De schrijfonderwerpen liggen op straat

Filmmakers denken in scripts, fotografen zien de hele dag plaatjes, kleurcoaches dromen in kleuren, schrijvers gaan van scène naar scène en bloggers denken in blogs. Zo werkt het creatieve brein. Dat kunnen we niet zo een, twee, drie uitschakelen. Ook jij kunt denken in blogs, ik zal je uitleggen hoe.

Vorige week vertelde mijn coachee dat ze na één dag bloggen met mij overal blogs in zag! Ze was er zelf verbaasd over. Ik begreep direct wat ze bedoelde, want dat heb ik altijd. Maar dat is niet zo gek, want schrijven is mijn vak. Voor mijn coachee niet. Zij is ondernemer in representatie en communicatie voor de overheid. Voordat ze bij mij kwam, had ze geen idee hoe ze over haar bedrijf en expertise kon schrijven. En nu, na 1 dag, denkt en droomt ze in blogs. Want ook zij ziet dat de onderwerpen op straat liggen, in je bedrijf, in de ongelooflijke hoeveelheid kennis en ervaring waar je over beschikt. Om al dat moois in blogs te delen, daar hoef je dus helemaal geen schrijver voor te zijn. Jij kan het ook!

De magie van schrijven met je pen
Eenmaal in de schrijfflow en door te ontdekken dat je de aanzet van een blog in 10 minuten op papier hebt, stromen de woorden uit je pen. Al mijn coachees en cursisten ontdekken dat het schrijven veel gemakkelijker gaat en authentieker is als je schrijft met je pen. In eerste instantie. Gewoon achter elkaar doorschrijven, inzoomend op één onderwerp. Het eerste wat in je opkomt, zonder te stoppen. Waarom werkt dit zo goed? Doordat je je interne criticus parkeert. Doordat je je hoofd niet te veel gebruikt, maar lekker aan het voelen bent, of een herinnering aan het papier toevertrouwt. Of gewoon een ontmoeting, een anekdote, een verhaal. Want dat is wat bloggen is: storytelling.

Daarna pas redigeren
Nadat je in 10-15 minuten een blog hebt geschreven, typ je ‘m over. En dat is meteen het moment van redigeren. Dan ga je wat bijschaven, aanvullen, schrappen. En je haalt de foutjes eruit. Door je blog even hardop voor te lezen, hoor je goed welke zinnen lekker lopen en welke nog niet. Je hoort ook wat jouw stopwoordjes zijn. Die hebben we overigens allemaal. Pas tijdens het uitwerken en redigeren vis je de stopwoordjes eruit.

Al met al ben je dus maximaal een uur bezig met het schrijven en publiceren van je blog. Ook voor mijn coachee was dit een eyeopener. Bloggen hoeft helemaal niet veel tijd te kosten.

Bloggen tijdens verloren uurtjes
Het is slim om ‘nutteloze’ momenten te gebruiken, de verloren uurtjes. Zo zit ik iedere dinsdagavond twee uur lang te schrijven, in de kantine van de rugbyclub van mijn zoons. Ik beleef er geen plezier aan om verkleumd naar de training te kijken. Dus ik bestel een cappuccino en sluit me af voor al het gekwebbel om me heen. In mijn cocon kan ik me uitstekend focussen en zo heb ik iedere dinsdagavond minimaal twee blogs gereed.

Hoe kom je van je writer’s block af?
Lukt het schrijven niet? Blokkeer je en komt er niets zinnigs uit je pen of toetsenbord? Trek je jas aan, neem je telefoon, pen en notitieboekje mee en ga naar buiten. Zodra ik ga wandelen of fietsen, merk ik dat mijn gedachten na tien minuten al losser worden, net als m’n spieren. Je zet jezelf in beweging, neemt veel intenser waar via je zintuigen en verwondert je over wat je ziet. Het maakt dus ook niet uit of je in de natuur wandelt, door je eigen straat of in een drukke stad. Er gebeurt altijd iets. Je voelt, ziet, ruikt en hoort van alles. Dan borrelen er ideeën en zelfs zinnen op die je vanachter je bureau nooit had kunnen bedenken. Ik hoef er geen moeite voor te doen, de blogs en gedichten komen vanzelf naar me toe. Het is dus wel belangrijk dat je die briljante teksten en ideeën op dat moment opschrijft of inspreekt in je telefoon. Even later ben je het namelijk alweer vergeten, want het ontstaat in het moment.

Als wandelen of fietsen niet jouw ding is, ga dan naar een grand café, lunchroom of koffietentje. Verwen jezelf met een grote Latte of verse muntthee en ga lekker observeren, om je heen kijken. Je zult zien, ook dan komt de inspiratie vanzelf. De onderwerpen voor jouw blogs liggen in het café, op straat, in je bedrijf en in de natuur.

Bloggen kun je leren
Wil je meer leren over bloggen, hoe je dat kunt aanpakken? Kom dan naar een schrijftraining. Ik leer je om verhalen te vertellen, op papier, vanuit jouw expertise, je bedrijf en authenticiteit. Praktische schrijftips helpen jou om je eerste blogs ook echt te schrijven. 

0 thoughts on “De schrijfonderwerpen liggen op straat”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

%d bloggers liken dit: