Wat is het verschil tussen elfjes en feeën?

Wie kent haar niet: TinkerBell. Ik was altijd weg van TinkerBell, maar mijn zoons hadden er niks mee, dus ik kon hen niet als excuus gebruiken om de Peter Pan films te kijken. Gelukkig kwam vanaf 2009 mijn stiefdochter in mijn leven. Toen konden we samen genieten van onder andere ‘Het geheim van de vleugels’ met TinkerBell en SneeuwKristal. En op een dag vroeg ze mij: ‘wat is eigenlijk het verschil tussen elfjes en feeën?’ Weet jij het? Ik ging op onderzoek uit.

Wat is een elfje?
Een elfje is een legendarisch wezen uit de Germaanse en Keltische mythologie. Nadat Europa door het Christendom werd bekeerd, werden de elfjes sprookjesfiguren die soms als duivels waren afgebeeld. Maar in de laatste 150 jaar zijn de elfjes sterk veranderd; waar elfjes vroeger heel veel verschillende vormen hadden – van een enge reus tot een kleine kabouter – worden elfjes tegenwoordig vaak afgebeeld als miniatuurmensen met vlindervleugels op de rug. Het bewijs ligt in de Efteling; de enige attractie waar ik meerdere keren inga als ik in de Efteling ben, is Droomvlucht.

Wat zijn dan feeën? 
Een fee is gewoon een andere naam voor een elf. Hè gelukkig, het is dus minder ingewikkeld dan ik dacht. Ze zien er soms wel wat verschillend uit, afhankelijk van de fantasie van de maker. Soms zie je elfjes die op je hand passen, zo klein. Soms zijn het feeën (bijna) zo groot als een mens en met puntoren. Maar het zijn allemaal lichtgeesten, ook wel natuurgeesten genoemd. Ze zijn goedaardig, bezitten toverkracht en helpen mensen. Ze leven in bossen, bloemen, aan rivieren en bronnen en wonen onder stenen. Zie het blog De elfenfluisteraar van mijn IJslandse collega Katrín Gudmundsson. Elfjes/feeën zijn heel wijs en ze hebben een bijna bovennatuurlijke schoonheid. 

Gedichtjes
Elfjes zijn ook kleine gedichtjes van elf woorden, zoals je in mijn boek ‘Elfjes bestaan’ kunt lezen. Ik houd enorm van het spelen met woorden in zo’n klein elfje. En het leuke is dat de illustraties van Maureen Hennep de gedichtjes visueel maken. Zie je de vleugeltjes op de rug van de kinderen en opa in ‘Elfjes bestaan’?

Elfjes bestaan
Mijn elfjesboek is heel fijn om voor te lezen aan jonge kinderen. Kinderen tussen de 6 en 12 jaar – die zelf kunnen lezen – vinden het ook zo’n fijn boek, want het zijn geen lange lappen tekst en de illustraties prikkelen de fantasie. Wil jij ‘Elfjes bestaan’ bestellen of cadeau geven? Dat kan bij Droomvallei Uitgeverij, op Bol.com en bij jouw lokale boekhandel.

0 thoughts on “Wat is het verschil tussen elfjes en feeën?”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: