3 Tips om volledig ontspannen in slaap te vallen

Ik val in slaap zodra ik mijn kussen voel. Heerlijk! Toch merk ik wel een verschil tussen snel in slaap vallen en totaal ontspannen in slaap vallen. Als ik snel in slaap val en niet ontspannen ben, word ik niet uitgerust wakker of ik droom en slaap heel onrustig. Gelukkig kan ik met de volgende drie slaaptips wel heerlijk slapen, ik deel mijn tips graag met je!

Lukt het jou om gemakkelijk in slaap te vallen? Of lig je een tijd te malen? Scan jij in gedachten de actielijstjes? Reken je eerst uit hoeveel uur je kunt slapen voordat je wekker gaat? Of evalueer je de dag van vandaag? Bij iedereen werkt dit anders. En het is vooral afhankelijk van wat jou bezighoudt op dat moment.

Nuttige zwangerschapsyoga-oefeningen
Mijn eerste kennismaking met yoga was 14 jaar geleden, tijdens mijn eerste zwangerschap. En pittige, nuchtere, Rotterdamse juf leerde ons zwangere groepje niet alleen allerlei nuttige zwangerschapsyoga-oefeningen, maar ze bereidde ons helemaal voor op de bevalling. Alle vragen die we niet aan de verloskundige of gynaecoloog durfden te stellen, beantwoordde zij. Het hele groepje dames ging namelijk voor het eerst bevallen en we hadden geen idee wat we konden verwachten van ontsluitingsweeën en persweeën. De tips die ik destijds kreeg, heb ik de rest van mijn leven zo vaak kunnen toepassen. Daar ben ik zeer dankbaar voor.

Bewust ontspannen
Zoals je vaak bij yoga en mindfulness leert, is het belangrijk om bewust je hele lijf te laten ontspannen. Wij oefenden dat in den treure, omdat we dit nodig zouden hebben tussen de weeën door: buikademhaling, tong los, kaak los. Tijdens de bevalling herhaalde mijn man het uren lang, als een soort mantra. En het werkte perfect. Ik weet nog goed dat de vroedvrouw in het ziekenhuis telkens om de hoek kwam kijken en zei: “Jeetje wat doen jullie dit goed!”

Deze 3 trucjes zorgen hoe dan ook dat alle spanning uit je lichaam wegglijdt. Ik pas het dus nog steeds toe als ik ’s avonds ga slapen. En vele anderen heb ik al met deze tips kunnen helpen.

Wil jij ’s avonds ook volledig ontspannen in slaap vallen?
Hanteer dan achtereenvolgens deze 3 tips:

Tip 1: Buikademhaling Naar je buik ademen is de alom bekende tip die ongelooflijk goed werkt. Niet alleen als je gaat slapen, maar ook op andere momenten dat je bijvoorbeeld spanning voelt in je lijf. Even diep in- en uitademen, met aandacht naar je buik, zorgt voor ontspanning.

Tip 2: Tong los Als je erop let, merk je dat je je tong meestal tegen je boven-gehemelte aangedrukt houdt. Daar zit dus spanning op. Als jij wilt gaan slapen, laat je tong dan lekker los in je mond hangen.

Tip 3: Kaak los Je tong ontspant pas helemaal als je je kaak losgooit, dat wil zeggen dat je je mond een beetje open laat hangen. Je voelt dan alle spanning uit je gezicht wegtrekken, zo heerlijk! Het zal niet je meest intelligente blik zijn, maar dat maakt niet uit, want je ligt lekker in je bed en hebt als doel te gaan slapen. Wat kan jou het schelen? Het deert ook niet als je een beetje begint te kwijlen. Niemand die het ziet.

Probeer het maar eens uit en ervaar het verschil. Als je dit bewust iedere avond even doet, zit het binnen de kortste keren in je systeem. Hoe ontspannen is dat?

Ik wens je een hele fijne nachtrust!

2 thoughts on “3 Tips om volledig ontspannen in slaap te vallen”
  1. Het beste is om ontspannen te zijn voordat je gaat slapen. Dit houdt in dat je alle stress af moet. Je kan stress kwijt raken door te gaan sporten of om in de sauna alles eruit te zweten!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: