Wat pesten met mensen doet en hoe je jezelf overwint

Afgelopen week was de ‘Week tegen het Pesten’. Toevallig hoorde ik dit op het nieuws. Een soort kramp greep mijn maag en tegelijkertijd reikte mijn hart naar het kind die dit overkomt. Op de lagere school was ik blijkbaar apart. Negen jaar oud en getreiterd worden waardoor ik niet meer naar school wilde.

Ik ben van geboorte Canadese. Kind van jonge naoorlogse emigranten die een beter leven voor zichzelf en hun kinderen zochten. Ruimte, vrijheid, weg van het keurslijf van ouders en familie.

Terug naar Nederland
Na jaren van hard werken en niet echt vooruitkomen was daar de mogelijkheid, na tien jaar, voor mijn ouders om op vakantie te gaan naar Nederland. In december 1964. En wat was het fijn. Hun broers en zussen hadden een mooie woning én werk. Werk had mijn vader wel, maar we woonden in een verwaarloosd huis met plastic voor de ramen tegen de tocht.

Op het laatste moment
Wanneer het besluit is gevallen weet ik niet, maar na die vakantie werd besloten terug te gaan naar Nederland, voorgoed. Nu kennen ouders over het algemeen hun kroost goed en mijn ouders besloten mij niets te vertellen over hun plannen. Ik zou volgens hen zo overstuur raken, het was beter dat Margaret van acht jaar de verhuizing  op het laatste moment te horen zou krijgen. En zo is het gegaan, ook het overstuur raken…

De ss Rijndam
Ik kan mij nog weinig herinneren van die periode voorafgaand aan ‘de grote overtocht’. Wel de boot, de ss Rijndam. Wat een ervaring als kind was dit. Een reis van negen dagen over de Grote Oceaan naar Le Havre, Southampton en dan Rotterdam. Nachten slapen in een hut. Papa, mama, zusje, broertje, de parkiet en ik. Mijn jonge leventje zou voor altijd veranderen.

Ik was anders
In 1965 ging het op school zo: als je er een beetje anders uitzag – je spraak was anders, je haardracht of -kleur misschien of je schoenen, je kwetsbaar of verlegen was – dan was je de pineut.

De pesters
Ik herinner mij zelfs de namen nog van mijn pesters. Ze schopten me, sleepten me naar het fietsenhok en trokken dotten haar uit mijn hoofd, zodat er kale plekken ontstonden. Scholden me uit. Ik was een derde klassertje. Eigenlijk vierde, maar mijn Nederlands was slecht dus leek het verstandig de derde klas over te doen in Nederland. De pesters waren zesde klassers, meiden. Mijn ouders deden niets als ik hen vertelde wat mij steeds overkwam. Dat ging vroeger zo.

Vernederen
Ik was blij om naar de middelbare te gaan, maar helaas gingen sommige meiden naar dezelfde school. Het pesten bestond toen vooral uit vernederen en ik werd een dwarse, nukkige tiener. ‘Geen land mee te bezeilen’, riep mijn  moeder. Ik deed alles wat mijn ouders verboden en dat was veel.

Zou ik goed genoeg zijn?
In mijn werkzame leven kan ik groeien en ontwikkelen zoals ik wil. Mijn eigen keuzes maken. En toch voel ik me nog vaak onzeker en kost het moeite om in mijn kracht te gaan staan. Zou ik goed genoeg zijn? Heb ik voldoende ervaring? Kan/durf ik dit wel? En als ik toch de stap zet, bijvoorbeeld een weekje alleen kamperen, dan kan ik mijzelf overwinnen. Wat een heerlijk gevoel is dat.

De aantallen geven mij kippenvel
Het is onbegrijpelijk dat nog zoveel kinderen worden gepest of buitengesloten. De aantallen geven mij kippenvel. Er zijn zoveel bijzondere programma’s om gepesten en hun pesters te helpen. Ik denk dat het belangrijk is dat de meester/juf zelf heeft gevoeld hoe het is om gepest of buitengesloten te worden. Zolang je dat angstige gevoel nooit hebt ervaren, kan je volgens mij niet snappen wat de gevolgen zijn voor jaren erna.

Ik ken het gevoel
Angst en onzekerheid houden je in hun greep. Ze belemmeren je om vooruit te komen. Dit schrijf ik aan jou, ja jij daar. Kom in beweging. Overwin je angst en ontmoet mij. Samen maken we de wereld een stukje mooier. Praktijk GAIA in Zaltbommel – mijn praktijk voor holistische huid- en lichaamsverzorging – is ook een plek van ont-moeten. Ruimte waar jij mag zijn, ook al is het spannend. Je mag best laten weten dat je het eng vindt om te komen. Ik ken het gevoel. Na de behandeling ben jij de overwinnaar. Voel je ontzettend welkom.

2 thoughts on “Wat pesten met mensen doet en hoe je jezelf overwint”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: