Wat doet een Vitaliteitspsycholoog?

De term Vitaliteitspsycholoog heb ik zelf bedacht. Daardoor krijg ik regelmatig de vraag wat een Vitaliteitspsycholoog precies doet en met wat voor vragen mensen bij mij komen. Een antwoord vind je in dit blog. 

Levenslust
Vitaliteit betekent levenslust, energie, levenskracht, beweeglijkheid. Bij de start van mijn bedrijf vond ik het belangrijk om de term psycholoog aan te houden. Om aan te geven dat ik psychologie gestudeerd heb en me via theorie en praktijk heb verdiept in het denken, voelen en doen van de mens. Deze twee termen heb ik samengevoegd tot ‘vitaliteitspsycholoog’: een psycholoog die ondersteunt bij het versterken van levenslust en levenskracht. 

Van binnenuit 
Ik merkte dat in mijn studie psychologie sterk de nadruk lag op denken en doen. En minder op het voelen. Terwijl ik in mijn eigen zoektocht naar meer vitaliteit ontdekte dat juist het voelen zo belangrijk voor mij was om in beweging te komen en andere keuzes te maken. Mijn denken en doen te veranderen. Dit was voor mij het bewijs datvitaliteit van binnenuitbegint.

Of van buitenaf?
Om mij heen zag ik bedrijven vitaliteitsweken organiseren: stoelmassages, yogaworkshops, fruitacties, traploop-competities. Met als doel om vitaal gedrag te stimuleren. In de hoop dat mensen bij een ander aanbod ook andere keuzes maken en vitaler gedrag vertonen. Daar geloof ik maar ten dele in. Volgens mij is de eerste stap dat mensen leren aanvoelen wat zij zelf nodig hebben om meer vitaal te zijn. Voor de een is dat meer bewegen, voor de ander meer tijd met vrienden doorbrengen, voor weer een ander meer ontspannen. 

Wat heb ik nodig om me meer vitaal te voelen? 
En juist op die vaak lastige vraag ‘Wat heb ik nodig om me meer vitaal te voelen?’ is mijn begeleiding gericht. Door gesprek en oefeningen begeleid ik mensen in hun ontdekkingstocht naar hoe zij beter voor zichzelf kunnen zorgen om meer vitaal te zijn. 

Voorbeeld
Zo sprak ik laatst een vrouw die zich somber voelde en weinig plezier meer beleefde aan haar werk. We kwamen erachter dat zij heel zelfstandig te werk gaat en haar taken prima alleen kan vervullen. Zij miste echter het contact met collega’s en had iets te veel taken op haar bordje liggen. Het kostte haar moeite om naar collega’s toe te stappen en aan te geven wat zij van hen nodig had. Zij wilde leren om anderen meer te betrekken bij haar werkzaamheden. Dit hebben we non-verbaal geoefend in mijn experimentele ruimte, zoals ik mijn werkruimte weleens gekscherend noem. Het effect was dat zij precies kon voelen waar het lastig werd, hoe zij afhaakte en wat zij kon doen om op een andere manier het contact aan te gaan. Vervolgens is zij in het dagelijks leven gaan experimenteren met dit nieuwe gedrag. Twee weken later had zij tot haar eigen blijdschap al een lunchdate met collega’s geregeld en een deel van haar takenpakket bij haar manager teruggelegd. 

Basale vaardigheden
In mijn werkruimte gaat het enerzijds steeds over het ontdekken van wat jij wilt en nodig hebt om lekker in je vel te zitten. Anderzijds over het opfrissen van basale menselijke vaardigheden, zoals keuzes maken, energiemanagement, ontspannen, grenzen stellen, uitspreken, hulp vragen, omgaan met emoties en omgaan met afwijzing. Doordat het zelfbewustzijn toeneemt en de vaardigheid in zelfzorg zich uitbreidt, ga jij je meer vitaal voelen. 

Vragen
De vragen waarmee mijn cliënten bij mij komen zijn heel divers:
·     Een ambitieuze student die worstelt met sombere gevoelens en energiebalans;
·     Een vermoeide moeder die nog net alle ballen in de lucht kan houden;
·     Een startende ondernemer die moeite heeft zijn weg te vinden;
·     Een betrokken medewerker die regelmatig conflicten heeft op het werk;
·     Een ambitieuze starter op de arbeidsmarkt die moeite heeft met de overstap van studeren naar het werkende leven;
·     Een zelfstandige vrouw die overweegt haar partner te verlaten;
·     Een zorgzame docente die moeite heeft voor haar belang op te komen;
·     Een loyale man die maar niet wegkomt bij zijn huidige werkgever; 
·     Een hoogbegaafde vrouw die moeite heeft met keuzes maken;
·     Een jonge medewerker die meer invloed wil binnen het veranderende bedrijf;
·     Een gepensioneerde man die moeite heeft om relaties aan te gaan.

Allemaal mensen die midden in het leven staan, op enig moment vastlopen en hun vitaliteit willen versterken. Dan is het fijn dat er iemand is die luistert, meekijkt waar het stokt en de gelegenheid biedt om te verkennen hoe weer in beweging te komen. 

Sessie
Iedere sessie staan we stil bij:
·     Hoe is het?
·     Wat speelt er op dit moment in jouw leven?
·     Waar ben je nieuwsgierig naar?
·     Experimenteren met huidig en gewenst gedrag
·     Praktische vertaalslag naar het dagelijkse leven
·     Afronding

Ontdekkingstocht
En dat is precies wat ik zo leuk vind in mijn werk; het samen op ontdekkingstocht gaan om te verkennen wat jij nodig hebt om je meer vitaal te voelen. Dit kan op verschillende inspirerende manieren, zowel off- als online. Zowel binnen als buiten. Zowel verbaal als non-verbaal. 

Nieuwsgierig?
Ben je benieuwd naar wat ik als vitaliteitspsycholoog voor jou kan betekenen? Je bent van harte welkom voor een kennismakingsgesprek! 

5 thoughts on “Wat doet een Vitaliteitspsycholoog?”
  1. Bedankt voor het uitleggen van het begrip vitaliteitspsycholoog. Ik geloof ook dat het goed is om op zoek te gaan naar jezelf om er zo achter te komen welke hulp je nodig hebt. Je fysieke gesteldheid verbeteren heeft immers een positieve invloed op het mentale gedeelte heb ik gemerkt.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: