Weer een virus voor mijn deur

Sinds kort houdt heel Nederland zijn adem in. Was iedereen eerst nog sceptisch en laconiek, nu is toch plotseling de ernst van de situatie tot ons doorgedrongen.

Chikungunya
Ook ik begon met laconiek en bozig reageren bij de eerste berichten over het coronavirus. “Ik ben geveld geweest door chikungunya, dat was pas erg! Ook dat was een virus en spreidde zich als een razende uit.” Toen dat gebeurde, woonde ik op Curaçao. Het voordeel van dat virus is dat het alleen overdraagbaar is door de tijgermug. Net zoals dengue, beter bekend als de knokkelkoorts. Ontzettend moeilijk in toom te houden, maar de tijgermuggen leven alleen in bepaalde gebieden. Heftig, zeker! Ik heb maanden nodig gehad om volledig te herstellen. Gelaten heb ik dat over me heen moeten laten komen. Verbaasd en later gefrustreerd door de impact.

Ik kon toen niet anders dan vertragen
Na mijn oorspronkelijke boosheid over de corona mediahype voel ik nu weer die verbazing. Eigenlijk zou ik moeten weten hoe snel zo’n virus kan toeslaan en hoeveel impact het kan hebben op je leven. Ik kon toen niet anders dan vertragen. Weken schuifelde ik voetje voor voetje van de bank naar mijn bed. En toen het wat beter ging, schuifelde ik moeizaam door naar een buurvrouw. Samen waren we lange tijd geveld en samen op de bank hebben we liters thee gedronken. Veel meer was niet mogelijk. Dankbaar voor mijn partner die een hele lichte vorm van het virus had doorleefd. Hij regelde de boodschappen en de maaltijden en alles er omheen.

Wat dat virus me heeft gebracht
Nu ik terugdenk aan de periode van mijn herstel van chikungunya zie ik dat het mij ontzettend veel gebracht heeft. Door de weinige afleiding en de gesprekken met een maatje zag ik steeds meer waar ik stond in het leven, wat belangrijk voor me was. Uiteindelijk heeft het bij mij nog een tijd geduurd voordat ik echt actie nam. Maar in die periode van rust is een heel belangrijk zaadje gepland: terugkeren naar jezelf, leren luisteren naar je lichaam. Wat kan wel en wat kan niet. Je grenzen oprekken, de ene keer terug geroepen worden en de andere keer enthousiast merken dat je een stap verder bent. Je lichaam en gevoel centraal stellen. Zodra je dat doet, dan groeit je intuïtie ook. Zo krijg je steeds meer vertrouwen in jezelf en voel je je eigen kracht groeien, los van je omgeving en wat er om je heen gebeurt.

Verstil en voel wat er is
Terug naar vandaag; plots staat er weer een virus voor mijn deur. Ik ben ontzettend dankbaar voor iedereen die zorgt dat de basis van onze maatschappij blijft functioneren, de verzorgers, de supermarkten en noem het maar op. Tegen de rest van ons, die nu ongewild moet vertragen, zou ik willen zeggen: leer luisteren naar je lichaam, verstil en voel wat er is. Blijf daarnaast in gesprek met anderen, luister naar elkaar en kijk naar de mogelijkheden die er wel zijn. Zo komen we stap voor stap ook uit deze crisis. Ik wens iedereen veel sterkte en wijsheid toe.

Online theedate
Wil je met mij een kop thee drinken om samen over van alles of niks te kletsen? Stuur dan een mail naar contact@gelebalgevoel.nl en we plannen een online date in. Samen staan we sterk!

0 thoughts on “Weer een virus voor mijn deur”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

%d bloggers liken dit: