Waarom je altijd een lijst met blogonderwerpen wilt hebben

Ben je van plan om regelmatig blogs te gaan publiceren? Zorg er dan voor dat je altijd een lijst met interessante onderwerpen gereed hebt. Daarmee voorkom je dat je het even niet meer weet, gaat twijfelen of nog erger: dat er geen blog op papier komt.

Vooruit werken 
Het voordeel van een lijst met goede blogonderwerpen is dat je gestructureerd aan de gang kunt gaan. En het motiveert je om vooruit te werken. Als ik eenmaal in de flow zit, schrijf ik in een mum van tijd drie blogs achter elkaar. Uiteraard publiceer ik ze niet allemaal tegelijkertijd, dus ik kan dan een paar weken vooruit. Dat geeft rust. Stel, je wilt iedere week een blog publiceren. Dan hoef je feitelijk maar een keer per maand een dagdeel schrijftijd te reserveren. Of je nut een spontane schrijfflow even uit door goed door te pakken. 

Alle spontane ingevingen noteren 
Wat leuk is om te ontdekken, is dat je eigen blogs zeer inspirerend werken voor volgende blogonderwerpen. Houd die lijst dus altijd bij! Houd hem paraat, op je telefoon, of in een notitieboekje in je tas. Desnoods gebruik je losse kladpapiertjes; het gaat erom dat je ieder onderwerp dat jou te binnen schiet, alle spontane ingevingen, direct noteert. Even later ben je namelijk met iets anders bezig en dan baal je ervan dat je dat briljante onderwerp kwijt bent.

Welke eerst? 
Welk onderwerp uit je lange lijst ga je dan het eerst aanpakken? Om daarachter te komen is het goed om enkele dagen voor het moment van schrijven je lijst door te nemen om te kijken wat nu actueel of passend is, waar je nu iets mee kunt. Springt je hart op bij een bepaald onderwerp? Dan is dat het onderwerp waarover je gaat bloggen. Luister naar je gevoel en zet je hoofd even uit.

Parkeren in je onderbewustzijn 
Ik werp altijd op zondagavond een blik op mijn agenda om te zien wat ik de komende week allemaal heb te doen. Dat is voor mij het moment dat ik mijn lijst met blogonderwerpen erbij pak, inzoom, een keuze maak en schrijftijd reserveer. Vaak schrijf ik op dinsdagavond in de kantine van de rugbyclub van mijn zoons. Zinloze tijd die ik graag nuttig besteed. Wat er vervolgens gebeurt, is dat ik het gekozen blogonderwerp ergens in mijn onderbewustzijn parkeer. Daar gaat het onderwerp sudderen en gaar worden. Het gevolg is dat ik tijdens het schrijfmoment heel gemakkelijk de juiste woorden vind; het blog stroomt als vanzelf uit mijn pen of toetsenbord. Dat is zo fijn! En dus bijzonder efficiënt.

Categoriseren, koppelen en volgordelijkheid
 
Tot slot zorgt een blogonderwerpenlijst ervoor dat je verbanden ziet, onderwerpen aan elkaar koppelt, integreert, in een logische volgorde zet, of categoriseert. Wat ik daarmee bedoel? Het blog dat je nu leest, gaat over het waarom van een onderwerpenlijst. Mijn volgende blog gaat dus logischerwijs over 20 onderwerpen om over te bloggen. Dat is volgorde bepalen. En in dat volgende blog kan ik weer linken naar dit blog (en andere blogs die gerelateerd zijn aan dit onderwerp). Het effect is dat je je lezers veel langer vasthoudt en je expertstatus over een bepaald onderwerp aanzienlijk verhoogt.

Wat ik van jou wil lezen
Wil je ook graag lijst met blogonderwerpen paraat hebben? Doe dan mee aan de online training Story & Blog voor ondernemers. Ik leer je om verhalen te vertellen, op papier, vanuit jouw expertise, je bedrijf en authenticiteit. Praktische schrijftips helpen jou om je eerste blogs ook echt te schrijven. 

0 thoughts on “Waarom je altijd een lijst met blogonderwerpen wilt hebben”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: