Hun tweede relatie

Zij, in een van de twee stoelen tegenover mij. Rechts. Dichter tegen de muur kan ze bijna niet zitten. Het hele lijf afgewend van hem, de stoel maar voor de helft vullend. Verder van hem gaat bijna niet. Er staat een tafeltje tussen. Dan hij. Hij vult de hele stoel. Hij zit naar voren, benen en armen breed. Er is onrust in zijn bewegingen. Ik zie spierspanning in het hele lijf. 

Ik ga er nog maar eens goed voor zitten. Goed naar achteren in mijn stoel, voeten op de grond, rustige ademhaling. Voor alles vraagt het van mij nu volle aanwezigheid. 

Ontrouw
Het verhaal wordt verteld. Hij is aan het woord. Rationeel. Kalme stem. De dingen op een rijtje. Het gaat over samengesteld. Over háár zoon. Over de ingewikkeldheden. Over overspannenheid. Over liefde. En over ontrouw. Heftige ontrouw. Van hem. Zij is er net achter gekomen.

De pijn
Nauwelijks aanwezig en uit contact praat ze over vergeving. Ze houdt van hem en ze wil hem niet kwijt. Geen woord over hun pijn – voelbaar en tastbaar is de ruimte hiermee gevuld. De pijn die bijna alle zuurstof uit de kamer haalt.

Wat was, is niet meer
Ik adem nog eens goed door. Ze zijn nu hier. Ze willen samen verder en zo gaat het niet. Niet met al deze pijn. Er is meer voor nodig. Het is tijd om te werken samen. Wat was, is niet meer. 

Alleen dwars door alle pijn heen
Ze kunnen niet om de pijn heen, niet even erlangs, niet onderdoor. Niet eroverheen. Ze dachten van wel. Omdat ze in ieder geval verder willen. Met elkaar. Maar de pijn, de schuld, het verdriet gaan niet zomaar weg. Niet met alleen de wens hier voorbij te komen. Het kan alleen dwars door alle pijn heen. Dwars door alles heen zichzelf aan te kijken. En dan elkaar. Wat was, kan dan misschien terugkomen, in een andere vorm. 

Heel veel tranen
Het vraagt moed, zelfreflectie en zoveel liefde. En tranen. Heel veel tranen. Ze laten het me zo zien. Ze werken hard. Stellen zich open. Zijn eerlijk in wat ze aantreffen bij zichzelf. Krijgen zicht op waar het scheef is gegroeid. Ervaren, onder andere in opstellingen, waar hun thema’s hun verhouding met elkaar zo heeft gekleurd.

Sessie na sessie
Het gaat stapje voor stapje. Sessie na sessie. Zoveel zijn het er niet. En toch maken ze kilometers. Ik zie hoe steeds weer en steeds meer er adem komt en heling.

Relatie reïncarnatie
We zijn een half jaar verder. We ronden vandaag af. Ik ben blij verrast met de grote bos bloemen, maar vooral zo trots op hen. En hun proces. Heldenmoed hebben ze vertoond. Door afscheid van oud te nemen en nieuw leven te vinden. Ze zijn begonnen aan hun tweede relatie. Met elkaar. Relatie Reïncarnatie. 

Stiefleven
Dit is een verhaal uit mijn praktijk Stiefleven. Meer verhalen, ook over mijn persoonlijke leven en mijn coachrondjes vind je in mijn boek Liefdeswerkplaats. Deze is te bestellen via mijn website

4 thoughts on “Hun tweede relatie”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: