Teleurstelling voorkomen

“Je doet het alweer verkeerd.” Je voelt je soms wat ongemakkelijk bij het idee iets te moeten doen waarbij je kunt falen. Je rent er liever van weg waardoor je een zoveelste fout voorkomt. 

Onderliggend verlangen
Door vooraf het onderliggend verlangen van jouw handelen te bepalen voorkom je teleurstelling. Zorg daarom dat je, voordat je ergens aan begint, helder hebt waarom je iets wilt doen.

Wat wil je dat het jou oplevert?
Welk gevoel wil je ervaren?
Aan welke behoefte moet het voldoen?

Onvervulde verlangens manifesteren zich door een gevoel van onzekerheid, frustratie, zorgen, angst of eenzaamheid. Kortom, je voelt je niet volkomen blij. Dit kan mogelijk worden veroorzaakt door:

  • niet precies weten wat je wel wilt
  • verwarring tussen verlangen en ‘de manier waarop’ dat verlangen kan worden vervuld

Verlangen versus strategie
Tussen een verlangen en de manier waarop een verlangen ingevuld kan worden zit een verschil. De manier waarop wordt strategie genoemd. Verlangens zijn voor iedereen hetzelfde. Strategieën om verlangens te vervullen zijn echter persoonlijk en kunnen dus verschillen met die van een ander. Met andere woorden: een verlangen brengt iemand in beweging, een strategie is erop gericht om een verlangen te realiseren.

Onvervuld verlangen
Een onprettig gevoel, van welke aard ook, is een signaal dat er een onvervuld verlangen is. Deze verlangens kunnen betrekking hebben op een (of meerdere) fysieke, emotionele of mentale behoefte(n). Door het richten van je aandacht op je verlangens, ontstaat er een beeld van binnenuit hoe je omstandigheden er uit kunnen zien, je ideaalplaatje.

Onprettig gevoel ombuigen naar blijdschap

  • Neem waar dat er een onprettig gevoel is
  • Onderzoek welke onvervulde verlangens dat gevoel veroorzaken
  • Benoem deze verlangens
  • Onderzoek of er wellicht dieper liggende verlangens achter liggen
  • Kijk welke plaatjes er opkomen
  • Onderzoek of die plaatjes voldoen aan de vervulling van de onderliggende verlangens. Het idee van het realiseren van die verlangens zal een gevoel van blijdschap oproepen

Zelfliefde en zelfcompassie
Wil niet teveel tegelijk. Neem de tijd en laat het bezinken voordat je tot handelen overgaat. Wees aardig en lief voor jezelf. Wees liefdevol en mild bij het nemen van je besluiten. Ga na wat haalbaar is. Stapje voor stapje. Op deze manier kan je jouw teleurstelling aanzienlijk verminderen. Eerlijk waar.

Geef jezelf voldoende de ruimte om te leren en neem achteraf tijd voor een reflectiemoment. Durf je gedrag onder ogen te zien en, zo nodig, aan te passen…

Wil je meer lezen? Op mijn site schrijf ik regelmatig nieuwe blogs voor jou als mens én ondernemer.

0 thoughts on “Teleurstelling voorkomen”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: