Vertrouwen op dat alles goedkomt, hoe doe je dat?

Ik weet het nog als de dag van gisteren, ook al is het al meer dan vijftien jaar geleden. Ik had veel op mijn bordje: een startende eenmanszaak, twee jonge kinderen, een huis en hypotheek. Ik was aan het werken, aan het zorgen, aan het regelen, kinderen van hot naar haar brengen voor zwemles, hockey en muziekles, mijn huishouden en administratie op orde aan het houden, mijn best doen om een beetje fit te blijven…. Ik was bekaf. Een gevalletje van te veel ballen in de lucht houden en alles doen wat ik dacht dat nodig was om een beetje rust te krijgen en om controle te houden.

De gevleugelde term kreeg ik regelmatig te horen: “Je moet gewoon een aantal dingen loslaten. Maak je niet druk. Het komt goed.” Ja, lekker makkelijk. Maar hoe moest ik dat doen, dat loslaten? Want als ik iets zou loslaten, dan zou het misgaan. Althans, dat was mijn perceptie, toen.

Vertrouwen i.p.v. loslaten
Wat ik toen leerde, is dat niet het loslaten de manier is om meer rust en overzicht te krijgen, maar vertrouwen. Want vanuit een diep vertrouwen is er geen angst meer. Dan is er geen sturing meer om alles te moeten regelen, elke situatie voor te zijn en controle te willen hebben over wat er zou kunnen gebeuren in de toekomst. 

Wat is diep vertrouwen eigenlijk?
Een diep vertrouwen is een soort innerlijk zeker weten dat je open kunt staan voor alles wat op je pad komt, dat elke ervaring je een stap verder brengt en dat je capabel, verantwoordelijk en vindingrijk genoeg bent op het moment dat het tegenzit. Vertrouwen dat je de waarde van elke situatie, ontmoeting, omstandigheid en tegenslag kunt inzien en dat je kunt meebewegen. Ook, of misschien wel juist, als het tegenzit.

Angst en vertrouwen sluiten elkaar uit
Vertrouwen is de tegenpool van angst. Want waarom wil je controle? Waarom kun je niet loslaten? Waarom maak je je zorgen over de toekomst? Omdat er een vorm van angst in het spel is. Nu weet ik diep van binnen dat angst en vertrouwen elkaar uitsluiten. Waar angst is, kan er geen vertrouwen zijn en waar vertrouwen is, heeft angst geen enkele zeggenschap meer.

Angst komt uit je buik
Angst komt uit onze buik als die niet in balans is, uit onze diepste innerlijke kern. Angst is een emotie die maakt dat we in de vlucht- of vechtmodus terechtkomen. Vaak heeft angst of onrust te maken met onverwerkte gebeurtenissen of onbewuste patronen. En het kan ook veroorzaakt worden door bijvoorbeeld darm- of buikproblemen. Inmiddels is bijvoorbeeld wetenschappelijk aangetoond dat een glutenvrij dieet bij Coeliakie-patiënten leidt tot minder stress, angst, boosheid en depressie. En dat het gebruik van probiotica kan helpen om angstsymptomen te verminderen. Oftewel, een buik(brein) kan zijn kerncompetenties vrijgeven als het in balans is. Een aantal belangrijke kerncompetenties van ons buikbrein is bijvoorbeeld moed, wilskracht, kalmte en motivatie. 

Vertrouwen komt uit je hart
Vertrouwen daarentegen is één van de kerncompetenties van ons hartbrein. Andere kerncompetenties van het hart zijn ondermeer compassie, verbinden en dankbaarheid. Om echt diep innerlijk vertrouwen te kunnen ervaren heeft het hart wel de steun en support van een gebalanceerd buikbrein nodig. Want anders overheerst alsnog de onrust.

Dus hoe doe je vertrouwen?
Door je hart en je buik in balans te brengen en samen te laten werken voor jou. Dat is misschien niet van de ene op de andere dag geregeld en vergt wat aandacht, lichaamsbewustzijn en tijd, maar het is zo ontzettend de moeite waard.

Je weet meer dan je weet
Een paar weken geleden kreeg ik een prachtige recensie van een klant die ik mocht begeleiden. Ze schreef:

“Ik zat al een hele tijd helemaal niet goed in mijn vel en voelde me vaak alsof ik als een ‘kip zonder kop’ in rondjes aan het rennen ben. Continu klakkeloos tegenstrijdige signalen van mijn lijf aan het opvolgen was. Mijn hoofd commandeert me, mijn hart zegt nee en mijn buik doet er zeer van… Wat een ontzettend heldere inzichten kreeg ik tijdens de sessie met Ingrid. Ze brengt je eerst met haar mooie en warme stem in een ontspannen staat en stelt dan heel gerichte vragen waarop jij zonder nadenken het antwoord weet. (waarvan je niet wist dat je het wist…). Het maakte mij helemaal duidelijk waarom ik mezelf zo in de weg zit en me zo uit balans voelde.”

Hoe is het met jouw emotionele fitheid?
Je kunt diep innerlijk vertrouwen echt vinden door te werken aan balans in je hoofd-, hart- en buikbrein. Het liefste zou ik je willen vertellen dat er een pil voor is, of een magische oefening, of één specifieke tip, waardoor je direct volledig in je vertrouwen kunt stappen. Als dat zo zou zijn, dan zou ik inmiddels multimiljonair zijn! Als ervaringsdeskundige weet ik dat het zo niet werkt. Als je aan je fysieke fitheid wilt werken, zul je regelmatig moeten bewegen en trainen. Dat werkt ook zo bij je emotionele fitheid. Het gaat stapje voor stapje en dan is het wel aan te raden om je te laten begeleiden door deskundigen. 

Schakel een goed opgeleide coach of therapeut in
Mijn tip is om hiervoor een goed opgeleide en gespecialiseerde therapeut of coach in te schakelen die je hierbij volgens de mBIT technieken kan begeleiden. Wil je meer lezen over de functies en competenties van onze drie breinen (hoofd, hart en buik)? Of over de mBIT coachtechnieken gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek dat heeft geleid tot het mooie werk van Grant Soosalu en Marvin Oka: mBraining: Gebruik je meerdere breinen om gave dingen te doen?

mBIT coaching
Je kunt mij natuurlijk ook bellen of mailen, zodat ik je er meer over kan vertellen en we kunnen bespreken of een mBIT coaching iets voor jou kan zijn. 

0 thoughts on “Vertrouwen op dat alles goedkomt, hoe doe je dat?”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: