Zet jij ook jouw verhaal in het licht?

Mijn huis is er al een tijdje klaar voor. De mooie groene krans aan de voordeur. Boven de haard het kleine stalletje met de beeldjes, meer vanuit jarenlange traditie dan uit religieuze overwegingen. Een kerstster voor het raam, een maxi formaat kerstsok aan de deur van de grote kast in de kamer. Nu nog gevuld met kranten, voor het volume, over een paar dagen met cadeautjes.

Veel lichtjes dit jaar
De kerstboom staat al even. Kerstkransjes, rode ballen in verschillende formaten en lichtjes. Vooral veel lichtjes. Voor het eerst dit jaar ook buiten; een waterval van lichtjes over de heg in de voortuin, een streng van lichtjes door de achtertuin. En eigenlijk wilden we er nog meer. Alsof we meer behoefte hebben aan verlichting dit jaar. Volgens de twee betekenissen van het woord.

Even inchecken bij mezelf
Dit jaar doet een oproep aan iedereen om ons licht te laten schijnen, binnen en buiten ons. Want als structuren en routines wegvallen, wat blijft er dan over? Als van buitenaf wordt bepaald wat je wel en niet ‘mag’, wat kom je dan tegen? Wat ervaar je in zo’n uniek jaar als dit? Ik ga er de komende dagen even goed voor zitten, van binnen. Richting het einde van het jaar terugblikken. Reflecteren. Even inchecken bij mezelf. 

Richting bepalen
Als er iets voor mij nog duidelijker is geworden dit jaar, is dat het draait om persoonlijk leiderschap. Want aan het einde van de dag, zoals ze het in het Engels zo mooi kunnen zeggen, blijf jijzelf over. Dus betrek je plek aan je roer. Van je eigen schip. En als kapitein op je schip heb je je zo nu en dan over de kaarten te buigen en richting te bepalen. Dan heb je goed zicht en goed licht nodig. 

Terugblikken en vooruitkijken
Neem wat tijd. Voor reflectie. Terugblikkend met vragen als; Wat is er voor mij opgelicht? Waarin heb ik het licht gezien of gevoeld? Wat is er voor het voetlicht gekomen?
En vooruitkijkend; Wat wil je dat het levenslicht ziet komend jaar?
Het levert me altijd zo veel op. 

Mijn verhalen van reflectie
Mijn manier van reflectie is schrijven, voor mij een manier van ordening. Van mijn gedachten, mijn gevoel. Het geeft me licht en zicht. Mijn verhalen van reflectie deel ik zo graag met jou. Ik heb gemerkt hoe het raakt en hoe mijn inzichten ergens steeds herkenning vinden bij jou. Hoe mijn verhaal je brengt bij je eigen verhaal. Ik heb ze gebundeld in mijn boek Liefdeswerkplaats. Niet alleen van dit jaar, van vele jaren. Over alledaagse momenten en levensgebeurtenissen. Over mijn praktijk en mijn coachrondjes. Misschien herken jij jezelf er wel in. 

Ik wens je toe dat je jouw verhaal in het licht zet komend jaar. 

0 thoughts on “Zet jij ook jouw verhaal in het licht?”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: