Waar vind je goede foto’s voor bij je blogs?

Beeld zegt meer dan woorden, zeg ik als tekstschrijver… Maar het is echt zo. Een aansprekende foto verhoogt de kans aanzienlijk dat jouw blog wordt gelezen. Dus neem hier de tijd voor. In dit blog deel ik met jou mijn 15 favoriete foto websites waar ik graag bij wegdroom. 

Nu heb ik het geluk dat mijn man fotograaf is, dus ik beschik over veel ‘eigen’ materiaal. Geen gedoe met auteursrechten. Toch raadpleeg ik 8 van de 10 keer de free stock foto websites voor een goede foto voor bij mijn blog. De keuze is reuze en ik dwaal soms urenlang over deze artistieke en inspirerende websites. Het voordeel is dat ik direct ideeën opdoe voor volgende blogs, want plaatjes kijken is een grote bron voor schrijfinspiratie! Dat gun ik jou natuurlijk ook.

Eerst 3 tips voor foto’s bij je blogs

 1. Gebruik, indien mogelijk, eigen fotomateriaal. Dan heb je geen gedoe met auteursrechten en kun je foto’s op maat maken die precies passen bij de inhoud van je blog. Neem wat vaker je camera mee (of gebruik je smartphone) en maak zelf de mooiste foto’s die je kunt gebruiken voor op je website, bij je blog of in je nieuwsbrief. 
 2. Als je kiest voor stockfoto’s, ga dan nooit zoeken via Google images, want de kans is te groot dat je foto’s vindt waarbij je de auteursrechten van de eigenaar/fotograaf schendt. Dat kunnen hoge boetes worden als het tegenzit. Neem dat risico dus niet en kies je foto’s op free stock foto websites, zoals hieronder.
 3. Kies altijd een afbeelding die past bij de inhoud van je blog. Als dat nog lastig is, zoek dan naar een metafoor. Bij een blog dat gaat over persoonlijke groei, kun je heel goed een foto plaatsen van een mooie boom, een veld met bloemen of een waanzinnig uitzicht. Oefen en speel hiermee. Je zult zien dat je er steeds meer plezier in krijgt. Een foto hoeft niet letterlijk uit te beelden waar het blog over gaat.

15 Free stock foto websites

 1. Flickr.com: Ik geloof dat dit de meest geraadpleegde free stock foto website is. Je vindt er dan ook van alles. Niet een website waar je lekker doorheen scrolt, maar waar je gericht op kunt zoeken. Let er wel op dat je klikt op: attribution, commercial use allowed.
 2. Pexels.com: Zoals ze zelf zeggen: De beste gratis stockfoto’s en -video’s gedeeld door getalenteerde makers. Daar heb ik niets aan toe te voegen. Vooral de toevoeging van video’s is super.
 3. Foter.com: De keuze is enorm met 335 miljoen free stock foto’s. Prettige look & feel, vind ik. En de zoekfunctie werkt goed.
 4. Getrefe.com: Let op, klik in het menu op free photos. De zoekfunctie werkt niet geweldig, maar er is zeker veel moois en bruikbaars te vinden in de categorieën nature, office, travel en food.
 5. Gratisography.com: Zoek je foto’s met humor of een knipoog? Dan slaag je hier zeker. Ik houd ervan. Lekker anders, lekker gek.
 6. Jaymantri.com: Een artistieke en inspirerende website. Ik kan hier uren op verdwalen. Er is geen zoekfunctie, dus gewoon naar beneden scrollen, lekker plaatjes kijken.
 7. Kaboompics.com: Mooie, kunstzinnige foto’s. Zeker goed bruikbaar voor de categorieën wonen, inrichting, styling. 
 8. Lifeofpix.com: Iedere week een nieuw aanbod doordat verschillende fotografen zich hebben verbonden aan deze website. Laat je telkens weer verrassen.
 9. Morguefile.com: Prachtige foto’s, veelal van dieren en natuur.
 10. New old stock: Hele originele site met alleen maar vintage beelden, hoofdzakelijk zwart-wit. Ook op deze pagina zit helaas geen zoekfunctie en moet je gewoon naar beneden scrollen.
 11. Pixabay.com: Hier slaag ik vrijwel altijd. De keuze is enorm en de kwaliteit van de foto’s is perfect.
 12. SplitShire.com: Deze website heb ik pas kort gelden ontdekt en ik ben enorm onder de indruk. De meeste foto’s vertellen namelijk een verhaal, en daar houd ik van. Veel duistere foto’s en niet die standaard Amerikaanse plaatjes.
 13. StockSnap.io: Hier vind je geschikte foto’s in heel veel verschillende categorieën. Ook zwart-wit foto’s. De look & feel van deze website vind ik ook veel fijner dan van flickr.com. 
 14. Stockvault.net: Een enorme keuze aan ‘perfecte’ foto’s: mooie portretten, strakblauwe luchten, diepe kleuren. Hier slaag je zeker.
 15. Unsplash.com: Ik vind de foto’s op deze website pure kunst. Zoek je beelden die rust, schoonheid en vrijheid uitstralen, dan ben je hier aan het juiste adres.

Bloggen kun je leren
Wil je meer leren over bloggen, hoe je dat kunt aanpakken? Schrijf je dan in voor de training Story & Blog voor ondernemers. Ik leer je om verhalen te vertellen, op papier, vanuit jouw expertise, je bedrijf en authenticiteit. Praktische schrijftips helpen jou om je eerste blogs ook echt te schrijven. 

1 thought on “Waar vind je goede foto’s voor bij je blogs?”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

%d bloggers liken dit: