Wat een bevalling!

De bevalling van mijn kind, 14 jaar geleden, was een pittige klus. Ze was dagen te laat terwijl ik had gehoopt dat ze te vroeg zou komen. Wachten duurt dan lang, zeker als de zwangerschap niet vlekkeloos verloopt. Na een aantal dagen met veel voorweeën, maar geen ontsluiting, kwam ze na een weeënstorm op de wereld. Het gebeurt pas als zij er klaar voor zijn, zo dus ook met mijn kind. Wat was ik blij en trots, de tranen stonden in mijn ogen van het gepaste geweld dat er op het einde bij kwam kijken.

Van de week sprak ik een klant, hij wist nog niet van het boek dat ik aan het schrijven ben. Ook niet van die laatste pittige fase. Ik vertelde hem dat het misschien wel het belangrijkste en zwaarste was wat ik had gedaan in mijn leven, op mijn kind baren na. Nu ik het zo op papier zet, zijn er echt veel overeenkomsten en paralellen te trekken. Het boek is er, als alles goed gaat, 38 weken na het inleveren van het eerste hoofdstuk. Wat een bijzonder proces.

De eerste fase is rustig
In de eerste fase van het schrijven van dit boek was het nog rustig, het schrijven ging vlot, er gebeurde in korte tijd veel. Een en ander kreeg vorm en gestalte. Informatie kwam als vanuit het niets op papier, vanuit het universum. En mijn eigen kennis werd aangedragen, precies zoals de bedoeling was. Net als in die fase in de baarmoeder. Als vanzelf wordt alles gevormd en aangelegd en na het eerste trimester is de bedoeling alleen nog maar om heel goed te groeien. In mijn geval nam ik in die periode van mijn zwangerschap al gas terug. Hormonen hadden een enorme invloed op hoe ik in mijn vel zat.

De tweede fase met horten en stoten
De tweede fase van het boek ging met horten en stoten, soms zat ik vast, had ik een duwtje nodig, mocht ik weer de flow opzoeken en schrijven vanuit plezier. Een zelfopgelegde deadline hielp me de laatste hoofdstukken te schrijven en het boek echt samen te stellen. Dagen opgesloten met mezelf en het boek hielpen het voorlopig af te maken.

Maar goed dat ik niets wist over de fase hierna… Mijn zwangerschap liep in die periode ook niet heel soepel. Vooral mijn hoofd en humeur merkten het effect van de hormonen. Mijn werk was pittig, bewegen ging moeizaam en tegelijk maakte het contact dat ik had met de baby in mijn buik alles dragelijk. Wat een wonder groeide daar. Af en toe kreeg ik een glimp ervan te zien. Ik werd steeds nieuwsgieriger.

De bijzondere laatste fase
De laatste fase was by far het meest bijzonder. De proeflezers kregen het volledige manuscript (van dat moment) toegestuurd. Mijn baby ging de buitenwereld in. Mijn baby werd bekeken en gewikt en gewogen. Wat vonden ze ervan? De proeflezers zorgden er met hun feedback voor dat de baby nog mooier in elkaar zat. Ze hebben me geholpen er lijn in aan te brengen, andere woordkeuze gesuggereerd en daarmee kreeg het boek meer gewicht. Letterlijk ook, want na de proeflezers voegde ik nog een hoofdstuk toe. Voor mijn gevoel heb ik het boek nog vijftien keer doorgelezen en telkens vond ik minder dingen die ik wilde aanpassen. De drukker mocht op zeer korte termijn het boek echt gaan maken. Wat een bevalling!

De laatste dagen voordat ik beviel van mijn prachtige dochter was ik ook druk met zorgen dat haar beste versie ter wereld kwam. Ik werd gestript, ik maakte me zorgen, want ik voelde haar niet meer. Ik kreeg een infuus en na een uur flink persen was ze er. Helemaal beduusd keek ze me intens aan. Mijn leven was vanaf dat moment veranderd. Zonder deze prachtige meid was mijn leven een heel stuk saaier geweest. Hoe pittig ik het soms ook vond om zwanger te zijn en te bevallen; ik had het voor geen goud willen missen. Wat een cadeau kreeg ik ervoor terug.

Hoe zal het deze keer zijn?
Ik ben zo benieuwd hoe de eerste blikken tussen mij en dit boek zullen zijn. Hoe mijn leven zal veranderen na deze bevalling. Van een heel andere orde en toch zijn er veel overeenkomsten. Binnenkort. Wat een bevalling!

Mijn boek bestellen
Wil jij ook weten wat ik heb gebaard met het boek ‘Verbindende e-mailmarketing – alles over het versturen van een succesvolle nieuwsbrief?’ Je kunt het boek in de pre order kopen via www.lavievirtueel.nl/boek-verbindende-emailmarketing. Doe je dat vóór 15 maart dan kun je op 28 maart meedoen met de ‘Masterclass Verbindende e-mailmarketing’. Dan nemen we samen de stappen uit het boek door.

2 thoughts on “Wat een bevalling!”
  1. Als ik dit lees bedenk ik me ter plekke dat ik echt geen boek zal gaan schrijven. Nou ja, er kriebelt altijd iets in me dat in die richting wijst, wie weet wat de toekomst brengt. De bevalling van mijn 2 kinderen heb ik tenslotte ook goed doorstaan en ook mijn kinderen kennen dit verschijnsel al, heb ze daarin ook geen trauma bezorgd dus.
    Lekker leesbaar, zo menselijk eerlijk Judith. Thanks hiervoor, Anneke

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

%d bloggers liken dit: