Een teken dat het niet klopt

Wanneer je lichaam in een kramp schiet, omdat er iets gebeurt, iemand iets doet of vraagt wat je raakt, dan weet je dat er iets niet klopt. Je innerlijke stem geeft aan dat iets niet goed voelt. Wat dat is, weet je dan vaak nog niet. Tijd om te onderzoeken wat er dan niet klopt.

Iemand vroeg mij laatst iets dat me raakte, echt diep. Ik vond de vraag groot, het klopte niet voor mij. Ik was boos en verdrietig. Nu vind ik het belangrijk om emoties te uiten, maar tegelijkertijd doet het iets in de verbinding met de ander wanneer dat wat je uit niet zuiver is of nog verweven is met oud zeer. Emoties hebben vaak niets met die ander te maken en daar gaat het vaak mis.

Bedenktijd
Ik nam bedenktijd om eerst te onderzoeken wat er zo werd geraakt. Ook nam ik deze bedenktijd om mijn emotie bij mezelf te kunnen houden zonder naar binnen te slaan. Je hoeft niet altijd bij de ander te zijn die je raakte om je te kunnen uiten.

Het gaat nooit over de ander
Als iets als een pijl bij je binnenkomt en je zo diep raakt, weet dan dat het nooit over de vraag zelf gaat of over de ander. Je lost een probleem niet op het niveau op waarop het ontstaat, maar altijd op de diepere laag eronder. En het beste uit je dit dan ook niet op het moment dat je geraakt wordt door de ander, want dan kunnen het verwijten worden. Bedenktijd, even afstand nemen en tot bezinning komen is dan verstandig om te doen. 

Als het knaagt
Wanneer een situatie je raakt en je bent ermee bezig om het los te laten, je er goed in te voelen, een eerlijke keuze erin de kunnen maken of reactie te vormen om het op te lossen, dan kan het wel eens gebeuren dat dingen blijven knagen. Dat je erin blijft hangen. Dan is er iets nog niet in orde, het is nog onopgelost. 

Vragen om te stellen aan jezelf
Deze vragen kun je jezelf stellen om uit zo’n moment te stappen en om erachter te komen wat er nu zo geraakt werd en waarom.

  • Wat heeft de ander precies gevraagd, gedaan? Omschrijf de feiten.
  • Hoe voelde ik me? Beschrijf precies wat je voelt.
  • Hoe lang ken ik dat gevoel al? Wanneer voelde ik dat voor het eerst?
  • Wat heb ik bedacht hoe ik daarmee om moet gaan, hoe bescherm ik mezelf?

Door deze vragen te beantwoorden ontdek je hoe oud het al is wat er gebeurt en waarom je reageert op de ander zoals je reageert. Er ontstaat begrip en compassie voor jezelf. 

Als het blijft knagen
Ik paste dat laatst uiteraard toe en toch bleef het knagen. Hé, hoe kan dat nou? Ik twijfelde aan mijn eigen zelfwerk, moest ik dan nog meer onderzoeken, met de ander in gesprek gaan? Ik voelde een oude onzekerheid opkomen waarbij ik voelde iets verkeerds gedaan te hebben. Ik dacht dat het aan mij lag en ik vermoed dat ik dat probeerde op te lossen in mezelf, wat natuurlijk niet werkt. De nare knoop in mijn buik werd groter. 

Ondertussen kreeg ik een tip van iemand omdat ik hulp had gevraagd (je hoeft namelijk echt niet alles alleen te doen) en daardoor viel alles op zijn plek. Ik voelde rust in mezelf neerdalen, alles zakte, het knagende gevoel stopte. Wat zij voorstelde klopte zo!

En ineens besefte ik: zolang iets blijft knagen, dan klopt er nog iets niet. Dan heb je nog niet de juiste oplossing, antwoord of reactie gevonden. 

Wachten tot het klopt
Dus zo simpel kan het zijn. Je hoeft niet altijd met de ander in gesprek. Het knagende gevoel gaat dus niet altijd over. Het knagende gevoel kan dus ook gewoon zijn dat het nog niet klopt wat je zelf bedenkt als oplossing. Wat een openbaring voor mezelf en voor iedereen met de neiging om de dingen op zichzelf te betrekken. 

Dus wachten tot je voelt dat dat klopt is belangrijk als je je nog niet goed voelt in een situatie. Ik ben van het werken aan jezelf en vind nog steeds dat je dat moet doen als je iets tegenkomt, maar soms is even niks doen het beste. Met daarbij hulp vragen om iets van een ander perspectief te bekijken. Wees je wel bewust wie je dan om hulp vraagt, want meer van hetzelfde helpt niet. Durf iemand te vragen die kritisch is, waar je dus echt iets aan hebt. 

Als wachten je niet lukt
Heb je al vaker geprobeerd rust te vinden in een moeilijke situatie? Kwam je er steeds maar niet uit, schoot je in de controle waardoor loslaten onmogelijk voelde? Laat staan wachten tot je voelt dat het klopt? Dan kan het heel fijn zijn dat iemand met je meekijkt waarom dat zo lastig is en wat je daaraan kunt doen. Dit kunnen we samen ontdekken in een gratis online ‘recht naar je kern’ sessie. Je vraagt hem hier aan.

0 thoughts on “Een teken dat het niet klopt”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: