Waar ligt jouw focus?

Hoe zit het met jouw focus? Waar ben jij met jouw aandacht? Hoe ver kijk jij vooruit?

Tijdens onze verbouwing zat er een bouwvakker te schaften in mijn bijna geheel gerenoveerde werkkamer. Een vol en donker hok met een klein raam is omgetoverd tot een lichte ruimte met een heel groot raam. Trots zei ik tegen hem: “Kijk. Zo’n uitzicht heb je niet iedere dag.” Waarop hij reageerde dat hij inderdaad niet altijd een schuur ziet als hij naar buiten kijkt…

Wat wil jij écht zien als je kijkt?
Ik kijk over en langs de schuur heen, zie een oneindig uitzicht en geniet intens van de rust en ruimte die ik daardoor ervaar…

Zelfde uitzicht.
Andere manier van kijken.

Hoe is het met jouw focus?
Waar zijn jouw ogen op gericht? Op dingen die je graag wilt zien en doen? Of heb jij vooral aandacht voor dat wat niet lukt en fout gaat, waar je geen tijd voor hebt enz?

Ga ‘hardop dromen’
Schrijf op wat zich in jouw koppie afspeelt. Zorg dat jouw hersenspinsels niet langer in jouw hoofd blijven zitten, maar schrijf ze op. Pak pen en papier en geef er letterlijk woorden aan.
Deel met de hele wereld waar jij bij van wordt, waar je naar op zoek bent en waar je hart sneller van gaat kloppen. Dan is de kans groot dat er iemand is die jou daarbij helpt. Het enige wat jij daarvoor hoeft te doen: laat van je horen. Vertel erover. Schrijf erover. Of maak er een filmpje van. Want het zou toch zonde zijn als die hele droom van jou zich enkel en alleen in jouw hoofd afspeelt?

Of houd jij jezelf voor de gek? Wacht jij ‘tot het juiste moment’? Maak jij jezelf wijs dat er niemand op jou zit te wachten?

Jouw ondernemersdroom
Schrijf op waarom jij ooit ondernemer wilde worden. Sluit dan even je ogen en stel je voor dat het NU al zover is. Hoe voelt dat? Wat ervaar je? Word je er blij van?

Behulpzame vragen
Ga bij jezelf na:

 • Hoe wil jij dat anderen jou zien en ervaren, als mens en ondernemer?
 • Wat kost jou energie? Op welke mensen ‘loop je leeg’? Waar wil je mee stoppen? Met welke mensen wil je eigenlijk wel het contact verbreken? Misschien zijn er ook klanten waar je liever niet meer mee wilt werken?
 • Waar krijg je energie van? Waar word je blij en gelukkig van? Wie inspireren jou?

Goed ondernemerschap? Zó doe je dat.
Om jouw droom van goed ondernemerschap uit te laten komen moet JIJ aan de bak:

 • Alleen jij weet wat zich in jouw hoofd afspeelt.
 • Niemand anders kan die duidelijkheid krijgen, er woorden aan geven die bij jou resoneren, de beelden oproepen die jij voor je ziet als je aan jouw droom (terug)denkt.
 • Alleen jij kan er de juiste woorden aan geven, de juiste actie ondernemen en het juiste tempo bepalen.
 • Alleen jij kan dat voor jou doen.

Kortom, maak concreet hoe jij wilt dat jouw bedrijf eruitziet. Schrijf dus alles op en zet dat in een stappenplan.

Waarom hulp vragen belangrijk is

 • Kom je er in je eentje niet uit…? Blijf dan niet langer in je eentje tobben: vraag hulp.
 • En minstens zo belangrijk: vraag hulp aan de juiste persoon. Kies daarvoor bij voorkeur voor iemand anders dan je partner, goede vriendin of zus.
 • Kies iemand die naast jou komt staan. Die jou inspireert. Jou stimuleert, steunt. Iemand die jou laat lachen om je eigen-aardigheden. Waarbij je je kwetsbaarheid durft te laten zien, zodat je nét even wat lagen dieper gaat en dus meer en grotere stappen durft te zetten.
 • Kies voor degene die jou weet te raken. Laat het iemand zijn die verder kijkt dan wat jij van jezelf laat zien. Iemand die écht luistert en meer hoort dan alleen de woorden die jij zegt of schrijft. Die jou de juiste spiegels voorhoudt. En die bij jou feilloos de vinger op de zere plek legt.

Het enige wat jij hoeft te doen…
Loslaten dat jij het zelf het allerbeste weet, dat jij in je eentje ‘to the point’ komt. Dat jij het beter weet en het zelf allemaal makkelijker en sneller kunt. 

 1. Zorg dat je inzicht krijgt in wat moet en wat je wilt, aan de hand van bovengenoemde oefening ‘hardop dromen’.
 2. Maak een stappenplan.
 3. Stop met dat waarvan jij jezelf nog steeds wilt overtuigen dat jij het zelf het allerbeste weet.
 4. Vraag hulp: https://www.sonjabroekhuizen.nl/inzichtsessie als je er in je eentje niet uitkomt.

Want als je blijft doen wat je tot nu toe deed, is de kans groot dat alles blijft zoals het altijd al was…

0 thoughts on “Waar ligt jouw focus?”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: