De hele dag gewapend met een poetsdoek achter mijn collega’s aan

‘Op welke manier is het werk in de winkel veranderd in coronatijd?’ De klant die de vraag stelt, kijkt me met oprechte belangstelling aan. Ik heb een moment nodig om over mijn antwoord na te denken. Er is behoorlijk veel veranderd. Alles kost meer tijd, wat voorheen vanzelfsprekend was en vlot verliep, duurt nu langer. 

Veranderingen
Geannuleerde of vertraagde leveringen, vertegenwoordigers die vanuit huis werken en hun productinformatie vooral via mail, appjes en telefoongesprekken delen, de 1.5 meter fysieke afstand die gehanteerd moet worden, vermindering van omzet, veranderde openingstijden, meer verkoop via verschillende social media kanalen en poetsen, heel veel poetsen. Ik vertel de klant het aantal veranderingen die de coronatijd met zich meebrengt. 

Bovengenoemde opsomming zal voor vele ondernemers herkenbaar zijn, maar wat voor mij de grootste impact is geweest, is het bewaren van de 1.5m afstand. Met klanten heb ik er weinig moeite mee gehad, maar ik had behoorlijk last van de afstand tussen mijn collega’s en mij. Dit deel van het verhaal houd ik voor mezelf. Terwijl de klant enthousiast de paskamer in verdwijnt met een aantal beha’s in haar hand, denk ik nog na over die afstand binnen het team.  

Een elleboog en kushand
Voor de grap gaven we elkaar bij binnenkomst een ‘elleboog’ en bij vertrek zwaaiden we elkaar lachend een kushand toe met een opgewekt klinkend: ‘Fijn weekend!’ Maar van het ene op het andere moment, nadat Mark Rutte de intelligente lock-down aankondigde, keken we elkaar argwanend aan en hielden we ons angstvallig en onbeholpen aan de 1.5m regel. We deinsden achteruit als de een of de ander ook maar iets te dichtbij kwam. 

‘Ben jij naar het toilet geweest? Heb je de kraan gebruikt? Is het scanapparaat van de kassa wel gedesinfecteerd en heb je het toetsenbord ontsmet? Wil je koffie of druk je zelf even op het knopje?’ 

Wil je hier nog wel werken?
Nooit eerder hebben we deze vragen aan elkaar gesteld. We delen lief en leed, staan open en bloot in de paskamers om nieuw binnengekomen lingerie en badmode te passen en aan elkaar te showen. We omhelzen elkaar als we plezier of verdriet hebben en we geven elkaar een knuffel als we daar behoefte aan hebben. Nu stelde ik mijn teamleden als eigenaresse van de winkel de vraag: ‘Zeg, wil je hier eigenlijk nog wel werken? Vind je het hier veilig genoeg?’

Gewapend met een poetsdoek
De hele dag liepen we, gewapend met een poetsdoek, achter elkaar aan. Na dit een aantal dagen te hebben gedaan, waren we er klaar mee. Die ene vraag of de werkplek veilig genoeg voelde, was de aanleiding om eens goed met elkaar in gesprek te gaan. Conclusie: de 1.5m regel was en is voor ons niet haalbaar. Om de saamhorigheid binnen het team, de kwaliteit van het werk en het werkplezier hoog te houden, hebben we afgesproken dat we de regels van het RIVM zoveel mogelijk in acht houden, maar niet ‘ziekelijk’ nastreven. We wassen onze handen nog steeds regelmatig en de handgel is niet aan te slepen, maar de poetsdoek over de deurklinken, de kranen, het knopje voor de koffie en het toetsenbord, laten we achterwege. 

Risico
Mocht corona ons weten te vinden, dan laten we ons als team testen en gaan we zonodig tegelijkertijd in quarantaine. Dat risico neem ik en het besef van de gevolgen daarvan brengt een grote verandering in mijn manier van ondernemen met zich mee. Naast de vele andere risico’s die een zelfstandig ondernemer neemt en heeft, is corona erbij gekomen. 

Ik wil niet verzanden in nadenken over ‘wat als, dan…’, maar alert zijn en alert blijven en de 1.5m regel in acht houden, zijn belangrijke ingrediënten geworden in het ondernemerschap. 

Ik koop lokaal
De klant knikt begrijpend als ik vertel over de vertraagde of geannuleerde leveringen. ‘Maar ik blijf komen hoor, ik koop lokaal. En als het er niet is, dan kies ik wel iets anders. We moeten de lokale ondernemers blijven steunen.’ 

Ik glimlach om haar opmerking. Het besef van de consument om lokaal te kopen, de gunfactor die merkbaar is, het geduld en begrip dat getoond wordt als iets besteld moet worden of de alternatieve keuze die in vele gevallen gemaakt wordt. Het zijn grote, positieve veranderingen die de coronatijd met zich meebrengt. 

0 thoughts on “De hele dag gewapend met een poetsdoek achter mijn collega’s aan”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: