Veranderen kun je leren

Je weet wat je aan je huidige leventje hebt. Je bent zó gewend aan de manier waarop je doet wat je doet. Ook al werkt het niet altijd even goed, het gedrag dat je soms al tientallen jaren vertoont, is je bekend.

Wat zijn jouw overtuigingen?
Soms blijf je onnodig lang tobben. Omdat je er tegenop ziet hulp te vragen als je er alleen niet uitkomt. Je vindt dat je zelf ‘DE’ oplossing moet vinden. Je wilt anderen niet lastig vallen met jouw vragen. Je bent bang dat ze je vinden mopperen en zeuren of dat ze het te druk hebben om jou te helpen. En eigenlijk vind je dat alles in één keer goed moet en dat je het allemaal zelf moet doen.

Inzien dat het anders moet
Als je blijft doen wat je altijd al deed, zal er nooit iets veranderen…
Je bent zelf verantwoordelijk voor jouw welzijn. Je hebt zélf de eerste stap te zetten, wil je dingen anders doen. En om je anders te voelen dien je actie te ondernemen. Dat moet je zelf doen. Door te DOEN. Niet door in je hoofd te bedenken hoe het zou kunnen zijn.

Geen keuzes maken
Als ik mij focus op een eindresultaat, dan bestaat de kans dat ik in één keer alles drastisch wil veranderen. Dat is me teveel en dan kan ik het geheel niet overzien. Dat maakt me bang voor mislukking, waardoor ik helemaal geen keuze maak.

Daardoor bleef ik in het verleden bijvoorbeeld verschillende keren te lang in banen en relaties hangen.

Over mijn grenzen gaan
Of ik deed dingen waar ik me eigenlijk niet goed bij voelde. Ik vertoonde bijvoorbeeld aangepast gedrag of ging pleasen, uit angst voor afwijzing of om alleen te zijn.

5 Tips om te veranderen

  1. Zolang er geen gevaar dreigt, zijn overtuigingen de oorzaak van angst. Zorg dat je inzicht krijgt in al jouw overtuigingen. Ontdek welke je niet langer behulpzaam zijn. Daar kun je er afscheid van nemen of anders mee omgaan. Je hebt meer overtuigingen dan je denkt. Niet zo vreemd, want sommige zitten heel diep verstopt.
  2. Geen probleem als je er alleen niet uitkomt; vraag dan om hulp. En als de geboden hulp niet de juiste oplossing blijkt, vraag je dan af: 
    • heb ik de juiste vraag gesteld;
    • heb ik mijn vraag aan de juiste persoon gesteld?
  3. Niet kiezen is stilstaan. Als je je anders wilt voelen moet je andere keuzes maken dan voorheen. Maak een keuze, welke dan ook. Doe wat goed voelt voor jou. Kies desnoods opnieuw als de ingeslagen weg niet de juiste blijkt te zijn. En desnoods nog een keer. Net zolang tot je wel de juiste keuze maakt. Als je geen keuze maakt of over je grenzen gaat, leg je de verantwoordelijkheid voor jouw welzijn in andermans handen. Met mentale, fysieke of emotionele klachten als gevolg. Dat is natuurlijk niet de bedoeling…
  4. Veranderingen vragen om focus en discipline. Want iets nieuws zul je eerst een tijdlang moeten herhalen, zodat je eraan gewend bent en je je nieuwe gedrag eigen hebt gemaakt. Zorg daarom dat je kleine, haalbare stappen neemt. Zelfs de allerkleinste stap kan grote veranderingen veroorzaken.
  5. Hoe harder je vecht tegen alles wat er in jouw leven gebeurt, des te meer klachten je ervaart. Oftewel: hoe meer weerstand jij biedt, des te groter de weerstand is die jij ervaart. In welke vorm dan ook. Je hebt ermee te dealen, met dat wat er gebeurt, en je kunt zelf bepalen op welke manier je ermee omgaat. Acceptatie, overgave, een luisterend oor en hulp vragen zijn daarbij behulpzaam.

Kies voor ‘meebewegen’
Heb tijd en aandacht voor jezelf. Onderzoek wat goed voor jou is en geef daaraan toe. Dat zorgt voor rust en stabiliteit in jouw leven. En dat maakt je tot een leuker en blijer mens.

Goed voor jezelf zorgen gaat ook over zelfliefde en zelfcompassie. Hoe vaker je daarvoor kiest, des te meer zelfvertrouwen zul je ervaren!

In hoeverre durf jij jouw eigen gedrag te (h)erkennen én te veranderen? Of de lef en moed te hebben om ‘gewoon’ jezelf te zijn, als mens en ondernemer?

Ik wil jou in ieder geval met alle liefde en plezier daarbij helpen tijdens een Inzichtsessie, als je daar in je eentje niet uitkomt. Dat voorkomt een hoop onnodig getob en tijdverlies. 

0 thoughts on “Veranderen kun je leren”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: