Wat als je beste vriendin je bestie niet meer is? 

’Ik ben eigenlijk best blij dat ik haar nu niet meer zie. Het geeft gewoon rust Anne-Lies.’’ We hebben een prachtig gesprek over vrij maken. Loslaten is wat ze heeft te doen, maar zo beladen is voor haar dat we in de coaching hebben gekeken naar andere taal voor haar. Vrij maken is fijner. Want daar krijgt ze energie van. Daarmee kijkt ze naar de toekomst.

Zichzelf vrij maken is anders dan de ander loslaten. Dat geeft zoveel stress. Terwijl, als ze naar haar plannen en verlangens kijkt, dan weet ze dat ze gewoon mag gaan wandelen en het werk doen wat er te doen is. Een wereld van verschil. 

Wat doet corona met vriendschappen?
Voor haar gevoel is ze door de lockdown een soort van geholpen. En kunnen sommige vriendschappen doodbloeden. En ze is niet de enige bij mij in de praktijk. Ik hoor het van meerdere kanten dat vriendschappen, die scheurtjes vertonen, het niet redden. Best jammer, want in mijn beleving moeten we het soms afhechten of naar onze verwachtingen kijken. De ander niet opzadelen met onze torenhoge verwachtingen, maar zelf groeien en ons pad vrij maken. De verantwoording pakken. Ik neem je graag mee in mijn persoonlijke verhaal. 

Zij en ik
We zitten naast elkaar alsof het nooit anders is geweest. Zij en ik, schouder aan schouder. Samen op een bankje, ergens in de stad of op een festival en met een glas rode wijn in onze hand laten we het leven passeren. Als een defilé trekt het aan ons voorbij. Het leven in de vorm van mannen, boeken, verhalen, herinneringen en gewoon van de passanten. We wijzen, kijken en kunnen soms ouwehoeren zoals eigenlijk alleen mannen dat goed kunnen. En we hebben tranen… soms. Van het lachen en van verlies. Zo zitten we graag, naast elkaar en zo het past ons het beste, weten we inmiddels. 

Wat tussen ons in kwam te staan
Ooit waren we altijd samen en groeiden we volop naar de top. Plannen, idealen en barstensvol kansen. We gingen iets van ons leven maken, zeker na het verlies. Zij in de financiële wereld en ik in de persoonlijke ontwikkeling. Maar ergens is het misgegaan en stonden we tegenover elkaar. Meneer de liefde kwam ertussen staan, en ook haar koters. We lieten het gebeuren.

Ik wilde zo graag dat ze me zag groeien. Dat zij niet de enige was op een voetstuk en dat we samen verder konden. Ze voelde ooit als een goeroe en toen vond ik mijn eigen kracht en wilde ik gelijkwaardigheid. Alleen het bleef zo klein voelen en nooit goed genoeg. Ik had haar op dat voetstuk geplaatst en nu ze daar niet meer paste, wie ben ik dan om haar weg te halen? Het doet me denken en struggelen. Fijner is het om er samen te staan, maar dat wil niet meer lukken. 

Niet meer op dezelfde weg
Sinds 5 jaar geef ik haar vrij, ik laat mijn eisen los van hoe deze vriendschap eruit moet zien. Ze heeft haar best gedaan en ik ook. En dat maakt dat we samen onderweg zijn, maar niet meer op dezelfde wijze en ook niet op dezelfde weg. Zij kiest links, ik kies rechts en dat geeft ruimte.

Ik kan het zelf
De taak dat ze me moest helpen en ondersteunen heeft ze niet meer. En prijzen hoeft ook niet meer. Aanspreken op mijn gedrag en eerlijk zijn als ik in belemmerende overtuigingen zit, als ik in mijn valkuil wentel en alles doe wat me niet in bloei zet, is ook niet meer van haar, maar van mij. Ze hoeft het niet meer te doen. Het is een onmogelijke functie voor haar. Ze wil gewoon naast me zitten, haar leven leiden en zitten waar ze zit. Dus laat ik mijn eisen los en weet ik: ik kan het zelf. 

Schouder aan schouder
We zijn verschoven van A- naar B-spelers wat betreft onze missie in het leven. Maar soms, dan schuift ze bij me aan met bubbels en bonbons en haalt ze me uit mijn enorme focus en concentratie. Dan zitten we schouder aan schouder, laten het leven van ons en dat van anderen passeren en proosten op wat was. Gewoon even samen ‘zijn’. 

Ze is de allerfijnste B-speler die je maar kunt bedenken. En ik? Ik heb weer een vacature voor een fijne A-speler om mijn missie te volbrengen. 

Incheckbalie
Ik vertel je graag dit verhaal, omdat inspiratie zo belangrijk is in je proces naar Volle Bloei! Je weet wanneer het jouw tijd is om waar te maken wat je hebt te doen. Check vandaag nog in een wees de beste A-speler van jezelf. Incheckbalie for your future self.

2 thoughts on “Wat als je beste vriendin je bestie niet meer is? ”
  1. Mooi Annelies, zo gaat het in de optocht van het leven. Een kleurrijke optocht die altijd weer aan veranderingen onderhevig is.

    Fijn dat je ook in mijn optocht van het leven meeloopt, in al je kleur en pracht.

  2. Ah wat mooi verteld Anne-Lies. Uit het leven gegrepen. Dit jaar is er een van scheurtjes en breuken, en ook van hele mooie verbindingen die versterkt worden.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

%d bloggers liken dit: