Zo bereid jij je voor op de video-opname

In mijn vorige blog – Zijn video’s maken niet jouw ding? – daagde ik je uit om serieus na te gaan denken over video. Wat zijn de belemmeringen, die jou tegenhouden om met video’s te beginnen voor je bedrijf? In dit artikel wil ik je graag meer vertellen over de voorbereiding voor de video-opname. Geen technisch verhaal over de apparatuur, maar over hoe jij je kunt voorbereiden. 

Stap 1: Wat trek je aan?
Bij video draait het om het aanspreken van de juiste doelgroep. Dat bereik je door jezelf op de juiste wijze te presenteren. Ik heb video’s gezien waarbij degene geen make-up op heeft en een alledaags kapsel. Dat is prima als je product niet bestemd is voor de zakelijke markt. In dit geval gaat het om een online training waarin je aan de slag gaat met je eigen website. Doorgaans doe je dat niet opgedirkt achter de computer, maar trek je er een vrije ochtend voor uit. Boeien dat je dan in je joggingbroek direct uit bed komt? In dit geval past het.

In mijn geval zou ik direct mijn video’s kunnen opnemen. Toch kies ik ervoor om me ietwat op te tutten en de juiste kleding aan te trekken. Een kobaltblauwe kleur die past bij mijn huisstijl. Het is comfortabel en past bij wie ik ben. In een mantelpakje zul je mij nooit aantreffen, dus in mijn video’s hoef ik dat ook niet aan.

Kies de outfit waar jij je het prettigst in voelt. Als je nooit een sjaaltje of ketting draagt, dan kan dat erg ongemakkelijk overkomen in een video. Laat deze dan ook weg.

Stap 2: Doe stemoefeningen
Als ik video’s ga opnemen dan is dat niet iets dat ik tussen de bedrijven door doe. Daarvoor trek ik altijd een ochtend of middag uit en neem dan ook meerdere video’s achter elkaar op, zodat ik weer een tijdje vooruit kan. Meestal zie of spreek ik niemand en dat is van invloed op mijn stem. Zangers doen, voordat ze gaan zingen, ook eerst zangoefeningen om de stem in goede conditie te krijgen. Dat kun je ook doen voor de video-opnames. Niets is vervelender dan een kikker in je keel, gekraak in je stem of heftige hoestbuien omdat het kriebelt.

Je stemband is een spier en heeft, net als je andere spieren, een warming-up nodig. 

Misschien ken je deze zin nog wel: ‘Liesje leerde lotje lopen langs de lange lindenlaan’ of ‘De postkoetskoetsier poetst de postkoets met postkoetspoets’. Een uitdaging om deze zinnen goed uit te spreken, waardoor je de stemband extra moet laten werken. Meezingen met muziek of gewoon zingen kan ook. Gekke bekken trekken, brommen met je lippen, zoemen als een bij of neuriën met je mond open. Zorg in ieder geval dat je stem is opgewarmd voordat je begint met de opname. Zelf gebruik ik het videoscript als warming-up. 

Stap 3: Ken je videoscript
Een belangrijke voorbereiding van het opnemen van je video’s is je tekst kennen. Het beste is om een videoscript te schrijven voordat je begint met je video-opnames.

Studeer de tekst van te voren in. Ik gebruik een teleprompter, zodat ik op een rustig tempo mijn tekst voorlees. Dit doe ik een paar keer voordat ik begin met de video-opname. Door het voorlezen smeer ik ook gelijk mijn stembanden en haal ik de spreekfouten eruit. Pas op dat je de stembanden ook niet weer teveel belast, want dan kan het vermoeid klinken en dat is ook niet wat je wilt.

Stap 4: Doe lekker gek
Het is een cliché, maar ik ben regelmatig video’s tegengekomen waarbij ik bijna in slaap viel. Het verhaal werd op zo’n monotone trage manier verteld dat ik moeite had om het te volgen. Zorg ervoor dat de energie in je video’s hoog blijft. Voel je dat je begint in te kakken, stop dan met de opname. Neem een korte pauze en pas onderstaande tips nogmaals toe. 

Misschien heb je het wel gezien op t.v. Bij een bokswedstrijd, zie je de trainer zijn pupil aanmoedigen. De pupil slaat zijn handschoenen tegen elkaar, staat wat te dribbelen, er worden wat oerkreten uitgeschreeuwd en de bokser stapt de ring in. Jouw video-opname is ook topsport. Laad jezelf op door wat te rennen, springen, schudden met je hoofd, doe lekker gek. Er is niemand die je kan zien, dus laat je lekker gaan. Zo zorg je ervoor dat je wat hoger in de ademhaling komt en ben je veel prettiger om naar te luisteren. 

Deze stap kun je combineren met stap 2. Scheelt weer voorbereidingstijd.

Stap 5: Kies iets of iemand aan wie je je verhaal vertelt
Dit gebeurde mij spontaan op mijn Android telefoon. Ik wilde een video opnemen met mijn smartphone en ik had daarvoor een chatgesprek gehad met messenger. Bij mij stond het icoontje links in beeld, precies aan de kant van de lens. Heel stom misschien, maar ik nam zo mijn video op. Ik zag de hele tijd de profielfoto en kletste spontaan mijn hele verhaal naar haar. Dat ging zo natuurlijk, dat ik super tevreden was met het eindresultaat. 

Dit is mijn laatste tip voor jou. Neem iets fysieks waar je tegenaan kunt kletsen. Iemand grapte zelfs dat ze haar potten en pannen op tafel zette en daar tegen kletste. Je kunt een foto ophangen of aan een bekende vragen om bij de opname aanwezig te zijn. Let er daarbij wel op dat je zoveel mogelijk in de richting van de lens van de camera blijft kijken.

Do’s & don’ts van filmen met je smartphone
Wil je meer weten over de techniek, dan vind je de blogserie die ik schreef over de do’s & don’ts van filmen met je smartphone misschien wel interessant.

Heb je vragen over één van de stappen? Stel ze dan hieronder of beantwoord deze vraag: ‘Wat doe jij om je voor te bereiden op de opname van je video?’ Misschien heb jij wel een bijzonder ritueel dat je eerst doet. Ik ben erg benieuwd.

0 thoughts on “Zo bereid jij je voor op de video-opname”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

%d bloggers liken dit: