Zijn video’s maken niet jouw ding?

“Pff, dat is geen goede foto” zegt ze. “En die ook niet en die niet. Sta er niet goed op, zo ben ik helemaal niet” vervolgt ze. Als fotograaf liep ik hier regelmatig tegen aan. Herken jij dat ook van jezelf? Je verheugt je er enorm op. Eindelijk worden er professionele foto’s van je gemaakt en sta je er steeds dom of misschien wel lelijk op. Dat kan ook wel de reden zijn dat jij nog niet aan video’s bent begonnen. Video’s zijn nog confronterender en als jij er niet goed op staat, vindt jouw klant dat immers ook.

Ik voel met je mee en herken je gedachten en vooral ook je bezwaren. In 2013 heb ik mijn eerste video’s opgenomen. Deze video’s zijn nooit verder gekomen dan de montage. Ik voelde me er niet goed over. Het heeft nog zeker een paar jaar geduurd voordat ik eindelijk mijn eerste video online heb geplaatst. Was hij perfect? Nou verre van dat, maar het was voor mij nu of nooit. In dit artikel wil ik graag je bezwaren voor video wegnemen en vertellen waarom video voor jou heel veel kan brengen.

Kijk in de spiegel en vertel me wat je ziet
Dagelijks kijken we wel meerdere keren in de spiegel. Dit is een vertrouwd beeld. We lachen onszelf toe en spreken bemoedigende woorden “Yes, you can do this!” De enige keer dat we onszelf anders zien is op een foto of video. Hoezo anders, denk je misschien. Wanneer je in de spiegel kijkt, zie je jezelf namelijk in spiegelbeeld. Omdat ons gezicht asymmetrisch is, zien we op een foto onszelf anders.

Tijdens een fotoshoot spiegelde ik soms de foto horizontaal, zodat hij in spiegelbeeld getoond werd. Mijn klant zei dan gelijk: “Ja dat is hem, daar sta ik leuk op.” “Weet je het zeker?” Vroeg ik dan. “Dit is hem niet?” Ondertussen had ik dezelfde foto weer stiekem omgedraaid. “Nee het is die andere, ik weet het zeker.” Als ik vervolgens liet zien dat het nog steeds dezelfde foto is, maar dan in spiegelbeeld, was het prima.

Met video gaat dat een stapje verder
Voor video geldt hetzelfde principe, maar dan spelen beweging en onze stem ook een belangrijke rol. Misschien ken je de oude bandrecorder nog, waar we onze stem konden opnemen. Als we dat vervolgens terug luisterden dan vroegen we ons ook gelijk af: ‘Ben ik dat? Wat klink ik anders.’ Nu weten we dat dit komt doordat we onszelf anders horen, omdat ons gehoor onze stem anders laat klinken. Op de band horen we onze stem, zoals iemand anders onze stem ook hoort. 

Zoals we denken dat anderen ons zien
Datzelfde gebeurt bij onze bewegingen en houding. Die ervaren we zelf anders. Zien we onszelf op video terug, dan is het vaak raar en dat ligt dan echt niet aan de opname. De opname is prima. Het is vaak dat we van onszelf een ideaalbeeld hebben gecreëerd, zoals we denken dat anderen ons zien. Misschien ken je wel het moment waarop iemand tegen je zegt: “Kijk niet zo boos.” Op dat moment ben je helemaal niet boos, maar in gedachten verzonken en dus niet bewust bezig met de manier waarop je kijkt.

Hoe werkt het dan bij video?
Bij het maken van een foto van mijn klant, waarbij het lastig was om een lachende foto te scoren, was vaak de camera het probleem. Mijn klant kon zich prima ontspannen op het moment dat ik gezellig met haar stond te kletsen, maar zodra ik de camera er weer bij pakte, sloeg ze weer dicht. Ik zei dan vaak dat ze naar mijn schouder moest kijken en zich moest voorstellen dat er een naakte kabouter van zijn paddestoel rolde. En voila daar was de spontane lach terug. Zo heb ik menig shoot weten te redden.

Tip 1: Zie de camera niet als een camera, maar als iemand die je heel goed kent. Je gaat merken dat je dan veel ontspannender bent. Hang een foto van iemand op en vertel je verhaal aan hem of haar.

Leer jezelf eerst kennen
Tip 2: Leer eerst jezelf kennen. Dit lukt het beste door verschillende video-opnamen van jezelf te maken en deze te bestuderen. Je leert dan hoe je praat. Waar leg je de klemtoon, wat is je spreektempo en welke stopwoordjes gebruik je. Ik heb de ‘onhebbelijke’ gewoonte om vaak ‘uh’ te zeggen. Nu heb ik daar vrede mee, want ik zeg het ook als ik met een vriendin zit te kletsen. Ik kan alles wel uit mijn video knippen om het perfect te maken, maar dan lijk ik in de verste verte niet meer op de persoon in de video.

De kracht van video
Personal branding op het hoogste niveau. Video is verreweg de meest krachtige vorm van online communicatie, omdat het zo dicht bij de werkelijkheid komt. De kijker leert jou kennen, zoals hij je ook kan leren kennen in real life. Wat is er mooier dan dat? Met video kun je contacten leggen zonder dat je zelf iedere keer fysiek aanwezig hoeft te zijn. Zelfs in je slaap kun je de verbinding aangaan met je nieuwe ideale klant. “Slapend rijk worden…”

Jouw ideale klant bereiken
Tot slot is dat toch wel wat je eigenlijk wilt bereiken: jouw ideale klant, die jou energie geeft en waar je na afloop het meest voldaan bij bent. Door jezelf te zijn in je video’s weet de kijker direct of hij met jou zaken wil doen. Hoe vaak heb je een verkoopgesprek doorlopen, waar je achteraf van denkt: This is not my cup of tea. Jammer van alle tijd die je daarin hebt gestoken. 

Graag zie ik nog je reactie tegemoet op de volgende vraag: Wat zijn jouw belemmeringen om (nog) niet met video te beginnen voor je bedrijf? Schrijf ze hieronder in de reacties.

0 thoughts on “Zijn video’s maken niet jouw ding?”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: