Hoe krijg je die webteksten op papier?

Veel (startende) ondernemers worstelen met het schrijven van hun websiteteksten. Niemand heeft je van tevoren verteld wat er allemaal bij komt kijken. Toch is het belangrijk dat jouw website live gaat, want het is de etalage van je winkel, van jouw onderneming. Een lege etalage loopt iedereen voorbij. Met deze 6 stappen is de basis voor jouw website gereed. 

1. Begin met het schrijven van de Over Mij pagina
Dit is namelijk de pagina waarin jij je verhaal vertelt; over je loopbaan tot nu toe, welke keuzes je hebt gemaakt, welk pad je hebt bewandeld, wat ervoor zorgde dat jij besloot om dit bedrijf te starten, wat jouw ‘waarom’ is en wat je zo blij maakt.
Na het schrijven van deze pagina, zit je in de positieve flow, heb je weer scherp op je netvlies waarom je dit zo graag wilt. En dat geeft de juiste focus om verder te gaan.

2. Hoe noem je jezelf?
Wat is jouw functietitel? Hoe noem je jouw rol? Probeer dit enigszins origineel te verwoorden, want bijvoorbeeld coaches zijn er in alle soorten en maten. Maak het duidelijk, zoals: wandelcoach, WordPress adviseur, ondernemerscoach, NLP-trainer, gezinscoach, yogatrainer…. Dan snappen anderen direct waar je van bent en of ze op het juiste adres zijn.

3. Schrijf je elevator pitch
Als ondernemer is een scherpe elevator pitch een ‘must have’. Iedereen die aan jou vraagt wat je doet, en die je wilt verleiden om bij jou te gaan kopen, kun jij in een paar heldere zinnen overtuigen en enthousiasmeren. En een bijkomend voordeel is dat je je elevator pitch voor meerdere doeleinden kunt gebruiken, zoals je homepage, social media profielen en websites van anderen waar jij je mag presenteren. Houd je elevator pitch altijd paraat en zorg dat je hem uit je hoofd kent.

4. Jouw dienstenaanbod
Het in kaart brengen van jouw producten- en dienstenaanbod is het allerbelangrijkste. Waar ga je geld mee verdienen? Welke prijs vraag je ervoor? Hoe ziet het assortiment eruit? Voor wie is het (doelgroep)? 
Kortom, zet jouw producten- of dienstenaanbod gestructureerd op een rijtje en koppel er direct de prijs aan (in- of exclusief btw). Hiermee heb je een zeer belangrijk onderdeel van je website en menustructuur ingevuld, namelijk het aanbod dat jij in je winkel verkoopt, waarvoor de klant naar jou toe komt.

5. Persona van jouw ideale klant(en)
Geef jouw ideale klant een gezicht. Laat hem/haar tot leven komen door een persona (of meerdere) te schrijven.

Bijvoorbeeld: Jeroen, 33 jaar en alleenstaand, woont in een hip appartement aan de rand van de stad. Hij heeft een leuke baan als consultant en zijn collega’s zijn inmiddels ook zijn vrienden. Jeroen tennist één keer per week en af toe squasht hij met collega’s na werktijd. Hij maakt lange dagen en negeert al maanden de kramp in zijn schouders. Soms heeft hij tintelingen in zijn arm. Hij weet wel dat hij te veel achter zijn computer zit en zijn werk soms niet kan loslaten. Hij vindt het tijd om er iets aan te gaan doen. Maar wat: Fysiotherapie? Mensendieck? Massages? Yoga? Of is dat wat te zweverig? Jeroen gaat zich oriënteren…

Door op deze manier het leven en de pijn van jouw ideale klant te benoemen, kun je ook inschatten wat hij/zij heeft te besteden, welke oplossing je hebt voor het probleem (de hulpvraag) van jouw ideale klant. Nog leuker is het om er een storyboard van te maken en boven je bureau te hangen. Dan is jouw ideale klant voortdurend bij je en kun je er ook vragen aan stellen.
De juiste schrijfstijl en de juiste toon sla je vanzelf aan, want je bent voortdurend met hem/haar in gesprek.

6. Werkwijze en aanpak
Vanuit jouw professie en expertise zul je een bepaalde succesvolle aanpak hanteren. Indien je dit nog lastig vindt, geef dan voor jezelf antwoord op de vraag hóe je doet wat je doet.
Beschrijf in een paar regels wat jouw werkwijze of aanpak is en link desnoods naar beroepsverenigingen of gecertificeerde methodologieën, indien dat van toepassing is. Hiermee toon jij je deskundigheid en eventuele certificeringen. Indien je al over een portfolio en/of referenties van klanten beschikt, verzamel deze dan ook voor je website.

Jouw webteksten op papier
Kun jij wel wat hulp gebruiken met je webteksten? Kijk dan op mijn website wat ik voor je kan betekenen. Je hoeft het niet alleen te doen.

0 thoughts on “Hoe krijg je die webteksten op papier?”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

%d bloggers liken dit: