Zorgen om de mentale zorg

Stress regeert al vele jaren het leven van talloze mensen. De huidige coronastress en -crisis dragen hier momenteel steeds meer aan bij. Net als de onzekerheid over hoe het verder gaat met baan, gezondheid, vaccin, maatregelen, wetgeving, overheidsingrijpen, veiligheid etc. Langdurige stress zorgt uiteindelijk voor schadelijke effecten in iemands hersenen. Er ontstaat schade die lastig te bestrijden is.

Behalve wachten op zorg voor het lichaam wordt wachten op zorg voor het hoofd steeds waarschijnlijker. Waarbij de kans groot is dat het wachten op een behandeling, gesprek, intake bij de geestelijke gezondheidszorg een stuk langer zal zijn dan de nu te wachten tijd in het ziekenhuis.  

Wachten op lichamelijke zorg levert stress op
Wachtrijen aan de telefoon om een poli of arts te kunnen spreken en er niet doorheen kunnen komen door verregaande drukte. Twintig minuten wachten is zeker geen uitzondering. Wachten bij de Spoedeisende Hulp. Vóór corona kon je binnen wachten en daar in de rij aansluiten, maar nu moet je buiten voor de deur wachten. Weer of geen weer. Wachten op zorg is meer regel dan uitzondering momenteel. Dit levert bij heel veel mensen stress op. Patiënten, familie en bezoekers. Uitgestelde behandelingen, operaties en niet genoten zorg zijn al weer maanden aan de orde van de dag in het ziekenhuis.

Kortere lontjes, de tolerantie daalt
De lontjes worden weer wat korter. In mijn parttime baan kom ik ze weer meer tegen. Ongeduld, onbegrip en agressiviteit vergezellen deze bezoekers van het ziekenhuis waar ik werk. Ongetwijfeld zal het in andere ziekenhuizen ook merkbaar zijn. Langzaam maar zeker, gedurende de zomer, is het begrip, de tolerantie om helaas lang te moeten wachten steeds meer aan het verdwijnen. Vaak niet altijd acceptabel als het met agressie, schelden etc. gepaard gaat. 

De vicieuze cirkel die stress in gang zet
Stress gevoed door onzekerheid, angst en langdurige negatieve gedachten vergezellen velen dag in dag uit. Een onophoudelijke stroom van adrenaline en cortisol houdt het lichaam in de overlevingsstand. Piekerend van de ene na de andere gedachte. Hoofden gevuld met vragen over de eigen veiligheid, overheidsingrijpen, een vaccin, gezondheid, maatregelen en wetgeving. Vaak aangevuld met financiële onzekerheid en baanzekerheid. Het houdt velen van ons bezig. Meer dan ooit lijkt het wel. Waardoor er weinig daadwerkelijke rust en ontspanning gevonden wordt. Zo ontstaat er een vicieuze cirkel die gaande blijft. 

Lastig om op tijd op de rem te trappen
Uiteindelijk zelf deze cirkel doorbreken wordt steeds lastiger. Je lichaam went aan de hoge concentratie stoffen die de stress in stand houden. Daardoor is het lastig om ‘met stop en hou op’ jezelf nog tot de orde te kunnen roepen en op de rem te trappen. Je lijf regeert steeds meer als een opgevoerde brommer. Het gaat heel lang goed tot er voor de zoveelste keer over de grens wordt gegaan. Door te snel rijden of te abrupt remmen. Dan kan het zijn dat alles ineens stil valt en er geen beweging meer in te krijgen is. De motor om het gaande te houden is vastgelopen of de remmen werken niet meer.

Er is hulp van buitenaf nodig
Op het moment dat er ruimte is om tot rust te komen, lukt dat niet meer. Van buitenaf is er hulp nodig om bij te sturen en af te leren remmen. Iets wat dan weer opnieuw aangeleerd wordt. Met de werkwijze van de GGZ-instellingen, bijgestaan door psychiaters en psychologen is dat een proces dat jaren kan duren. Aangezien er al jaren van alles is wegbezuinigd in de GGZ-sector, en dit voor corona al steeds duidelijker werd, is de kans megagroot dat dit een soort gebed zonder einde wordt. Een grote golf van aanvragen voor ondersteuning en begeleiding voor de GGZ lijkt mij meer dan waarschijnlijk. Een golf die niet te overzien is en de komende jaren een grote impact heeft op onze maatschappij.  

Er zijn al zat ‘vaste klanten’
De afgelopen jaren zie ik ’vaste klanten’ die in het ziekenhuis waar ik werk binnenkomen voor een bak koffie, toiletbezoek of om even te zitten. Uit medemenselijkheid wordt het oogluikend toegestaan. Geregeld zijn dit mensen die op straat leven. Aan lager wal geraakt doordat het leven anders liep dan gedacht, vergezeld door verslavingen, persoonlijke trauma’s. Vaak speelt een psychische achtergrond van in de war zijn, psychoses, depressiviteit en andere oorzaken een rol. Meestal al jaren op straat levend omdat ze zelf niet in staat zijn om deze cirkel zelfstandig te doorbreken. Daar hebben ze hulp voor nodig door middel van een juiste behandeling en of opname in een GGZ-instelling. Zorg die al jaren niet geleverd kan worden of een dusdanige achterstand heeft opgelopen dat een jaar wachten op een behandelplek geen uitzondering is. De meeste van de ‘vaste klanten’ hebben hier niet op kunnen wachten. Hun leven is niet stil blijven staan op het punt waarop ze de geestelijke gezondheidszorg nodig hadden. Het is doorgemodderd en gewankeld. Of ze dat nu wilden of niet. Deze groep mensen wordt nog steeds groter en groeit. 

Voorkom een ‘vaste klant’
Door de coronamaatregelen is deze groep nu nog nauwelijks zichtbaar. In de toekomst wordt deze des te zichtbaarder. Er zijn juist door dezelfde  coronamaatregelen steeds meer mensen die het hoofd niet meer boven water kunnen houden. Ze dreigen om te vallen en uit te vallen door stress en allerhande problemen. 

Het baart me al jaren zorgen dat de groep van niet geholpen mensen steeds groter wordt. Terwijl er weinig tot niets aan preventie gebeurt en mensen ongewild aan hun lot worden overgelaten. Juist de preventie is in mijn ogen een belangrijke methode om erger te voorkomen. Zodat er minder behandelingen nodig zijn en anders minder lange behandelingen. Zodat iemand eerder in staat is om weerbaar in het leven te staan en geen ‘vaste klant’ te worden.

Het kan anders
Omdat dit iets is dat me al jaren bezighoudt, heb ik mijn medische basiskennis gehaald, naast mijn hypnotherapie. Zodat ik nog beter en meer in staat ben om je te begeleiden op je levenspad. Andere en slimmere zorg kan daar geloof ik heilig in zijn. Meer afgestemd op de persoon dan op een groep mensen. Holistisch in plaats van naar een stukje van iemand te kijken. Inspelend op de uniciteit van ieder mens komt het dan tot de beste zorgresultaten voor lichaam en geest. Met als streven dat er optimaal geleefd kan worden. En er uitgehaald wordt wat erin zit, wat voor een ieder persoonlijk is.

Er is altijd meer mogelijk dan je denkt. Meer weten of nieuwsgierig geworden? Neem dan contact op: www.kailosinzichten.nl/contact

0 thoughts on “Zorgen om de mentale zorg”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: