Waarom acteren moet bij een narcist

Colinda: “Ik weet dat ik kalm, zakelijk en laconiek moet zijn naar hem. Dat ik geen emoties moet laten zien, maar ik kan dat niet. Dat ben ik niet. Dat wil ik niet. Ik wil ook niet acteren.” Ik begrijp deze vertwijfelde uitroep van Colinda tijdens mijn training ‘Sterk staan tegenover narcistisch gedrag’ heel goed. Om jezelf te beschermen tegenover narcistisch gedrag, moet je zo anders doen dan je bent. Dan je wilt zijn. Dat is ook niet leuk.

Je moet altijd op je qui-vive zijn. Er kan nooit meer sprake zijn van spontaan contact met je ex-partner. Van spontane reacties. Want alles wat je doet en zegt, wordt tegen je gebruikt. Als je samen kinderen hebt, gaat dat dubbel op. Zeker als je het gevoel hebt dat je ex-partner ze tegen je opzet. Dan moet je ook naar hen op je woorden en daden letten.

Wat brengt het je?
Helemaal niet leuk dus! En nog moeilijk ook. Maar als je het niet doet, wat dan? Wat heeft jezelf zijn je tot nu toe gebracht? Het klinkt misschien hard, maar ik herken het zo. En ik weet uit ervaring – van mijzelf, van cliënten – wat het effect daarvan is: je bent jezelf kwijtgeraakt. Je bent heel wantrouwig geworden. Je ervaart veel stress. Je hebt fysieke en/of emotionele problemen. Je slaapt slecht, hebt nachtmerries. Je kunt je niet concentreren. Je delft (nog) steeds het onderspit. Je hebt het gevoel er alleen voor te staan.

Herkenbaar?
Ik kan zo wel even doorgaan. Is dit herkenbaar voor jou? Voor mij in ieder geval wel. Niet alles, zoals dat ook voor jou niet het geval zal zijn. Maar weet je, één ding herkennen, is al genoeg. Het mooie is dat je nu je weet waar je mee te maken hebt, je er iets aan kunt doen. En dat is je net dat stukje meer inzetten, dat stukje dat je niet bent, dat stukje dat je moet acteren. 

Helaas moeten
Valt het je op dat ik vaak het woord ‘moeten’ gebruik? Ik doe dat liever niet en helaas is het hier wel een kwestie van moeten. Want zo voorkom je (nog meer) gevolgen. Je neemt de regie. Je creëert (zelf)vertrouwen en rust in je leven. Daarom is deze strategie zo belangrijk en noodzakelijk. 

Ik deel graag Miranda’s strategie met je. Ze verwoordde het tijdens de training zo goed. Miranda vertelde dat ze zichzelf is in het normale leven. Vriendelijk, hartelijk, sociaal, warm. Zo kennen de mensen haar. Alleen naar haar ex-partner is ze een steen. Is ze uitwendig kalm. Vertelt ze niet wat haar raakt. Laat ze dat zo min mogelijk zien. Ze weet zeker dat anderen haar niet eens zouden herkennen. 

Alleen dan
Alleen naar hem is ze anders. Dan acteert ze. Hoe lastig ze dat ook vindt. Hoe ze naderhand ook staat te shaken. Dat kan ze omdat ze weet dat de omgang met hem maar een deel van haar leven is. Het grootste deel van haar leven is normaal. Is fijn. Dan is ze zichzelf. Een heel klein deel van haar leven is niet normaal. Dan speelt ze die ander. Uit bescherming voor zichzelf. En haar kind. En het werkt!

Door de training staat ze lichamelijk, emotioneel en mentaal nog sterker en heeft ze geleerd hoe ze de effecten van de omgang met haar ex kan loslaten. 

Het is een kwestie van doen
Ook jij kunt dit! Het enige wat je hoeft te doen, is het te doen! Hoe? Kom naar de training of kies voor de Powerboost (de 1-op-1 maatwerk variant van de training, die kan ook online).

0 thoughts on “Waarom acteren moet bij een narcist”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

%d bloggers liken dit: