Wanneer heb jij voor het laatst echt aandacht aan je borsten gegeven?

Gek toch; als vrouw besteed je volop tijd aan het verzorgen van je haar, gezicht en nagels, maar hoeveel tijd besteed jij aan de verzorging van je borsten?  Wanneer heb jij voor het laatst echt met aandacht naar je borsten gekeken? Of ze aangeraakt? Met een neutrale blik, zonder oordeel. Dat laatste is wellicht lastig, want iedere vrouw heeft wel een mening over borsten. Helemaal als het haar eigen borsten betreft. 

Jouw borsten zijn uniek 
Enerzijds zijn je borsten iets om te verbergen. Er mag geen bloot gezien worden, laat staan dat de tepel zichtbaar is. Anderzijds zijn je borsten iets om juist te accentueren, maar dan moeten ze wel voldoen aan de juiste vorm en grootte. Het beeld dat iedereen kent, wat bepaald is en verspreid wordt door de media: omhooggeduwd door push-up beha’s, met een zichtbaar ‘spleetje’ ertussen en veranderd in een onnatuurlijke ronde vorm en omvang door plastische chirurgie. 

Jouw borsten zijn uniek, ongeacht welke vorm of omvang ze hebben. Het is belangrijk om er aandacht en zorg aan te besteden om ze gezond te houden. 

Gezond lymfestelsel
Net als iedereen heb jij afvalstoffen in het lichaam. Je krijgt ze binnen via je luchtwegen, door de voeding die je eet en door medicatie en cosmetica die je gebruikt. Het bloed dat in het lichaam rondgaat, zorgt ervoor dat afvalstoffen afgevoerd worden. Ook lymfevocht is een afvalophaler. Het gehele lymfatisch systeem werkt als een soort afvalverwerkingsbedrijf. De lymfevaten kun je opvatten als het riool met alle rioleringsbuizen die zich in het gehele lichaam bevinden. De lymfeknopen kunnen gezien worden als geavanceerde zuiveringsinstallaties. Een goed werkend en gezond lymfestelsel is dus van belang voor een goede (borst)gezondheid. 

Non-actief
Door beweging van het lichaam begint lymfevocht te stromen en kan het doen waarvoor het bedoeld is. Sluit je je borsten dagelijks op in een te strakke (beugel)beha waardoor er nauwelijks beweging mogelijk is, dan zet je je lymfatisch systeem in het borstgebied op non-actief.

Helaas werkt het borstweefsel als een spons. Verontreinigende stoffen vinden hun opslagplaats in het vetweefsel van de borsten. Zonder beweging stagneert de lymfestroming, waardoor afvalstoffen hun kans waarnemen en laaggradige ontstekingen veroorzaken met gevoelige, opzette borsten, verklevingen en cystes tot (mogelijk) gevolg. 

Bewegingsvrijheid van je borsten
Een simpele oplossing om het vocht in het borstweefsel te laten stromen, is door je beha uit te doen wanneer het kan. Het dagelijks ‘teruggeven’ van de bewegingsvrijheid aan je borsten is een goede, gezonde gewoonte om aan te leren of te behouden. 

Als je al last hebt van pijnlijke, gezwollen en gespannen borsten, voelt juist het níet dragen van een beha vaak vervelend. De pijn wordt erger en je bent eerder geneigd een strakkere beha aan te doen om zo min mogelijk beweging toe te laten, dan dat je er geen draagt. Toch geldt ook in dit geval, geef de bewegingsvrijheid aan je borsten terug en masseer eventueel je borstweefsel op een zachte, rustige manier. 

Kom langs 
Indien je regelmatig hinder ondervindt van pijn en ongemak in je borsten, kun je met je vragen of zorgen bij ons in de winkel terecht. We geven je graag gerichte antwoorden, helpen je met tips om je borsten zelf te verzorgen en sturen je desgewenst door naar een borstweefselbehandelaar of lymfetherapeut. Bij twijfel en angst over je borstgezondheid is het altijd verstandig om naar de huisarts te gaan. 

1 thought on “Wanneer heb jij voor het laatst echt aandacht aan je borsten gegeven?”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: