De invloed van voeding is groter dan je denkt

Wat doet voeding in je lichaam? Wat is de invloed? Wat merk je ervan? Vragen die mij al een jaar of twintig bezighouden. Ik heb me verdiept in voedingswaarden, ingrediënten, calorieën, e-nummers, vezels. Hoe ik een gezonde maaltijd kan bereiden met en zonder vlees. Door mijn grote interesse hierin heb ik ongemerkt meer dan 2000 uur aan onderzoek, lezen, etc. besteed aan voeding. Samen met mijn medische kennis is het een terugkerend onderwerp waar ik me mee bezig blijf houden. Het is een van de redenen waarom ik de medische hypnotherapie heb gedaan en de medische basiskennis op HBO niveau.

Eén vraag kreeg ik echter maar niet beantwoord. Stukjes kreeg ik niet bij elkaar gelegd, zodat ze een geheel vormen. Nooit gedacht dat het antwoord op deze vraag me zoveel verder zou brengen. Ik wist zelfs, eerst niet dat het iets met mijn levensstijl en voedingspatroon van doen had. Daar kwam ik pas heel veel later achter.

Het ideale begin van de dag
We hebben van huis uit meegekregen dat je de dag start met een goed ontbijt. Een boterham met, echt Nederlands, hagelslag erop en een laagje margarine, of toch met kaas. Dat is het ideale begin van een dag als het over gezonde voeding gaat. Ook volgens het voedingscentrum, met de bekende schijf van vijf. Hierdoor ben ik het als waarheid gaan aannemen, jij wellicht ook? 

Een ideale voedingsbodem?
Dat je zo je dag begint, met een heleboel koolhydraten en er hierdoor al snel een disbalans in je bloedsuikerspiegel ontstaat, is een gegeven. Vooral omdat het duidelijk is dat je glucose(suiker)pieken krijgt die onvermijdelijk weer gevolgd worden door daling in je bloedsuikerspiegel. Wat veel mensen echter niet weten of zich realiseren is dat zo’n traditioneel Hollands ontbijt een ideale voedingsbodem is voor een toekomstige ontwikkeling van insulineresistentie, zoals diabetes 2, allerlei hersenaandoeningen worden versterkt, en het zelfs de grondslag kan zijn voor diabetes 3, ziekte van Alzheimer en andere vormen van dementie.

Breinmist
Een niet helder hoofd waardoor ik geregeld moeite moest doen om helder te denken, soms wat afwezig en een hoge geïrriteerdheid waarbij ik iemand af liep te snauwen. Het zijn de uitingen waar ik last van had door een lage bloedsuikerspiegel. Mijn hersenen lieten mij zo reageren omdat ze er last van hadden dat er niet voldoende glucose aanwezig was, na de eerdere piek. Waardoor vooral mijn thyroxineniveau beïnvloed werd. Thyroxine heeft invloed op de hormoonhuishouding en andere ingrijpende processen van je lichaam. Als dit verstoord wordt, kan het mistig zijn in je hoofd en is er sprake van dat je anders reageert dan normaal, een persoonlijkheidswisseling. 

Mijn reactie op de mist in mijn hoofd
Ik had soms het gevoel dat ik van een afstandje naar mezelf keek. Alleen dan niet op de verhelderende manier als bij meditatie. Onze persoonlijkheid en hoe we ons gedragen wordt veel meer gestuurd door wat we eten dan waar we ons vaak bewust van zijn. Als ik dagelijks mijn dag start met veel koolhydraten heb ik last van stemmingswisselingen en vertoon ik uiteindelijk symptomen die worden gekoppeld aan depressies, waarbij dit vooral in de winterperiode problemen oplevert voor mijn functioneren.

Levensstijl is de meest bepalende factor
Levensstijl blijkt keer op keer de meest bepalende factor. Letten op wat je eet heeft zoveel meer impact dan je denkt. Ook als er wordt gekeken naar de familiare erfenis, dus wat je hebt geërfd, meegekregen van je familie. Je kan een aanleg hebben die je door een gezonde levensstijl niet of veel minder heftig ontwikkelt. Hieronder vallen zeker ook de aanleg voor overspannenheid, gevoeligheid voor stress en depressies. Deels wordt dit door je hersenen aangestuurd. Hersenen hebben namelijk geen zenuwen die pijn registreren. Ze kunnen enkel een signaal geven via gevoel. Door goede voeding kan je, voor een deel, zelf bepalen welke kant je opgaat met je persoonlijkheid, humeur en gezondheid. Ik heb in ieder geval al jaren geen breinmist meer.

De vraag is beantwoord
De vraag waar ik een groot deel van mijn leven mee heb rondgelopen: waardoor reageer ik soms heel anders? Heb ik uiteindelijk voor mezelf kunnen beantwoorden. Door van alles uit te proberen en soms langere periodes te doen, bemerk ik positieve effecten. Die waren er al voordat ik doorkreeg waardoor het was ontstaan. Ik ben helder, ben in staat om geregeld te sporten, mijn reactievermogen is goed en heb weinig tot geen last van stemmingswisselingen.

Vijf tips om te proberen zijn:

  • Begin je dag met een hartig ontbijt. Zo voorkom je al heel veel schommelingen in je bloedsuikerspiegel.
  • Eet eerst groentes en dan met name bladgroentes zoals sla, spinazie, boerenkool. De vezels zorgen voor een verminderde suikeropname.
  • Wil je iets zoets eten? Sluit er dan je maaltijd mee af. 
  • Zorg dagelijks voor beweging, het liefst na een maaltijd.
  • Kijk wat bij jou past en probeer dit uit.

Elke dag beter worden
Het is voor mij duidelijk wat werkt en hoe ik gezond oud wil worden. Zo zet ik elke dag een stapje om beter te worden. Wil jij ook elke dag een stapje beter worden? Krijg je het maar niet voor elkaar? Ik loop graag een stukje met je mee. Nieuwsgierig wat ik voor je kan betekenen? Neem contact op: kailosinzichten@gmail.com.

Over de auteur:

Foto van Natasia De Ridder

Natasia De Ridder

Astroloog, hypnotherapeut en facilitator cacaoceremonies
Ik begeleid zoekers en afwijkers die op de weg van buiten naar binnen eruit halen wat erin zit, dwars door beren, belemmeringen en beperkingen heen. Zodat je met meer zelfvertrouwen, zelfliefde en bliss, (veer)kracht ontdekt dat er veel meer mogelijk is dan je denkt. Ontdek dat je uniek bent, tot op celniveau, en de manier waarop jij de wereld mooier maakt.

Al haar blogs

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wekelijkse nieuwsbrief

Schrijf je hier in om wekelijks de nieuwste blogs te ontvangen.