Wat is het geheim van etherische oliën op mijn massagetafel?

Er is veel onderzoek naar de werking van etherische oliën gedaan. Ze ondersteunen processen in de emotionele, fysieke en spirituele genezing. Het wordt gebruikt bij het maken van parfum, smaakmakers en in aromatherapie. En ik gebruik het altijd in mijn massagesalon. Sterker nog, ik maak/meng ze zelf.

Sinds mensen de kracht van etherische olie hebben ontdekt, is duidelijk dat het om zuivere olie moet gaan om het optimale effect ervan te kunnen benutten. Etherische oliën hebben de beschermende en afweringsversterkende eigenschappen van planten.

Etherische of essentiële olie?
Etherische olie wordt soms essentiële olie genoemd en omgekeerd. Er is geen verschil. De aanduiding essentiële olie komt van het Engelse woord dat hier extract betekent. Het woord etherisch komt uit het Grieks van het woord aither dat ‘lucht van de hemel’ betekent. Etherische olie is een vluchtige aromatische vloeistof die wordt gewonnen uit planten en hun vruchten. De kwaliteit van de olie wordt bepaald door de chemische bestanddelen van de plant, zoals de plaats waar de plant groeit, de zuiverheid van de omgeving, het oogstseizoen en het distillatieproces (93%) of persing. 

Toevoegen aan basisolie voor massage
Etherische olie is in vet oplosbaar waardoor het gemakkelijk in de huid trekt. Ik voeg graag etherische olie toe aan de basisolie om te masseren. Om daarmee extra aandacht te geven aan het proces waar de gemasseerde inzit. Een natuurlijk ondersteunde stimulans. Bovendien ruikt het lekker. 

Wat helpt tegen wat?
In de massage maak ik veel gebruik van lavendel, sinaasappel, pepermunt, eucalyptus en kruidnagel.
– Lavendel is verzachtend en is goed te gebruiken ter ontspanning bij het slapen gaan. 
– Sinaasappel helpt bij het verminderen van bezorgdheid en werkt ontspannend. 
– Pepermunt stimuleert de oplettendheid en het geheugen.
– Eucalyptus helpt bij hoge bloeddruk.
– Kruidnagel is pijnstillend, ontstekingsremmend en werkt goed bij huidinfecties.

Het zweet breekt me uit
Bij het klaarmaken van een flesje olie met kruidnagel toevoeging vallen er een paar onverdunde druppels op de blote huid van mijn arm. Het prikt enorm en om het te verzachten spoel ik het af met wat water. Na een paar minuten breekt het zweet me uit, word ik duizelig en misselijk. Mijn maag draait zich om en ik reageer heftig met krampen. Ik weet niet wat me overkomt. Ik kan niets anders doen dan gaan liggen en alert blijven, ik voel me enorm beroerd.
Na een half uur zakt het weg en voelde ik me langzaamaan weer beter, na weer een half uur is er niets meer aan de hand. Ik ga op onderzoek uit en ontdek dat kruidnagelolie niet op de blote huid mag komen. En als dat toch gebeurt, zeker niet spoelen met water, want dan trekt het nog dieper in de huid, dat veroorzaakt klachten. Dat was het dus! Wat een heftigheid.

Een positief effect op haar huid
Bij de massage die later volgt, gebruik ik olie met de toevoeging van etherische kruidnagelolie, omdat de dame die op mijn tafel ligt last heeft van huidinfecties, en de kruidnagel een heerlijke geur vindt. In de verdunde hoeveelheid gemengd met de druivenpitolie is het een zalige geurende combinatie die een positief effect op haar huid heeft. 

Meer weten?
In het massageweekend van 6 – 8 december is er een workshop waarin je leert welke oliën je goed kunt gebruiken bij massages. En welke olie goed voor jou is bij het ontvangen van een massage. 

0 thoughts on “Wat is het geheim van etherische oliën op mijn massagetafel?”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

%d bloggers liken dit: