wil deze voor hem nieuwe massagevorm wel aangaan. Vol vertrouwen gaat hij liggen en geeft hij zich over.

Een klankenbad
Ik zet een schaal op zijn buik, een bij zijn voeten en elders in de ruimte. Beurtelings sla ik ze aan waarna Paul wordt meegenomen door een klankenbad waarin hij zich kan koesteren en ontspannen. Ik wissel het af met mijn handen en olie, met muziek van de zee en de wind en weer klankschalen, grote en kleine, hoge en lage tonen en veel aanrakingen. Paul geeft zich nog meer over en ik zie zijn ademhaling steeds dieper, langzamer en lager gaan.

Het tempo vertraagt
Aan het einde rond ik weer af met alleen de klankschalen. Hij is intussen omgedraaid en ligt nu op zijn buik met een grote klankschaal op zijn rug. Langzaam ga ik naar de afronding, het tempo vertraagt. Na de laatste slag trilt en zingt het geluid van de schaal nog na. Het wordt stiller. We laten de stilte er een poos zijn.

Intense ontspanning
Zodra Paul is bijgekomen en zijn glas water heeft gedronken zegt hij dat hij het heel bijzonder vond en vooraf niet had verwacht dat het zo intens zou zijn. Met die woorden en een ontspannen lijf gaat hij de avond in.

0 thoughts on “Hoe werkt een klankschaalmassage?”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: