Blog voorbij je blinde vlek

Vorige week gaf ik je 10 aanvliegroutes om over te bloggen, omdat de schrijfonderwerpen echt op straat liggen. En in je bedrijf natuurlijk. Je hebt het alleen te zien. Je hebt voorbij je eigen blinde vlek te gaan. Wat bedoel ik met die blinde vlek? Ik leg het je uit in dit blog. En ik geef je nog eens 10 extra verrassende invalshoeken waar jij over kunt bloggen.

Over die blinde vlek
Als er een onderwerp is waar je veel over weet, of je beschikt over een vaardigheid die helemaal vanzelf gaat, dan is dat vaak jouw blinde vlek. Onbewust ga je ervan uit dat iedereen dat weet of kan. Het komt dus niet in je op om daar een blog over te schrijven. Terwijl dat nou precies de expertise is die je hebt te delen in je blogs, omdat je daar zo veel mensen mee kunt helpen.

Google het even
De eerste keer dat iemand me vroeg waar een blog aan moet voldoen, dacht ik: ja dûh, dat snap je toch wel? Of anders Google je het even. Toch gaf ik keurig antwoord en zij – de vragensteller – voelde zich zó geholpen! Dat was mijn blinde vlek.

Als je bijvoorbeeld mindfulnesstrainer bent, dan weet je alles over ademhalingsoefeningen die je helpen om rustig te worden. Maar ik heb geen idee welke ademhalingsoefeningen ervoor kunnen zorgen dat het rustiger wordt in mijn hoofd. Sterker nog, het komt niet in mij op om bewust ademhalingsoefeningen te doen. Als ik de mindfulnesstrainer aan mijn schrijftafel daarop attendeer en haar bedank voor de geweldige tips die ze geeft in haar eerst geschreven blog, kijkt ze me vol verbazing aan. Dit was duidelijk haar blinde vlek.

Expertstatus
We zien vaak niet hoe we anderen kunnen inspireren, helpen, iets kunnen leren. Maar we willen allemaal van elkaar leren. Daarom is het zo belangrijk dat jij gaat bloggen over je expertise, je ervaringen, je passie, je vaardigheden. Ben jij een kei in banden plakken? Schrijf er een blog over. Of vloggen, dat kan natuurlijk ook. Je inspireert en helpt zo ontzettend veel mensen hiermee. Je wordt een expert op dat vlak, wat gaaf is voor je zelfvertrouwen.

Alle spontane ingevingen noteren 
In jouw dagelijks leven maak je zo veel mee, dat geschikte onderwerpen overal voor het grijpen liggen. Je zult zien dat de onderwerpen je waarschijnlijk te binnen schieten op de meest vreemde momenten: in de file, tijdens een vergadering, onder de douche, ’s avonds in bed. Noteer altijd kort voor jezelf wat jou te binnen schiet, als een soort geheugensteuntje. Houd die lijst met interessante onderwerpen dus paraat, op je telefoon of in een notitieboekje in je tas. Desnoods gebruik je losse kladpapiertjes; het gaat erom dat je ieder onderwerp dat jou te binnen schiet, alle spontane ingevingen, direct noteert. Even later ben je namelijk met iets anders bezig en dan baal je ervan dat je dat briljante onderwerp vergeten bent.

Houd daarnaast je ogen en oren goed open, lees blogs van anderen en bewaar artikelen uit bijvoorbeeld vakliteratuur waarvan jij merkt dat je er een mening over hebt of waarvan jij denkt dat je dat anders zou hebben geschreven. Bewaar ook artikelen die jou inspireren en die je interessant vindt. Verzamel ze in een aparte ‘map’ (digitaal) en/of in je notitieboekje. Dat is namelijk jouw inspiratiemap waar je uit kunt putten.

Zoals beloofd, geef ik je hieronder nog eens 10 verrassende invalshoeken om over te bloggen.

1. Wie inspireren jou en waarom?
Zijn er grote of kleine goeroes die jou telkens weer inspireren? Lees je hun boeken, volg je hun trainingen, geloof je in hun filosofie? Of zijn er misschien minder bekende mensen die jouw leermeester zijn (geweest)? Die je waardeert en respecteert om wie ze zijn en wat je van hen hebt geleerd. Schrijf hierover een blog of een recensie.

2. Deel je allergrootste blunders
Als je toen wist wat je nu weet… och, wat was dat fijn geweest, hè? Met vallen en opstaan gaan we door het leven. Wat ging er mis, waar kun je nu hartelijk om lachen? Deel de lessen die jij hebt geleerd in je blog, daar leren anderen weer van. Of ze vinden herkenning en lezen jou met een grote glimlach op het gezicht. Gelukkig, ik ben niet de enige, denken ze dan.

3. Schrijf over memorabele herinneringen
Weet je nog? De dag van jouw boeklancering? Of toen je je studio opende? En je eerste radio-interview gaf? Of wat dacht je van de inschrijving bij de Kamer van Koophandel? Of je eerste expositie? Ieder jaar blik je even terug op dat moment, toch? En je voelt er weer van alles bij. Zo leuk om over te schrijven.

4. Laat je interviewen
Ik vond het zo slim toen een klant van mij haar eerste grote event organiseerde en een professionele video-interviewer uitnodigde. Hij stelde de vragen, zij vertelde haar verhaal voor de camera. Perfect materiaal voor de promotie van haar event, briljant voer voor een blog en hele goede aftersales. Dit kan natuurlijk ook prima als je wordt geïnterviewd door de media. Blog erover. Hoe het ging, hoe je je voorbereidde, hoe nerveus je was. Met natuurlijk in je blog de link naar het interview. Of vraag gewoon of iemand jou wil interviewen (je dochter, een klant, een vriendin). Heel verfrissend en lekker anders. Afgelopen jaar interviewde Yura Boerma mij voor haar platform PosiYou. Ontzettend leuk om dan terug te lezen en daarin laat ik weer ene hele andere kant van mezelf zien.

5. Doe zelf onderzoek en deel je bevindingen
Via een poll op Facebook onderzocht ik wat de meest populaire dag was voor het volgen van een workshop of training. Dit was nuttige informatie voor mij en er rolde een mooie top drie uit. Mijn collega-trainers hebben hier ook wat aan, dus zeer zeker blogwaardig. Ook was ik benieuwd hoeveel deelnemers aan mijn blogtrainingen uiteindelijk regelmatig blogs publiceerden. Voor mijzelf interessant om te meten én interessant om te delen in een blog.

6. Wat is de grootste misvatting over jouw passie, talent, beroep?
Mindfulness is toch heel zweverig? Creatief schrijven is zeker alleen voor vrouwen? Om coach te worden, moet je zelf wel een verdomd zwaar leven hebben gehad! Tsja, het barst van de misvattingen en overtuigingen, ik denk in iedere beroepsgroep. Make it clear en maak er korte metten mee in jouw blog.

7. Stel jezelf (opnieuw) voor aan je lezers
Na verloop van tijd heb je een hele rits nieuwe abonnees en volgers. Die willen graag weten wie jij bent en waar jij ze mee kunt helpen. Schrijf daarom gewoon één keer per jaar een blog waarin je wat over jezelf vertelt. Je zult zien dat je pitch dan ook weer wat verandert, want jij ontwikkelt je, je staat niet stil, dus het is hartstikke leuk om ieder jaar weer even door een frisse, nieuwe bril te kijken.

8. Vertel een verhaal over een (onverwachte) gebeurtenis of ontmoeting
Dit hebben we allemaal weleens, toch? Dat je dag totaal anders loopt dan gepland. Alles gaat verkeerd en je moet flink improviseren. Dat lukt je, natuurlijk. Of je raakt met iemand in gesprek en er is een klik, of je bent gefascineerd door die persoon. Dat zijn toch de pareltjes in ons leven? Ik smul van deze verhalen.

9. Observeer onbekenden en schrijf erover
Ik kan er zo van genieten om op een terrasje mensen te kijken. Of een gesprek half af te luisteren. In gedachten geef ik ze een naam, ik bedenk er een beroep bij, een partner, wat ze bezighoudt, waarom ze hier nu zijn… Laat je fantasie maar gaan en gooi er een flinke dosis humor in. Schroom niet om lekker te experimenteren met deze vorm van schrijven.

10. Schrijf een brief
Een ludieke blogvorm is om een brief te schrijven, bijvoorbeeld naar je ideale klant. Naar wie je je in de brief richt maakt in principe niet uit. Bedank die persoon, dat land, die stad of dat huisdier, blik terug op de eerste ontmoeting, vertel wat je ervan hebt geleerd, wat je irriteerde, waar je van genoot. Wees eerlijk en openhartig. De kracht van kwetsbaarheid doet zijn werk.

BLOG Zinnig & Zuiver
Een van de lezers van mijn boek BLOG Zinnig & Zuiver appte me vanaf het strand van Málaga: ‘Tijdens de lunch jouw boek er weer bij gepakt, doorgelezen en inspiratie voor 23 blogonderwerpen! Hoe tof is dat?’ Wil jij dat ook? Bestel mijn boek dan hier en neem ‘m lekker mee naar het strand.

1 thought on “Blog voorbij je blinde vlek”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *