Wat blijft en wat wordt anders na deze zwangerschap?

Het is allemaal zo anders dan dat we het bedacht hadden voor dit voorjaar. En misschien voor nog wel langer. Vol goede moed en stuiterend van enthousiasme wilde ik na een heerlijke vakantie van een hele maand in maart weer aan de slag gaan.

De eerste week verliep goed, veel individuele massages en een massageweekend met onder meer een workshop hotstone massage. Daarin heeft elke deelnemer weer de weldaad van de warme stenen gevoeld en de diepe ontspanning die dat geeft.

Grimmiger
De week erna werd het grimmiger, handen schudden werd afgeraden en knuffelen was plots uit den boze. Ik moest er nog beetje om gniffelen, ik zag de ernst nog niet helemaal. Dat veranderde toen de horeca en scholen dicht gingen. Ik had nog twijfels over het uitoefenen van mijn vak. Wilde er eigenlijk ook niet aan, al mijn geplande workshops zaten vol en de voorbereidingen liepen goed.

Maar ja, inmiddels is het allemaal niet toegestaan en liggen mijn massage-opleiding én de workshop én de individuele behandelingen helemaal stil. Ik vind het vreselijk en mis het masseren, de contacten en de reuring die dat met zich meebrengt.

Er borrelt van alles
Toch vind ik vertrouwen en kansen. Ik maak nu massagefilmpjes, een online magazine voor VakantieAnders en loop over van ideeën voor de toekomst. Er borrelt van alles, mijn lichaam voelt als een tintelend vat en draait overuren. Ik zie overal inspiratie, in boeken, tijdschriften, films, de natuur, in mijn  schoongemaakte huis en in mijn hoofd. Titels van blogs ploppen zomaar op. Ik ben creatief in mijn denken, in mijn handelen en ik voel rust. Een fors proces is in mij op gang. Dat is moeilijk en prettig, want het geeft inzichten en het ruimt op. Ik leef me uit in de keuken met telkens weer andere vegetarische gerechten die spontaan ontstaan of volgens een nieuw recept.

Mijn handen zijn sensoren
Nadenken over de toekomst, hoe verder, wanneer weer de massages vervolgen, hoe dat straks vorm te geven. Wat blijft en wat wordt anders? Het is geweldig leuk om hierover na te denken en mee bezig te zijn.
Massages blijven, hoe dan ook. Bij de hotstone, kruidenstempels en kokos-massages gebruik ik voorwerpen om mee te masseren. Bij de LomiLomi is er een heel intens contact met handen en onderarmen. Bij alle andere massages zijn mijn handen in contact met de gemasseerde. Dat kan ook niet anders. De huid moet worden aangeraakt en mijn handen zijn sensoren.
Tijdens mijn reis door Peru heb ik de Inca massage geleerd, die wil ik hier ook gaan doen. De opleiding blijft bestaan, het leren masseren op de Mazzaze-manier is een persoonlijk ontwikkelingstraject.

Toe aan een verdieping
Maar er is meer, de coaching die ik nu vaak informeel in het voor- en nagesprek doe. De artikelen die ik verzamel en inkoop kunnen ook worden uitgebreid. De massage-ervaringen raken levensthema’s die bespreekbaar worden. Durven, denken en voelen bij elkaar brengen, jezelf beter leren kennen. Mazzaze is toe aan een verdieping, Mazzaze is zwanger! Van iets wat er komen gaat, als uitbreiding op wat er is.

2 thoughts on “Wat blijft en wat wordt anders na deze zwangerschap?”
  1. Mooi om te lezen, dat verandering juist nieuw leven brengt. De abrubte stilstand zorgt uiteindelijk voor veerkracht en aandacht voor het nieuwe wat geboren is.
    Jouw sensoren gaan dit verder masseren en stimuleren.

    Liefs Monique

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: