Wie doodgaat laat alleen verhalen achter

Ze kent het van zichzelf, haar gevoeligheid voor afscheid. En nu, in één week tijd, gebeurt het onverwachts twee keer. Een kennis overlijdt plotseling. Tijdens het condoleren van de familie kan ze het nog net droog houden. In de auto naar huis zet ze het op een brullen. Ze is vertrouwd met de dood en toch kan het haar zo hard raken. De onomkeerbaarheid, de rauwheid, de ontreddering van de achterblijvers. Het ‘nooit meer.’ Alleen de verhalen blijven over.

Sterk zijn als overlevingsmechanisme
Twee dagen later gebeurt het in een andere context opnieuw. Een studievriend stapt onverwachts op uit haar intervisiegroep, die al zeven jaar bij elkaar is, heel veel ups en downs heeft gedeeld, enorm gegroeid is in allerlei opzichten. De gehechtheid, het gevoel dat ze bijna familie van elkaar zijn. “Ik wist het vanochtend intuïtief al” zegt ze. Nu gebeurt er iets anders. Ze laat geen traan deze keer, ze heeft niet de moed om de pijn echt toe te laten. Nu even niet. Dat is een beweging die ze heel goed kent. Sterk zijn, niet voelen, haar overlevingsmechanisme. Daarmee heeft ze het altijd gered.

Gestolde rouw
Tot een aantal jaar geleden. Om een burn-out te voorkomen neemt ze ontslag. Ze voelt al lang dat de baan die ze op dat moment heeft niet meer bij haar past. Ze gaat een coachopleiding doen en start als ondernemer. Met mensen werken doet ze graag – ze wil hen helpen helderheid te brengen in moeilijke periodes in hun leven. Dat ze daarvoor eerst zelf vol aan de bak moet, neemt ze voor lief. Ze rouwt om alles waarover ze nog niet eerder gerouwd heeft en nog het meest om haar moeder, die ze als kind verloor.

Jong ouderverlies
Als jij ook jong één van je ouders bent verloren, herken je vast iets in dit verhaal. De moed om grote beslissingen te nemen misschien. Of de kwetsbaarheid die je out of the blue kan overvallen, terwijl je vaak als een sterke persoonlijkheid wordt gezien. Het kan ook zijn dat je het gevoel hebt dat je ontwikkeling stagneert en je niet goed weet welke richting je uit wilt met je leven. Jij met je grote talent om voor anderen te zorgen, waardoor je soms jezelf vergeet. Misschien is het nu wel tijd voor jou.

Wil je meer weten over de impact van jong ouderverlies? Lees dan ook mijn blog Heb jij ook jong een van je ouders verloren? | Susan van der Beek. Als je graag je verhaal wilt delen, stuur dan een mail naar susan@susanvanderbeek.nl. Je krijgt altijd antwoord.

0 thoughts on “Wie doodgaat laat alleen verhalen achter”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: