Wat jou ervan weerhoudt om te bloggen

Wie vindt dit nou interessant? 
Dit blog slaat nergens op. 
Het mag niet te commercieel overkomen. 
Wat zullen anderen hiervan vinden? 
Wat ik persoonlijk meemaak is niet interessant voor anderen. 
Er zijn al heel veel mensen die hierover hebben geblogd; wat voeg ik dan toe? 

Het zijn een soort stemmen in je hoofd, beperkende overtuigingen die jou ervan weerhouden om te bloggen. We hebben er allemaal last van en het wrange is dat beperkende overtuigingen je tot stilstand brengen. Ze weerhouden je misschien wel om bepaalde dromen waar te maken. Hoe wreed is dat?

Hebben beperkende overtuigingen wel een functie?
Jazeker! Ze zijn er simpelweg om je veiligheid te bieden. Ze vertellen dat het goed is zoals het is. Dat je beter in je comfortzone kunt blijven. Dat de wereld van het onbekende gevaarlijk is. Dat je kop wordt afgehakt als je zichtbaar wordt. Je kunt, volgens deze stemmetjes, echt beter blijven waar je bent, en doen wat je altijd al deed. 
Maar ja, als je doet wat je altijd deed, krijg je wat je altijd kreeg, toch? Wil je dat echt? Of luister je wel naar het verlangen om zichtbaarder te worden, om met de wereld te delen waar jij anderen mee kunt helpen? Voel jij wel de drang om al die verhalen die in jou leven toe te vertrouwen aan het papier? En ze vervolgens te publiceren? 

Niet helpend
Overtuigingen nestelen zich in je gedurende je leven. In je jeugd, op school, door je ouders, grootouders, vrienden, collega’s…. De overtuiging uit mijn opvoeding, die mij er lange tijd van weerhield om te scheiden van de vader mijn kinderen, was: Waar je aan begint, maak je ook af. En daar kwam de stem van mijn moeder overheen: “Al die kinderen met gescheiden ouders houden er een tic aan over.”
En toch ben ik gescheiden. Mijn verlangens naar een fijnere toekomst wonnen het gelukkig uiteindelijk van die nare, niet helpende stemmetjes.
Want dat is het probleem. Beperkende overtuigingen zijn niet helpend! Ze geven geen ruimte, geen perspectief. Integendeel, ze stompen je af, ze zetten je in stilstand, ze gunnen het jou niet om je verlangens en dromen te leven. Dat wil je toch niet langer? Je wilt toch vrij zijn om te doen wat je het liefste wil?

Dit hoort bij jou, niet bij mij
Dan zijn er ook nog al die andere mensen – vrienden, familie, collega’s – die jou voeden met beperkende overtuigingen zonder dat je er bewust van bent. Het zijn vaak juist de mensen die van je houden en je graag bij zich willen hebben, die jou het liefst veilig in de thuishaven zien, in de buurt. Misschien wel als excuus om zelf niet uit de comfortzone te hoeven komen. 

Mijn mantra is in dat soort situaties, als iemand mij iets afraadt om te doen en alle beren benoemt die ik op de weg kan tegenkomen: Ik snap wat je zegt en dit hoort bij jou, niet bij mij. Dit hoort bij jou, niet bij mij. Dit hoort bij jou, niet bij mij… 
In mijn hoofd herhaalt deze mantra zich. En voor mij werkt het perfect. Ik kan het echt bij die ander laten en mijn eigen intuïtie volgen.

Kun je van ze afkomen?
Ja, je kunt zeker van je beperkende overtuigingen afkomen. Dat kan, als volgt:

1. Luisteren & opschrijven 
Luister eens goed naar ze (de stemmetjes) en schrijf de beperkende overtuigingen onder elkaar op. Dat vinden ze fijn; ze worden gehoord en gezien.

2. Bedanken 
Vertel ze vervolgens dat je dankbaar bent voor hun mening. Door ze de ruimte te geven, hoef je niet meer met ze in gevecht. Dat scheelt veel energie en zo ontstaat er ruimte voor mogelijkheden. Wat als het mogelijk is, wat als het wel kan? Die stem wil je horen! 

3. Stel kritische vragen 
Stel jezelf bij iedere beperkende overtuiging de volgende vragen:

  • Is dit waar?
  • Wie heeft me dit verteld?
  • Hoort dit bij mij of bij de ander?
  • Waar is het bewijs? 
  • Zou ik durven bloggen en zichtbaar worden als deze beperkende overtuigingen er niet zouden zijn? 

Een beperkende overtuiging kan je niet veranderen indien je niet aan jezelf bewijst dat je het mis hebt. Blijf actie ondernemen om te laten zien aan jezelf dat de overtuiging niet juist is. En een overtuiging van een ander hoeft nog niet jouw overtuiging te worden. Ga niet zomaar uit van een mening van een ander. 

Zolang je je beperkende overtuigingen voedt, zal je nooit geneigd zijn om actie te ondernemen. Als je echt iets wil, dan ga je ervoor. Geen beperkende overtuiging die je dan nog tegenhoudt.

Als ik blijf kijken zoals ik altijd heb gekeken,
blijf ik denken zoals ik altijd heb gedacht.

Als ik blijf denken zoals ik altijd heb gedacht,
blijf ik geloven zoals ik altijd heb geloofd.


Als ik blijf geloven wat ik altijd heb geloofd,
blijf ik doen wat ik altijd heb gedaan.

Als ik blijf doen zoals ik altijd heb gedaan,
blijft me overkomen wat mij altijd overkomt.

Maar als ik nu mijn ogen sluit en mijn ware zelf voel van binnen
dan kom ik deze cirkel uit en kan ik steeds opnieuw beginnen.

Vaarwel schrijf- en publicatieangst
Wil jij voorgoed afscheid nemen van die beperkende overtuigingen? Schrijf je dan in voor deze online training. In 4 lessen ben je er echt vanaf! e meer leren over bloggen, hoe je dat kunt aanpakken? Kom dan naar de training Blogzin. Heeft dit blog jou al goed geholpen en ben je er klaar voor om nu zelf te gaan bloggen? Dan is de training Story & Blog voor ondernemers precies wat jij nodig hebt.  

3 thoughts on “Wat jou ervan weerhoudt om te bloggen”
  1. Wat een heerlijke blog Marije.
    En die mantra is helemaal top!
    Ik heb zelfs mokken laten bedrukken met: als je doet wat je altijd deed, krijg je wat je altijd kreeg. Werkt prima!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: