Waarom verhuizen zo intens is

Een paar weken geleden zijn wij verhuisd. We wilden dit graag, terug van dorp naar stad. Ineens was er een huis beschikbaar, dus regelden we onze volgende stap. Nu, doodmoe, met pijn in mijn rug en chaos op veel plekken in huis, weet ik weer waarom het in de top 3 van heftige gebeurtenissen in een mensenleven staat. Juist dan is lief zijn voor jezelf zó belangrijk. Want je verplaatst je hele hebben en houden, je hele leven, door de boel op te pakken en ergens anders neer te strijken.

Ontspullen
Ten eerste heb je altijd te veel spullen. Steeds neem je jezelf voor een opruimslag te maken en steeds komt het er niet van. Totdat een gewenste verhuizing ineens sneller voor de deur staat dan verwacht. Binnen een maand regelen dat je van 19 jaar dorp weer teruggaat naar de stad, minder ruimte hebt, dus te veel spullen. En Marktplaats werkt niet meer zoals het ooit werkte. Zelfs de Kringloopwinkels puilen uit. Dus veel spullen gingen en gaan naar de stort, hoezeer dat ook indruist tegen mijn principes dat je dingen zoveel mogelijk probeert te hergebruiken. Maar wat zijn er veel spullen waarvan je vaak niet eens meer wist dat je ze had. En dan is het de kunst om niet te denken ‘O ja, wat leuk, die hebben we ook nog bewaard’, maar je te realiseren dat je het dus niet gebruikt en je er afscheid van mag nemen.

Chaos om je heen is chaos in je hoofd
Ik heb meer dan anders gemerkt hoeveel last ik heb van de chaos om me heen. Ik ben ontzettend moe, was al moe voor de verhuizing en merk dat mijn buffer klein is. Er is weinig ruimte voor geduld, rustig tijd inbouwen voor waar spullen nu een plek mogen krijgen of te besluiten dat ze het huis mogen verlaten.

Overprikkeling alom
Het was ruim 3 jaar geleden, de vorige verhuizing, maar ik kan me niet herinneren dat ik toen zo moe was. We zijn zelfs vier dagen na de verhuizing toen een week op vakantie gegaan, om toch nog iets te doen in de zomervakantie. Nu bleven de dozen naar binnen komen en toen de verhuizers weg waren, keek ik wanhopig om me heen. Ik wist niet waar en hoe ik moest beginnen om enigszins orde in deze chaos te scheppen. Overprikkeling alom. Niets kunnen vinden, dozen tien keer door je handen laten gaan…

Aanvaarden
Accepteren dat het even zo is, en je niet binnen een paar dagen je hele huis op orde hebt, helpt al heel veel. En ook zeker aanvaarden dat je, als je de 50 gepasseerd bent, niet meer ‘ff’ doet waar je toen je 30 was je hand niet voor omdraaide. Ik heb het geweten deze ronde… en riep meerdere malen heel hard dat ik NOOIT meer ga verhuizen.

Een nieuw nestje creëren
Deze week kwamen we er eindelijk aan toe om mijn bureau, printer en laptop te installeren. Wat een verademing. Want de plek van waaruit ik mijn ding kan doen, is er weer. Ookal is het een ‘werkplek’, het is ook mijn plek. De plek waar ik de dingen doe waar ik blij van word, zoals schrijven, lezen en studeren. Hoe gek het ook klinkt, het is mijn ‘nestje’. Met mijn eigen energie. Ik kan de deur dichtdoen en in mijn eigen bubbel zitten.

Gevoel van thuis
Ook onze twee pubermeiden hadden deze week ineens alle dozen uitgepakt en zelfs kerstversiering neergezet. Nu komt er langzaamaan weer een gevoel van thuis. Ook in de woonkamer ontstaat nu meer ruimte. Zeker als de lege verhuisdozen straks zijn opgehaald. Stap voor stap. Maar wat een project. Afgelopen week het oude huis opgeleverd, want ook dat moest nog schoon en in orde gemaakt worden voor de overdracht.

Omgeving leren kennen
Afgelopen zomer had ik al in deze buurt rondgelopen, een fijne nieuwbouwwijk uit 2015 met gevarieerde bouwstijlen. Een heerlijke sfeer. Ik voelde toen al dat het een goede stap voor ons zou zijn om hier te gaan wonen. Terug in de stad, de mensen zijn er anders, in bepaalde opzichten individueler en meer autonoom maar ook vrijer van geest, tenminste hier.

Mijn favoriete plek al ontdekt
Wij hebben een hond dus maak je snel contact met andere hondenbezitters die dat leuk vinden. Als we de weg oversteken, is er een groot park met water en bomen waar je heerlijk kunt lopen, sporten of op een bankje zitten. Ook daarvan weet ik nu al dat dit een favoriete plek wordt.

Gezellig in de stad
Dankbaar ben ik voor deze stap, blij dat het achter de rug is en vol vertrouwen kijk ik naar de toekomst in een beter passende woonomgeving. Zeker voor onze meiden die na corona fijn de stad in kunnen en gezellig een terrasje kunnen pakken. En wij ook. In feite graaf je je wortels uit, net als bij een boom, en plant je jezelf en je gezin weer ergens anders. Nodig om vooruit te kunnen, blij dat het achter de rug is. Nu nog de rest van de dozen uitpakken en dan komt het helemaal goed.

Bevrijdend schrijven
Bij het verwerken van gebeurtenissen in je leven kan het letterlijk lucht geven om het van je af te schrijven. Vind jij het ook fijn om te schrijven en doe je dat zelfs liever dan met iemand te praten? Als je iemand zoekt om met je mee te lezen om je te helpen antwoorden te vinden op jouw vragen, nodig ik je van harte uit om jezelf al schrijvend te bevrijden. Kijk op https://compassiecom.com/bevrijdend-schrijven/. Mail of bel me gerust voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek of als je hier meer informatie over wilt.

6 thoughts on “Waarom verhuizen zo intens is”
  1. Owww, Corina, wat een gedeeld proces hebben wij! Onze daadwerkelijke ‘fysieke’ verhuizing duurt nog een tweetal maanden, maar het proces is er al in volle hevigheid. Fijn om jouw blog te lezen 🙂

  2. Wat fijn dat het allemaal gelukt is. Het zijn heftige veranderingen die gepaard gaan met veel prikkels. Fijn dat er nu rust kan komen en dat de wortels van de familie boom in vruchtbare aarde zitten.

  3. Een verhuizing is inderdaad niet zo gemakkelijk als het lijkt. Naast het fysieke verhuizen, krijg je mentaal ook te maken met een omschakeling. Zelf heb ik dit ook onderschat toen ik naar een nieuw appartement verhuisde. Gun jezelf de tijd om op adem te komen en plan wat extra vrije tijd voor jezelf in.

  4. Verhuizen kan inderdaad erg intens zijn. Vooral het organiseren en opruimen is zwaar voor je geest en lichaam. Gelukkig zijn er ook altijd dingen om naaruit te kijken. Daarnaast is de stress natuurlijk tijdig.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: