What’s in a name

Ze is 13 wanneer ik haar zie. Ze is klein van stuk, met felle ogen die ‘wat moet je’ tegen de wereld lijken te zeggen. Ze is sterk, een vechter, een pittige tante. Haar naam is onuitspreekbaar. Ze is eraan gewend dat niemand haar bij de naam kent of noemt. Ze heeft veel bijnamen. “Eigenlijk luister ik naar alles juf, het doet er niet zo toe.” Ik neem mij voor om haar naam, bestaande uit 12 letters, te onthouden en zo nu en dan een poging te doen om deze ook uit te spreken. 

Haar naamverhaal
Ze heeft jonge ouders, thuis gaat het niet goed en daarom is zij bij mij in begeleiding. “Mijn ouders konden geen naam voor mij bedenken, of eigenlijk werden ze het niet eens. De naam die mijn moeder bedacht, vond mijn vader niet leuk en wat hij bedacht, vond zij nog veel stommer. Ze hielden van scrabbelen en toen ik bijna kwam, besloten ze elk zes letters ongezien uit het zakje te kiezen. Die letters, gehusseld, vormen samen mijn naam.”

Ze staat paraat voor de reactie van de wereld op haar naam
Ze doet haar naamverhaal zonder enige aandacht erbij te hebben, het is haar riedel geworden aan iedereen die zij leert kennen. Ze geeft de riedel ongevraagd, ze weet toch wel dat elke gesprek er uiteindelijk op uitkomt. Het lijkt haar weinig te doen, maar door het masker heen zie ik heel wat anders. Ze is niet pittig, ze is niet een vechter, ze zegt niet ‘wat moet je’ tegen de wereld….Nee dat is haar houding wanneer ze zich presenteert, ze staat paraat voor de reactie van de wereld op haar naam. Ze zet zich schrap en kan niet terugdeinzen, want hier heeft ze het mee te doen, telkens weer.  

Een naam heeft een enorme impact
Een naam geeft identiteit en een soort bestaansrecht. Je hebt een naam, dus je bent onderdeel van deze wereld. Elke keer dat je iemand ontmoet, de telefoon oppakt, in de klas de presentielijsten worden afgenomen, iets officieels moet regelen, noem je je naam of de ander noemt jouw naam. Je presenteert jezelf ‘Dit ben ik’, ‘Hier ben ik’, ‘Ik ben er’. Je naam resoneert met je binnenste. 

Mijn naam verbindt mij met jou. Het kan samengaan met de behoefte om gezien te worden of juist niet. Je kan trots zijn op je naam of je er dodelijk voor schamen. Een naam heeft een enorme impact, niet alleen op jezelf maar ook op de ander. Heb je wel eens stilgestaan wat jouw naam voor je betekent of wat een naam überhaupt betekent? 

Ze laat haar maskers zakken
Bij elk gesprek schrijf ik haar 12 letterige naam op de binnenkant van mijn pols, fonetisch dan weliswaar. Natuurlijk ziet ze soms dat ik spiek en soms lukt het zonder te kijken. Soms grinnikt ze erom en dan is ze weer heel serieus. Ze bedankt mij voor de pogingen, omdat ik haar zie en haar daarmee serieus neem. Ik doe moeite, zonder te oordelen. Ze laat haar maskers zakken en haar kwetsbaarheid krijgt de ruimte. Een zachtaardig, vriendelijk meisje… “Nee juf, je kan niet zo zijn, niet op school of op straat hoor. Je bent meteen de lul, veel te kwetsbaar. Kinderen zijn gemeen hoor, ze kunnen maar beter bang voor je zijn, dan andersom.” Ik weet dat niemand echt bang is voor haar, wel vaak bij haar uit de buurt blijft vanwege haar opgetrokken muren. Muren ter bescherming en vanuit haar eigen angst voor de ander in deze wereld. 

Jongeren met bijzondere en pijnlijke namen
Velen malen heb ik een boosheid van binnen gevoeld over ouders die hun kind belachelijke namen geven, namen waarvan je op je vingers kan natellen dat het op zijn minst een struggle wordt om je eigen naam te accepteren en jezelf te presenteren. Namen als Player, Jihad, Strijdvaardig, Lief, Wijntje, Chanel, Brain, Cinderella, Gorgeous, Precious en zoveel meer jongeren met bijzondere en pijnlijke namen hebben tegenover mij gezeten. En ja, de meesten leren uiteindelijk van hun naam te houden, hun naam te accepteren, met vallen en opstaan en vaak met een bittere nasmaak over het proces van accepteren. 

De beweegredenen van de ouders zijn voor mij onduidelijk
De naam alleen, of in combinatie met de achternaam of in combinatie met het gedrag, kan voor zo veel leed en pesterijen zorgen, zeker tijdens de eerste twintig jaar van het leven. Bekende Nederlanders en beroemdheden willen ook graag uniek uit de hoek komen met namen als Hamer, Bloem, Maantje, Mensje, Zus, Goud, Splinter, Broos en ga zo maar door. De beweegredenen van de ouders zijn voor mij onduidelijk, de gevolgen daarentegen wel. 

Kinderen zijn loyaal aan hun ouders
Tijdens mijn werk met deze jongeren die gebukt gaan onder hun naam, in een toch al kwetsbare fase van hun leven, heb ik veel geleerd over naamswijzigingen en regelgeving. Gelukkig zijn er ambtenaren bij de burgerlijke stand die sommige namen weigeren en, al is het een dure bezigheid, is het mogelijk om je naam te wijzigen op latere leeftijd. Kinderen zijn loyaal aan hun ouders en vertellen maar zelden hoe het is om hun naam te dragen die voor hen is gekozen door de ouders. 

Alt 0198
Er is wederom een nieuwe naam op de wereld gekomen. Een naam die bestaat uit een onbekende variabele (X), kunstmatige intelligentie in de elvenspelling (Æ) en een heel snel vliegtuig; de favoriet van zijn ouders (A-Xii oftewel de A-12). Dat hij later moet oefenen om zijn eigen naam uit te spreken, dat hij (en alle anderen) op het toetsenbord moet zoeken naar die onbekende letter (alt 0198) en dat zijn ouders echt super blij zijn, maar onderling het nu nog niet eens zijn over de uitspraak van de naam… daar hoeft hij nu gelukkig nog niet mee bezig te zijn. Maar hé?! Zijn ouders, hun ego’s, zijn dolgelukkig. Ze hebben de aandacht, want de naam houdt de hele (media)wereld bezig. Wat zijn zij lekker uniek en speciaal, maar jij nu ook.  

Wees welkom X Æ A-Xii in deze wereld en maak er iets moois van!  

2 thoughts on “What’s in a name”
  1. Ah dank je wel voor je reactie! Ik zal eens kijken wat ik kan doen rondom Ouders van nu 🙂 Dank je wel voor de tip!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: