Welke HSP-talenten herken jij in je kind?

Zeker in deze tijd worden er heel veel hoog sensitieve personen (HSP) geboren. Een high sensitieve person heef een zenuwstelsel dat gevoeliger is voor prikkels. 1 op de 5 mensen reageert sterker op prikkels en voelt dingen sneller aan. Bij kinderen noemen we het hoog sensitieve kinderen (HSK).

Waarnemen
Allereerst hebben hoog sensitieve kinderen een enorm vermogen om dingen waar te nemen en zien daarbij ook de kleine details. Ze hebben niet het vermogen om de prikkels te filteren, waardoor ze heel snel scannen. Tevens zorgt het ervoor dat ze snel schakelen.

Verantwoordelijkheidsgevoel
Ze hebben een enorm verantwoordelijkheidsgevoel. Dit zorgt ervoor dat deze ook gedragen wordt voor zaken waar ze zelf niets mee te maken hebben. Hoog sensitieve kinderen hebben een enorm plichtsbesef. Daarnaast zijn ze vaak zorgzaam en dat maakt ook dat ze het snel voor een ander opnemen. Dat zorgende vind je in heel veel dingen terug. Door te zorgen hopen ze hun steentje bij te dragen aan een mooiere wereld.

Voelen en intuïtie
Als je een HSK bent voel je aan wat er bij andere speelt. Je weet wanneer iemand verdrietig is of ergens mee zit. Dat hoeft de ander niet aan te geven, want dat heb jij allang gevoeld. Ontken het dan ook niet als je kind zaken benoemt want hij/zij heeft de bevestiging op het gevoel nodig.

Hun intuïtie is enorm ontwikkeld. Echter is daarbij van belang dat ze het leren vertrouwen. HSK’ers zijn vaak onzeker over hetgeen wat ze voelen juist omdat de omgeving dat vaak niet lukt. Dat maakt dat ze hun gevoel vaak niet vertrouwen. Het stimuleren van het ontwikkelen van die enorme intuïtie is dus van groot belang. Dit is juist zo belangrijk omdat veel beslissingen van een HSK wel voortkomen uit gevoel.

Vaak voelen ze sfeer aan en maken ze makkelijk contact. Juist omdat ze vaak al weten wat er bij de ander speelt en daar ook op in kunnen springen.

Organiseren en perspectief zien
Ook organiseren behoort tot de talenten van een HSK, ze zijn vaak wel chaotisch, maar toch hebben ze een manier om dingen te regelen en te organiseren. Dit doen ze tot in de kleinste details.

Daarnaast zijn het goede luisteraars. Je ziet onder de therapeuten en coaches ook veel HSP’ers, juist omdat ze zo goed kunnen waarnemen, luisteren en snel verbindingen kunnen maken. Ze zien het grotere plaatje waardoor ze vaak snel tot de kern kunnen komen, maar je ook kunnen helpen met verwerken en het juiste perspectief zien.

Een rijke fantasie
Er is vaak een rijke fantasie. Ze krijgen zo veel beelden en prikkels te verwerken dat ze vaak een levendige manier hebben om in beelden te denken. Het zou fijn als schoolsystemen daar meer rekening mee zouden houden. Ze leren makkelijker door te denken in beelden en verhalen omdat ze daar zelf een enorm talent voor hebben. Juist ook omdat de concentratieboog niet echt hoog is helpen de beelden als een soort van ezelsbruggetje.

Humor en wijsheid
Een eigen soort humor en een enorme wijsheid zorgen vaak voor een verfrissende kijk. Een high sensitief kind denkt vaak na over zaken waar je als ouder verbaasd over kunt zijn. De wereldproblemen van deze tijd worden vanuit een verrassende hoek belicht. Hieraan gekoppeld is ook een rechtsvaardigheidsgevoel, soms tot aan het filosofische toe.

Kleine dagelijkse dingen
Genieten van kleine dingen is ook echt iets wat ze kunnen. Een bloempje dat heen en weer wordt gewaaid door de wind, een vogeltje dat voorbijvliegt wordt opgemerkt. Daar genieten HSK’ers ook echt van die hele kleine dagelijkse dingen. Ouders krijgen vaak terug van leraren dat ze iedere vogel voorbij zien vliegen, ze stemmen namelijk makkelijk af op de omgeving.

Innovatieve oplossingen
Tenslotte behoren het vermogen tot creatief denken en met de meest innovatieve oplossingen komen ook tot het talent van een HSK. Stimuleer die creatieve manier van denken, het behoort tot de essentie van je kind.

Herkenning?
Herken jij hier je kind misschien in? Wellicht zie je een deel van deze talenten terug in je kind. De kans is dan groot dat je kind HSK is. Dan is het raadzaam om je er verder in te gaan verdiepen om te zorgen dat je je kunt afstemmen op de behoefte en de manier van denken van jouw HSK.

Wil je meer inzicht in de talenten van je kind, dan kun je altijd een rapportage bestellen.

Verwerken van trauma of angst of begeleiding van je sensitiviteit
Wil jij meer inzicht wat kan helpen om je kind gelukkiger te maken en zelfvertrouwen te vergroten? Of wil je aan je eigen zelfvertrouwen, verdriet of trauma werken? Download dan onze waardevolle cadeaus: https://eenkijkjeinjezelf.nl/gratis-downloadbare-ebooks/.

0 thoughts on “Welke HSP-talenten herken jij in je kind?”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

%d bloggers liken dit: