Wat is de beste app om Chinees te leren?

Ik ben behoorlijk zoekend naar de ‘beste app’,  ‘het beste boek’ en ‘de beste methode’ om Chinees te leren. Dagelijks doe ik braaf mijn oefeningen met de app Fluent Forever. Sinds een week heb ik Duolingo toegevoegd. Opeens krijg ik weer meer plezier in mijn dagelijks halfuurtje Chinees. Hoe dat komt? Waarschijnlijk omdat ik nu zie hoeveel ik eigenlijk al heb geleerd.

Impliciet of expliciet leren?
Fluent Forever besteedt veel aandacht aan uitspraak en verstaanbaarheid. Dat vind ik belangrijk en daarom koos ik voor deze app. Wat ik mis, is de uitleg over de Chinese karakters en de grammatica. Ik heb te weinig houvast aan de woorden en zinnen die ik leer. En hoewel ik in die zinnen zeker bepaalde patronen herken, is dat voor mij toch te weinig. Kennelijk ben ik een ‘metaleerder’; ik wil de gedachte achter het taalsysteem begrijpen, de logica van de Chinese zinsbouw en de grammatica snappen. 

Vergelijking
Het is leuk om de twee apps te vergelijken. Duolingo begint heel basaal, met groeten en tellen. Met een paar simpele zinnetjes kan ik toch al een minigesprekje voeren. Fluent Forever focust op het onderscheiden van klanken en op de uitspraak; er is in het begin veel minder aandacht voor zinnen en uitdrukkingen voor dagelijks gebruik. Ik merk dat ik veel profijt heb van de basis die ik bij Fluent Forever heb gelegd, maar het was ook een lange weg waarin ik te weinig voortgang voelde. 

Wat leer ik hier nu van voor het NT2-onderwijs?
Klankherkenning en uitspraak zijn fundamenteel. Het is echt de basis om een taal vloeiend te leren spreken. Ook de intonatie is lastig in een vreemde taal. Ik had mijn NT2-cursisten hiervoor graag meer oefening gegund. Maar dit kost tijd – tijd die er in de NT2-lessen zelden is. 

Vloeiend of verstaanbaar?
Nu moet ik erbij zeggen, dat het doel van de NT2-lessen niet zozeer is om vloeiend Nederlands te spreken, maar om verstaanbaar Nederlands te leren spreken. Weliswaar ben ik het niet helemaal met dit uitgangspunt eens, maar het is wel de realiteit. Ik vind dat de lat hoger moet liggen als we echt willen dat inburgeraars zich kunnen redden in studie of baan. Hopelijk biedt de nieuwe Inburgeringswet hiervoor meer ruimte.

Taal en communicatie
Taal is communicatie en taal is contact; ik leer Chinees om met mensen in hun eigen taal te kunnen praten. Dan zijn simpele zinnetjes als ‘Hallo’ en ‘Tot ziens’ ongelofelijk belangrijk. Dit uitgangspunt van het NT2-onderwijs – taal gericht op zelfredzaamheid en dagelijkse communicatie – ondersteun ik van harte! Wat ben ik blij dat ik nu via Duolingo gewoon een paar dagelijkse zinnetjes leer! Zàijiàn! 

Waarom leer ik Chinees?
In 2020 gaf ik lessen Nederlands aan inburgeraars, als NT2-docent in opleiding. NT2 staat voor Nederlands als tweede taal. Deze nieuwkomers in Nederland moeten binnen drie jaar hun inburgerings­examen doen. Ik heb mijn cursisten zien worstelen met onze taal. Vaak voelde ik me als docent met lege handen staan; ik wilde ze zo graag helpen – maar hoe? Daarom leer ik nu Mandarijn-Chinees. Ik wil ervaren wat mijn NT2-cursisten meemaken als ze een wildvreemde taal moeten leren. En ik hoop dat NT2-docenten en -cursisten iets hebben aan mijn ervaringen en tips. 

0 thoughts on “Wat is de beste app om Chinees te leren?”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: