Weet jij hoeveel werkbare uren je wekelijks hebt?

Als ondernemer kom je regelmatig tijd te kort. Jouw tijd is dus kostbaar. Toch heb je slechts een maximaal aantal uur per dag en dus ook per week ter beschikking. Mijn ervaring is dat maar weinig ondernemers helder hebben hoe reëel hun plannen zijn, in verhouding met het daadwerkelijke aantal uren die ze per week beschikbaar hebben. En dat is jammer. Want daardoor denk je dat je telkens tijd te kort komt, met alle gevolgen van dien. Weet jij hoeveel tijd jij iedere week maximaal écht beschikbaar hebt voor je bedrijf?

Inzicht krijgen in je werkbare uren
Je moet eerst weten wat er daadwerkelijk mogelijk is, om erachter te komen hoe haalbaar jouw plannen en actielijst voor de korte en de lange termijn zijn. Dat kan slechts op één manier: de wekelijks beschikbare uren voor jouw bedrijf uitrekenen.

Hoe je dat doet? Heel simpel. Door even rustig de tijd te nemen en je uren op te schrijven. Ervaring van de afgelopen meer dan 10 jaar heeft mij geleerd dat de meeste ondernemers daar onvoldoende inzicht in hebben. Dat ze het gevoel hebben in tijdnood te raken, dat is dan ook niet zo vreemd.

Uit hoeveel uur bestaat jouw werkweek?
Heb jij inzicht in jouw werkuren? Weet jij gelijk antwoord op onderstaande vragen:

  1. Welke uren op welke dag kun jij aan jouw bedrijf besteden?
  2. Hoeveel tijd wil jij wekelijks maximaal aan jouw bedrijf besteden?

Moet je diep over de antwoorden nadenken? Dan is het voor jou zeker de hoogste tijd om daar inzicht in te krijgen, voordat je welke kleine of (hele) grote plannen je dan ook maakt.

Meten is weten
Om uit te rekenen hoeveel uur jij iedere week daadwerkelijk beschikbaar hebt, heb ik het eenvoudig rekenmodel ‘Werkbare uren’ gemaakt. Maar eerst:

Hoeveel uur DENK jij dat jij per week beschikbaar hebt?

Schrijf op wat gelijk bij je opkomt, zonder er diep over na te denken. Als je dat hebt gedaan, download dan de gratis (!) template ‘Werkbare uren’* en reken uit hoeveel uur je écht beschikbaar hebt voor jouw bedrijf.

* Onder ‘werkbare uren’ versta ik ALLE uren die jij besteedt aan je bedrijf, waarop jij dus geen andere activiteiten kunt ondernemen. Bijvoorbeeld: klantafspraken, mail checken, bellen, netwerken, reistijd, boekhouding en administratie, schrijftijd om te bloggen, vakliteratuur lezen, sparren en brainstormen, workshops en trainingen volgen en geven, koffiedrinken met mogelijke klanten of andere ondernemers.

En?
Klopt het werkelijk aantal uren met het aantal dat je per week dacht te hebben?

Ik ben heel erg benieuwd!

Is er een verschil?
Aan de berekening zie je gelijk hoe reëel jouw plannen zijn. Oftewel: of het, gezien het aantal beschikbare uren, ook daadwerkelijk mogelijk is al je plannen uit te voeren.

Hou dus rekening met het volgende:
· Het werkelijke aantal uren dat je werkt wijkt af van het aantal uren dat je beschikbaar hebt.
· Dat het onhaalbaar is om in één week te doen wat je vooraf had bedacht.

Belangrijk om daar even bij stil te staan. Want waarschijnlijk begrijp je nu waardoor je vaak wordt overvallen door het gevoel van tijd te kort komen.

Oplossing
Gelukkig is dit probleem vrij eenvoudige op te lossen: door een plan te maken hoe je beter en anders omgaat met je tijd. Aan de hand daarvan maak je dan bewuste keuzes over ‘hoe nu verder’ en hoe je al je werkzaamheden het beste kunt inplannen.

In een volgend blog vertel ik je daar uitgebreid over.

6 thoughts on “Weet jij hoeveel werkbare uren je wekelijks hebt?”
  1. Het is inderdaad goed om hier bij stil te staan. Jou blog doet me dit weer realiseren.

    Dank je voor je helderheid.

    Warme groet,

    Anna

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: