Milo en Ronald staan in de keuken. Ronald laat zien hoe je soep maakt. Het is een van zijn specialiteiten. Tomatensoep, soms met, soms zonder venkel. Net wat het seizoen toelaat. Milo heeft een krukje nodig om het te kunnen zien. Vooral door de grote pan op het fornuis. Ronald legt hem uit hoe je gehakt rult, laat hem in potten en pannen roeren, zelf toevoegingen doen zoals sambal, en vertelt over het extra geheime ingrediënt dat hij er altijd aan toevoegt. Hiervan gaat er best aardig wat in. om de soep goed op smaak te brengen. Hij laat Milo ervaren hoe de diverse ingrediënten elkaar aanvullen, completeren en tot totaal nieuwe smaken komen, afhankelijk van de verhouding waarin ze gebruikt worden. Over het geheime ingrediënt wordt verder niet gesproken.


De liefde voor koken wordt er met de soeplepel ingegoten
Een beeld dat te pas en te onpas in mijn hoofd opduikt. Een knus, huiselijk tafereel waar de reclamejongens van Unox een puntje aan kunnen zuigen. Door regelmatig terugkerende sessies in de keuken krijgt Milo een idee wat je zoal kan klaarmaken. Dat je daar geen zakjes, pakjes of in de supermarkt gekochte bakjes voor nodig hebt. Zo wordt de liefde voor koken en eten bereiden hem met de soeplepel ingegoten. Hij heeft er gevoel voor.
Hij werd er steeds beter in
Het is overigens niet verwonderlijk dat we dit willen doorgeven. Zolang ik het me kan herinneren kook, bak en bereid ik al voedsel. Jarenlang heb ik in de horeca gewerkt en er mijn geld mee verdiend. Het is iets dat ik van kleins af aan heb meegekregen. Ook Ronald heeft vroeger als bijbaan in de horeca gewerkt. Al snel werd duidelijk dat hij steeds meer maaltijden bereidde en al doende heel veel leerde. Hij zette flinke stappen op het pad der kookkunsten. Ondersteund door vrienden, zelf durven, proberen en vooral doen. Eerst vooral nog Europees georiënteerd: varkenshaas in roomsaus, tomatensoep, pastasaus. Langzamerhand ging hij meer op onderzoek uit buiten Europa; in de keukens waar ik meer in thuis ben: Surinaams, Indonesisch, Chinees en andere gerechten die hij uiteindelijk omvormde naar zijn steeds betere, lossere kookhand.
Zelf gecreëerde smaken in eigen gemaakte gerechten
Ronald had er gevoel voor, plezierde zijn vader ermee en paste een aantal van mijn tips, die ik van huis uit heb meegekregen, toe. Deze sleten langzaam en zeker in, zodat hij steeds minder zijn hand omdraaide voor een smaakvolle maaltijd. Vanaf Milo’s geboorte maakte Ronald zelfs het overgrote deel van de maaltijden thuis klaar. Door de jaren heen won kwaliteit het steeds meer van kwantiteit. Zelf gecreëerde smaken in eigen gemaakte gerechten zorgden ervoor dat een ieder graag bij ons aanschoof om te genieten van de kookkunsten van mijn lief.
Hij deelde graag
Ronald voegde ook steeds vaker het geheime ingrediënt toe. Hiermee won hij zelfs het hart van de bewoners en collega’s op zijn werk bij Interakt Contour in Lelystad. Hele middagen bracht hij door in de keuken en verbaasde hij menig Surinaamse collega met zijn kookkunsten. Daarnaast stond hij bijna elk weekend te koken bij zijn moeder, waar zijn broer, schoonzus en moeder gretig gebruik van maakten. Ook weer gerechten met dat geheime ingrediënt erin.
Heb jij al geraden wat dit geheime ingrediënt is?
- Je kan het proeven
- Je herkent de smaak (afhankelijk van hoe jouw smaak zich heeft ontwikkeld)
- Het past altijd bij je
- Wordt gegeven uit een warm hart als blijk dat je welkom bent
- Als je het krijgt of eet wordt het meer als je het deelt
- Het is niet zichtbaar, wel merkbaar
Welkom
Je bent welkom om aan te schuiven, mee te eten, te genieten. Samenzijn, verbinden, contact leggen, goede gesprekken voeren. Koester dit kostbare moment. Genieten, blijf vooral delen, doorgeven en laat het geheime ingrediënt zich vermenigvuldigen.
Heb je het antwoord, opmerkingen of wil je een bericht sturen? Mail me: kailosinzichten@gmail.com.

Dit delen:
- Klik om op LinkedIn te delen (Wordt in een nieuw venster geopend) LinkedIn
- Klik om te delen op Facebook (Wordt in een nieuw venster geopend) Facebook
- Klik om te delen op X (Wordt in een nieuw venster geopend) X
- Klik om dit te e-mailen naar een vriend (Wordt in een nieuw venster geopend) E-mail
- Klik om af te drukken (Wordt in een nieuw venster geopend) Print







Eén reactie
Het ingrediënt is LIEFDE …
Zowel met koken voor jullie en iedereen die hij liefhad ❤️