Geef jij makkelijker dan je ontvangt?

“Het is zo veel makkelijker om te geven dan om te nemen” hoor ik haar zeggen. Ik herken het gevoel, het gaat mij inmiddels wel iets makkelijker af. Haar zin, brengt mij terug naar dat ene moment dat ik mijn les schaterlachend leerde. Ik vind het heerlijk wanneer ik mijzelf of anderen kan coachen met een glimlach. Ik geloof namelijk niet in het zo vaak gehoorde ‘No Pain, no gain…’ Je hoeft immers ook niet ziek te zijn om beter te worden. Zelf heb ik erg veel geleerd vanuit pijn, maar oh de lessen die ik kreeg die gepaard gingen met een enorme schaterlach, zijn goud waard. Intens genieten, terwijl je leert over het leven.

Je groeit er niet minder door
Lachend kan je zo veel leren. De situaties die op je pad komen, de ongevraagde cadeautjes, zijn meestal pijnlijk en bevatten over het algemeen waardevolle lessen van waaruit je groeit en sterker wordt. Meestal heb je weinig keuze in deze levenslessen, gelukkig wel hoe je ermee omgaat. De lessen met een schaterlach zijn vaak onverwachts, spontaan en hebben een soort van ‘Aha..’ moment in zich, daar houd ik intens van en het leuke is, je groeit er niet minder door.

Het Inner Peace Festival
De zaal is gevuld met internationale sprekers en gasten. In de lucht hangt een heerlijke tastbare energie, het siddert. Alle aanwezigen zijn nieuwsgierig, leerhongerig en hebben goede zin om zichzelf te ontwikkelen. Het is puur toeval dat ik hier ben, tenminste wanneer je in toeval gelooft; ik denk dat ik precies daar ben waar ik hoor te zijn, in mijn uppie, drie dagen op het Inner Peace festival.

Een jaar van transformeren
Eind 2017 begon er een jaar van transformeren. Een jaar van ongevraagde rotcadeautjes uitpakken, maar het bracht mij ook onverwachtse ontmoetingen en bijzondere situaties. Ik verloor mijn baan, mijn identiteit en moest revalideren van een ongeluk. Maar het universum hielp mij uitpakken en verwerken.

Het festival speelt zich af in Amsterdam. Ik ga van lezing naar lezing, van hilarisch zweverig tot schokkend down to earth. Maar welke lezing het ook is, ik leer over mijzelf.

Vanuit de zaal wordt er geknikt en gehumd
“Wie herkent het gevoel dat het makkelijker is om te geven dan om te ontvangen?” vraagt de spreker vanaf het podium, terwijl hij de zaal inkijkt. Vanuit de zaal wordt instemmend geknikt en gehumd. Ook ik stem zwijgend toe. Als hulpverlener ben ik van nature meer een gever, ik geef om de ander… Eerst de ander en dan nog een ander en dan misschien ikzelf.

Een meditatieoefening die ons zal ‘genezen’
Ik ben heel benieuwd naar deze meneer op het podium, hij komt uit Vietnam en is heel zeker van zijn zaak. Zou het echt zo simpel zijn? Hij weet een meditatieoefening die ons gelijk zal ‘genezen’ van de disbalans tussen geven en ontvangen. Iedereen is hongerig naar deze oefening, ikzelf ook. “Okay! Everybody ready? Hij kijkt de zaal rond, we zitten op het puntje van onze stoel. “Close your eyes, let us start…”

Wil jij het ook ervaren?
Ervaar het nu ook en doe gelijk één van de oefeningen. Het kost maar een minuutje. Maak een keuze wat je moeilijker vindt: ontvangen of geven? Klik vervolgens op de link en laat je meenemen in de oefening. Zorg dat je ontspannen zit wanneer je start met luisteren. 

Klik hieronder voor de meditatieoefening wanneer je moeite hebt met ontvangen:

Klik hieronder voor de meditatieoefening wanneer je moeite hebt met geven:

Lachend leren
Wat brengt deze oefening jou? Mij bracht het naast inzicht een schaterlach. Het was prachtig om te ervaren in een grote zaal vol met serieuze gelijkgestemden, luisterend naar de man uit Vietnam, met al zijn wijsheid. De ademnood die ontstond. Zo simpel en zo veelzeggend. Net als het idee dat je jouw dierbaren het geluk ontneemt om jou iets te geven wanneer jij ontvangen uit de weg gaat. Wanneer jij houdt van geven, dan weet je ook hoe gelukkig je ervan kan worden. Dat geluk ontzeg je een ander toch niet?

Ontvangen om te kunnen geven en geven om weer te kunnen ontvangen. It is all about the balance…

Coaching
In het najaar start ik met iets moois, iets wat al jaren op mijn dromenlijstje staat. Wil je op de hoogte blijven van deze ontwikkelingen? Houd dan de facebookpagina van Droom Durf Doe of de website www.droomdurfdoe.nl in de gaten en meld je aan voor onze onregelmatige nieuwsbrief, onregelmatig omdat het dan altijd een verrassingsfeestje blijft.
 

4 thoughts on “Geef jij makkelijker dan je ontvangt?”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: