Animaties maken met Canva

De online tools voor het maken van video-animaties vliegen je om de oren. Niet zo raar, want beweging valt op online. Je hoeft niet altijd voor video’s te gaan, maar je kunt ook volstaan met een korte animatie of gif-afbeelding. Ik heb verschillende online tools getest en in dit blog bespreek ik de animatiefuncties van Canva.

Canva gebruiken voor je social media afbeeldingen
Canva staat bij mij op nummer één als het gaat om het creëren van social media afbeeldingen. Het is overzichtelijk in gebruik en geeft ieder sjabloon een eigen persoonlijke uitstraling. Ik heb verschillende afbeeldingsformaten die ik aanpas voor iedere blogpost, social media post en banners. Met de app van Canva kun je ook op je smartphone de afbeeldingen bewerken en direct posten naar je social media kanalen.

Creëer beweging
Naast statische afbeeldingen is het natuurlijk veel leuker om beweging toe te passen. Uit onderzoek is gebleken dat er veel sneller op een post met video of animatie wordt geklikt dan op een post met alleen een afbeelding. Meer beweging is gewoon meer aandacht. En je hoeft tegenwoordig niet meer uren te besteden aan ingewikkelde editing software. Met de animatietool van Canva kost het je nog maar een aantal kliks.

6 Nieuwe animatiestijlen
Canva heeft zes nieuwe animatiestijlen waar je uit kunt kiezen om je eigen ontwerpen te laten bewegen. Zo kun je kiezen uit Geen, Block, Fade, Pan, Rise en Tumble. Stomp, Baseline, Pop, Neon en Scrapbook zijn de Premium animaties.

Word je eigen regisseur
Naast de geweldige animaties zijn er ook voorbereide videotemplates. Het enige wat je hoeft te doen is je persoonlijke sausje eroverheen te gieten. Pas maar op dat je niet al te enthousiast wordt over hoe makkelijk en leuk video’s creëren is geworden.

Animatie stickers en GIF
En of dat allemaal nog niet genoeg is, heeft Canva ook een heleboel stockfragmenten die je kunt toevoegen aan je design. Zoals animatiestickers en GIF’s. Let wel op dat het je niet weer heel veel tijd gaat kosten, want de keuze is enorm.

Muziekfragmenten
Hoewel veel mensen de social media posts bekijken met het geluid uit, kun je toch ervoor kiezen om muziek toe te voegen aan je ontwerp. Met muziek kun je net dat beetje extra geven. Zo kun je kiezen uit veel gratis tracks om de sfeer van je design te versterken. 

Gratis of Pro account
Dit alles is beschikbaar in een gratis account van Canva. Ik moet je eerlijk bekennen dat ik al zeker vijf jaar gebruik maak van Canva en nog steeds in de gratis versie. Moet je nagaan wat ik allemaal had kunnen creëren met het Pro account van Canva. Omdat ik zelf ook andere software tot mijn beschikking heb – zoals Photoshop, Indesign en Illustrator – heb ik het niet nodig. Heb je dit niet, dan is het zeker waardevol om een Pro account te nemen. Je hebt dan de keuze uit 60 miljoen premium stockafbeeldingen, foto’s, video’s en illustraties. Daarnaast kun je je eigen huisstijlelementen toevoegen waarmee je nog sneller je ontwerpen maakt.

Bekijk de video!
In deze video laat ik je zien hoe je met Canva animaties maakt voor je social media posts. Zo heb ik een demo van een gifanimatie, een teaser video voor je website en een video voor een Instagram post.

4 thoughts on “Animaties maken met Canva”
  1. Hoi

    Als ik een video wil uploaden, pakt hij mijn eigen afbeeldingen niet.
    Weet jij hoe dit komt? En wat ik er tegen kan doen?

    1. Hoi Ilona,
      Ik begrijp niet helemaal wat je bedoelt. Je bent een video aan het uploaden en dan heb je het over je afbeeldingen. Ik weet dat Canva de video’s en afbeeldingen in een aparte tab plaatst. Dus als je naar Uploads gaat, zie je een tab met je afbeeldingen, een tab voor je Video’s, en een tab voor je Audio. Ik kan zelf beide uploaden, maar ik zie alleen de upload van de afbeelding (omdat ik deze als eerste heb geselecteerd). Bij het andere tab verschijnt wel mijn video. Mocht dit niet het antwoord op je vraag zijn, dan zie ik je berichtje met meer toelichting tegemoet. Groetjes Aletta

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

%d bloggers liken dit: